Automoto

Video: Yvan Muller novu sezonu WTCC-a otvorio dvostrukim slavljem u Monzi

Igor Šestak • nedjelja, 24.03.2013.
Video: Yvan Muller novu sezonu WTCC-a otvorio dvostrukim slavljem u Monzi

Francuski vozač Yvan Muller na najbolji je mogući način otvorio novu sezonu WTCC-a. Nakon što je u subotu sa svojim Chevroletom bio najbrži u kvalifikacijama, u nedjelju je sjajno odvozio obje utrke održane u kišnim uvjetima i upisao dvije pobjede. Uspješan dan imao je i njegov momčadski kolega Tom Chilton koji je osvojio drugo i peto mjesto, a Gabriele Tarquini je obradovao novu Hondinu momčad osvajanjem trećeg i četvrtog mjesta. Aktualni prvak Rob Huff imao je težak dan nakon nesreće u kvalifikacijama, ali je u obje utrke uspio osvojiti bodove.

Počela je nova sezona World Touring Car Championshipa. Na legendarnoj stazi u Monzi u nedjelju su održane prve dvije od ukupno 24 utrke ove sezone, a na obje je prvi do ciljne crte stigao francuski vozač Yvan Muller u Chevroletu, član momčadi RML.

Muller, inače trostruki prvak u WTCC-u, u subotu je izborio prvu startnu poziciju, a u prvoj ju je utrci suvereno držao od starta do cilja. Odličnu utrku za Chevrolet zaokružili su Tom Chilton, Mullerov momčadski kolega, osvajanjem drugog te Alex MacDowall, član momčadi Bamboo-engineering, osvajanjem trećeg mjesta.

Utrka je održana u kišnim uvjetima, a startala je pod sigurnosnim automobilom. On se nakon prvog kruga maknuo sa staze, ali je ponovno morao na dužnost u četvrtom krugu nakon što je Stefano D'Aste izletio sa svojim BMW-om.

Iza Chevroletove trojke smjestili su se Gabriele Tarquini i Thiago Monteiro, vozači nove Hondine momčadi. Dobar nastup imao je i aktualni prvak Rob Huff. On ove sezone vozi Seat, a u prvu je utrku morao startati sa začelja nakon nesreće na kvalifikacijama. Vrlo uspješno se probijao kroz poredak i utrku je završio na šestom mjestu. Bodove su još osvojili James Nash, Norbert Michelisz, Tom Coronel i Fredy Barth.

Lade ostale bez nastupa

Momčad Lade morala je odustati od nastupa na utrkama u Monzi. Na subotnjim kvalifikacijama njeni vozači, Aleksej Dudukalo i James Thompson, imali su žestoki sudar, a mehaničari automobile nisu uspjeli popraviti na vrijeme kako bi oni startali u prvu utrku.

Druga utrka također je vožena po kiši, ali je donijela nešto više događanja. S prve startne pozicije krenuo je Darryl O'Young u BMW-u, ali tu je poziciju izgubio već u prvom krugu. Sjajno je sa šestog mjesta startao Tarquini i stigao do vodstva u utrci. Iza njega smjestili su se Marc Basseng u Seatu i Michel Nykjaer u Chevroletu, a vrlo brzo se s desetog na četvrto mjesto probio Muller.

Pobjednik prve utrke nastavio je sa sjajnim vožnjama te se već u četvrtom krugu dokopao vodstva i odjurio do druge pobjede u danu. Bio je to sjajan vikend za njega u kojem je skupio čak 55 bodova za ukupni poredak. Tarquini je još neko vrijeme održavao drugo mjesto, no na kraju je popustio pred napadima Nykjaera. Pokušao je i Basseng, ali je ipak ostao iza Talijana koji je Hondi u drugoj utrci donio prvo pobjedničko postolje.

Chilton je završio na petom mjestu, šesti je bio Pepe Oriola, a bodove su još uzeli Nash, Monteiro i D'Aste. Huff je startao iz boksa, ali se opet probio do bodova. Ovoga puta zauzeo je deseto mjesto. U ukupnom poretku drugo mjesto drži Chilton s 32 boda, dok je treći Tarquini s 28.

Iduća utrka na rasporedu je u marokanskom Marrakechu 7. travnja.

WTCC, Monza, rezultati prve utrke:
1. Yvan Muller (FRA/Chevrolet) 30:02,783 min
2. Tom Chilton (VBR/Chevrolet) +0,923
3. Alex MacDowall (VBR/Chevrolet) +5,101
4. Gabriele Tarquini (ITA/Honda) +8,053
5. Tiago Monteiro (BRA/Honda) +15,261
6. Rob Huff (VBR/SEAT) +17,349
7. James Nash (VBR/Chevrolet) +19,964
8. Norbert Michelisz (MAĐ/Honda) +20,338
9. Tom Coronel (NIZ/BMW) +28,837
10. Fredy Barth (ŠVI/BMW) +37,740

WTCC, Monza, rezultati druge utrke:
1. Yvan Muller (FRA/Chevrolet) 23:27,254 min
2. Michel Nykjaer (DAN/Chevrolet) +2,482
3. Gabriele Tarquini (ITA/Honda) + 4,994
4. Marc Basseng (NJE/SEAT) +5,081
5. Tom Chilton (VBR/Chevrolet) +5,612
6. Pepe Oriola (ŠPA/SEAT) +6,755
7. James Nash (VBR/Chevrolet) +14,445
8. Tiago Monteiro (BRA/Honda) +20,573
9. Stefano D'Aste (ITA/BMW) +23,722
10. Rob Huff (VBR/SEAT) +25,442

Foto: Wikipedia, Morio

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!