Košarka

Šarić: "Morali smo se 'naći' i odigrati na 80-90 posto naših mogućnosti da bismo podignuli ovaj trofej"

Ivor Krapac • srijeda, 05.06.2013.
Šarić: "Morali smo se 'naći' i odigrati na 80-90 posto naših mogućnosti da bismo podignuli ovaj trofej"
Foto: FaH

Nakon što se priključio momčadi tijekom sezone, Dario Šarić je u završnici velikom minutažom i važnom ulogom na oba kraja terena pomogao Ciboni da dođe do novog naslova prvaka, 18. u samostalnoj Hrvatskoj. Poslije osvajanja trofeja, 19-godišnji Šibenčanin proslavio je sa suigračima, a potom se dotaknuo i nastavka karijere, još jednom s riječima da mu se ne žuri u NBA ligu...

U sezoni s usponima i padovima, Cibona se podignula koliko je to bilo potrebno za završetak s dvostrukom krunom. Poslije osvajanja Kupa Krešimira Ćosića, Cibosi su uzeli i drugi uzastopni naslov prvaka, a za razliku od lani, ovog puta se tituli veselio i Dario Šarić, koji je imao vrlo istaknutu ulogu u finalu protiv Zadra. Za kraj, u trećoj finalnoj utakmici pomogao je s 19 poena i 12 skokova.

Poslije završetka finala, 19-godišnji Šibenčanin prvo je zahvalio trenerima koji su mu pomogli da se ovdje nađe, izdvajajući Damira Meštrovića i Matu Psarića, koji su ga, kako je kazao, gurali da prijeđe svoje granice i kada je bilo boli. Nagrada je stigla titulom u prvenstvu, a da je momčad iz finala otpočetka bila na okupu, Šarić je uvjeren da se moglo postići i više.

"Bilo je jako teško u ABA ligi, dvije-tri pobjede koje smo objektivno mogli imati izgubili smo na jednu loptu, od Zvezde i Partizana u Beogradu - siguran sam da smo mogli biti na Final Fouru i tko zna što bismo na njemu napravili", opisao je Šarić poslije finala, dodajući da će bolji rezultat u regionalnoj ligi ostati ambicija za iduću sezonu: "Ako ova momčad ostane na okupu, s još dva-tri dodatka, stvarno ima velike šanse sljedeće godine, ne samo da osvoji, nego da bude dominantna u ligi."

Kako je mladi Šibenčanin ponovio i ovog puta, plan je da sljedeću sezonu provede u Ciboni: "Zasad sve vodi prema tome da ne idem u NBA. Kroz par dana ćemo vidjeti što i kako dalje, ali vjerojatno neću ići, bliži sam ostanku nego odlasku."

Finale je okončano s 3-0, ali borba za naslov prvaka nije bila jednostavna. "Jako je teško, igrali smo hrvatsku ligu negdje na 40 posto svojih objektivnih mogućnosti, morali smo se 'naći', odigrati na 80 ili 90 posto naših mogućnosti da bismo podigli ovaj pehar. To se i dogodilo", opisao je Šarić: "Momci su imali izuzetno zalaganje na terenu, gledali smo toliko videa da je to na kraju bilo i dosadno, ali to smo gledali da bismo se našli ovdje."

S europskih prvenstava pamtim da su četvrtfinala bila najvažnije utakmice, ali ipak su važniji finalna utakmica i finalne serije. Uzeli smo dvije pobjede do kojih nije bilo lako doći, znali smo da će u Zadru biti teško, a i ovdje je bilo jako teško. Bez obzira što je Zadar fizički pao, mi smo morali odigrati dominantno, a ne 'pod ručnom'", zaključio je 19-godišnji Šibenčanin.

Dok je Dario Šarić osvojio svoj prvi trofej u Ciboni, Davor Kus već ima niz naslova za sobom. Nakon posljednjeg koraka u finalu kazao je da mu je ovo bila deveta titula. "Jedno od lakših finala koje smo igrali s obzirom da ipak mislim da je na našoj strani bila prije svega kvaliteta, a onda i iskustvo", osvrnuo se 34-godišnji Riječanin: "Bilo je bitno i što smo imali prednost domaćeg terena, znamo da Zadar nije isti u Zagrebu i u Zadru. Na kraju mislim da smo na lijep način završili sezonu, osvojili smo dva trofeja, vjerujem da smo iz ove sezone nešto naučili i za sljedeću."

Kus je dodao da ga nije previše brinulo što je s 2-0 u rukama već moglo doći i do opuštanja: "To se zna obiti o glavu, međutim, mi imamo previše iskusnih igrača koji znaju kako se u takvim situacijama i trenucima treba ponašati, prije svega u svlačionici, a onda i na terenu. Mislim da je ovo potpuno zaslužena pobjeda."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kracho06.06.2013. u 08:12
    Da je otpočetka u čoporu bio ovaj roster, a tu prije svega mislim na Blassingamea, Šarića i Nicevića, sigurno se nebi borili za opstanak do kraja, jer upravo je loš ulazak u sezonu sa slabijim igračima kao što su bili Mašić, debeli Smush Parker, smotani Tomislav Zubčić,.., razlog borbe za... [više na forumu]
    Kracho
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 23:24
    da valjaju dobili bi bar nesto od svega toga nabrojanoga i ne bi bili u borbi za ostanak dva-tri kola prije kraja..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 22:37
    Drzim da je Cibona mogla biti prva da je dobila sve tekme koje je izgubila, pa cak je i Zadar to mogao!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 14:59
    Nema to veze sa srećom i ti to dobro znaš... Sreća nije najbolja riječ kad je u pitanju prosipanje prednosti od +18 ili gubljenje utakmica kad je stani-pani...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 12:59
    pa gledaj ovako...poraz od Krke u Novom Mestu pola kosa...poraz od Olimpije u Ljubljani nakon vodstva od 18 razlike...poraz od Zvezde u BG tricom u zadnjoj sekundi...poraz od Radnickog u KG na produzetke...i poraz od Partizana u BG gdje smo vodili skoro cijelo drugo poluvrijeme..i bilo je jos toga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik