Automoto

Yvan Muller na Salzburgringu brani uvjerljivo vodstvo u ukupnom poretku

Igor Šestak • subota, 18.05.2013.
Yvan Muller na Salzburgringu brani uvjerljivo vodstvo u ukupnom poretku

Na stazi Salzburgring u Austriji ovoga se vikenda nastavlja sezona World Touring Car Championshipa. U nedjelju će se održati deveta i deseta utrka aktualne sezone, a u ulozi favorita u Mozartov grad stiže Yvan Muller, uvjerljivo vodeći vozač u ukupnom poretku. Gabriele Tarquini pokušat će smanjiti svoj zaostatak za Mullerom, a može se očekivati i nastavak velike bitke za treće mjesto u poretku, koje trenutno drži aktualni prvak Rob Huff.

Svjetsko prvenstvo turističkih automobila nastavlja se ovoga vikenda u Austriji. Drugu godinu zaredom utrke ovog natjecanja održat će se na stazi Salzburgring, smještenoj 15 kilometara istočno od središta Salzburga. Dvije nedjeljne utrke bit će deveta i deseta po redu u ovogodišnjoj sezoni, nakon što su vozači ranije posjetili Italiju, Maroko, Slovačku i Mađarsku.

Krug stazom Salzburgring dugačak je 4.225 metara. Staza ima 15 zavoja, vrlo je brza, ali i prilično jednostavna. Poznata je po dva izrazito dugačka ravna dijela te zavojima Fahrerlagerkurve i Nockstein-Kehre. U idućem video isječku pogledajte kako izgleda staza iz Chevroletovog bolida Yvana Mullera.

Upravo Muller u Salzburg stiže kao vodeći u ukupnom poretku. U prvih osam utrka prikupio je 160 bodova i ima uvjerljivu prednost od 46 bodova ispred drugoplasiranog Gabrielea Tarquinija u Hondi. Prošle sezone Muller je na ovoj stazi osvojio drugo i osmo mjesto, a u drugoj je utrci imao velikih problema s gumama.

Uoči ovogodišnjih utrka na Salzburgringu kaže: "Moram biti koncentriran od samog početka pa do kraja vikenda. Staza je prilično zahtjevna i posebno gruba prema gumama. Trenutno imam veliku prednost u ukupnom poretku, ali do kraja sezone će se dijeliti još mnogo bodova. Situacija se može vrlo brzo i lako promijeniti, zato se ne smijem opustiti."

Prošlogodišnje utrke osvojili su aktualni prvak Rob Huff u Chevroletu te prilično iznenađujuće Stefano D'Aste u BMW-u, nakon što je iskoristio brojne poteškoće glavnih favorita.

Huff je između sezone promijenio momčad, a početak u SEAT-u za njega nije prošao posebno dobro. Prva tri vikenda za njega su bila prilično slaba i najbolji rezultat mu je bilo četvrto mjesto u Slovačkoj, no u Mađarskoj je prije dva tjedna upisao još jedno četvrto mjesto te svoju prvu ovogodišnju pobjedu. Ti su mu rezultati donijeli skok na treće mjesto u ukupnom poretku. Međutim, za vodećim Mullerom zaostaje čak 92 boda.

"Yvana i Gabrielea će biti nemoguće dostići, barem mi se sada tako čini. Nadam se dobrim rezultatima u nastavku sezone i mislim da bih mogao završiti treći u poretku. Na Salzburgringu očekujem dominaciju Chevroletovih automobila i mislim da će ih biti vrlo teško pobijediti", izjavio je Huff u najavi utrke.

Tarquini, drugoplasirani u poretku i glavni adut Honde, u Mađarskoj je imao svoj najslabiji vikend ove sezone, a u Mozartovom gradu će tražiti povratak u formu i pokušati smanjiti svoj zaostatak za Mullerom. Huffovo treće mjesto ukupnog poretka naći će se pod velikim pritiskom jer manje od pet bodova zaostatka imaju Tom Chilton, James Nash i Tom Coronel.

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 15 sati, a nedjeljne utrke su zakazane za 12:50 i 13:50.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoVideoWTCC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!