Ostali sportovi

U akciji medaljaši Pejčić i Ude, veliki plivački dvoboj Phelpsa i Lochtea

Josip Piršljin • subota, 28.07.2012.
U akciji medaljaši Pejčić i Ude, veliki plivački dvoboj Phelpsa i Lochtea
Foto: www.beijing2008.cn

Prvog dana Olimpijskih igara u Londonu na djelu ćemo vidjeti nemali broj hrvatskih sportaša. Po prvi put na ovom će natjecanju zaigrati i dvije ženske reprezentacije - košarkaška i rukometna, a nastupit će i Snježana Pejčić, osvajačica brončane medalje prije četiri godine.

Nakon što je na Olimpijskim igrama 2008. godine uzela broncu u gađanju zračnom puškom, hrvatska sportašica Snježana Pejčić ponovno će imati priliku doći do medalje. Već prvog dana na rasporedu su kvalifikacije u gađanju zračnom puškom, a potom i finale.

U stolnom tenisu u pojedinačnoj konkurenciji nastupit će Cornelia Molnar i Yuan Tian, a njihovi muški kolege Zoran Primorac i Andrej Gaćina slobodni su do nedjeljnjog 2. kola. U ovom sportu bit će odigrano i prvo kolo tijekom dana, u ženskoj konkurenciji i dio drugog.

Radoslav Rogina i Kristijan Đurasek vozit će bicikl u cestovnoj utrci, a londonskoj publici predstavit će se još jedan osvajač medalje iz Pekinga - Filip Ude. U gimnastičkoj disciplini konj s hvataljkama održat će se prednatjecanje, a Ude se nalazi u prvoj podskupini.

Hrvatska ima jakog aduta za osvajanje medalje u vidu veslačkog četverca na pariće u sastavu Valent Sinković, Martin Sinković, David Šain, Damir Martin. Oni će također u akciju već prvog dana, a odvozit će tri kvalifikacijske utrke.

Osim njih, na scenu danas stupa i Mario Vekić koji se natječe u samcu, a pred njim se nalaze kvalifikacijske utrke. Na terene legendarnog Wimbledona danas stupaju i tenisači. Od dvojice Hrvata, u subotu će u četvrtom meču iza 13 sati po našem vremenu na terenu broj 1 igrati Ivan Dodig, kojeg očekuje težak meč protiv Juana Martina Del Potra, dok glavni hrvatski adut Marin Čilić, koji je postavljen za 13. nositelja, neće biti u akciji prvog dana. Podsjetimo, Čilić će u prvom kolu pokušati preko Austrijanca Jürgena Melzera, a već je poznato kako Ivo Karlović i Petra Martić zbog ozljeda neće biti u mogućnosti boriti se za medalju.

S posebnim će se zanimanjem pratiti debi dviju hrvatskih ženskih reprezentacija. I košarkaška i rukometna ekipa su prvi put na Olimpijskim igrama i nastupaju već prvog dana.

Hrvatske košarkašice na samom startu nisu mogle dobiti težeg protivnika. Igraju protiv ekipe Sjedinjenih Američkih Država koje dolaze s Dream Teamom i sve osim uvjerljivog poraza predstavljalo bi veliko iznenađenje. Hrvatska se nalazi u skupini još s Angolom, Češkom, Kinom i Turskom, a prve četiri prolaze dalje.

U skupini A olimpijskog turnira smještene su hrvatske rukometašice koje debitiraju na ovom velikom natjecanju, no ne dolaze samo "turistički". Pokazale su veliki potencijal za solidan rezultat, a na otvaranju turnira izabranice Vladimira Canjuge susrest će se s Brazilom.

Od hrvatskih sportašica očekuje se dobar nastup i svi se nadaju uvodnoj pobjedi koja bi dodatno napunila samopouzdanje ekipi. Konkurencija je jaka, Angola, Crna Gora, Rusija i Velika Britanija imaju jednaku želju biti među prve četiri ekipe koje nastavljaju natjecanje u idućoj fazi.

Traže se najbrži, najviši, najjači

Prvog dana u Londonu će se podijeliti veći broj medalja, a finala će se održati u sedam sportova. U streličarstvu je na rasporedu finale u ekipnoj konkurenciji među muškarcima, a saznat ćemo pobjednike i u streljaštvu u gađanju zračnom puškom.

Medalje će se podijeliti i u judu u kategoriji do 60 kilograma u konkurenciji muškaraca, te u kategoriji do 48 kilograma u ženskoj konkurenciji. Bicikliste također očekuje naporan dan s obzirom na činjenicu da ih čeka cestovna utrka, a borbe će se se održati i u mačevanju.

Sportašice će se natjecati u dizanju utega gdje će se u konkurenciji do 48 kilograma boriti za odličja, a velika borba očekuje i plivačice. Na 400 metara mješovito i četiri puta 100 metara slobodno vodit će se velika bitka za titulu najbolje.

Michael Phelps i Ryan Lochte prvu će veliku bitku održati već danas u disciplini 400 metara slobodno i mješovito, a obojica se nadaju pobjedi: "Neću plivati samo s ciljem da pobijedim Michaela. On je samo jedan plivač, a ja se moram koncentrirati na hrpu njih", kazao je Lochte.

"Ljudi kod kuće samo pričaju o dvoboju mene i Phelpsa. To su bezazleni razgovori, a ja se moram potruditi najbolje što mogu i vidjet ćemo što donosi sutra", izjavio je američki plivač koji želi uzeti zlato već prvog dana Olimpijskih igara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.07.2012. u 14:36
    U koliko sati su na rasporedu lochte i phelps ???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2012. u 11:17
    Hvala!
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava28.07.2012. u 10:14
    ajmooo curice ajmo dječaci...po medalje
    Torca-Dubrava