Ostali sportovi

Briljantna suradnja dvaju prvoklasnih jedriličara čeka svoju "krunu" u Londonu

Piše:Vedran Babić • srijeda, 18.07.2012.
Briljantna suradnja dvaju prvoklasnih jedriličara čeka svoju "krunu" u Londonu

Jedrenje bi na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu Hrvatskoj moglo donijeti puno zvjezdanih trenutaka. Jedni od onih na koje se u tom kontekstu opravdano ozbiljno računa su Šime Fantela i Igor Marenić. Godinama u samom vrhu klase 470, ovaj talentirani i vrlo uspješni duo je nikad spremniji za osvajanje odličja u Londonu...

Kada početak Olimpijskih igara čekate znajući da ste na osam velikih natjecanja u posljednje četiri godine osvojili čak sedam medalja, onda je jasno da pripadate samom svjetskom vrhu i da se od vas očekuje novi pohod na vrh. Upravo u takvoj situaciji početak natjecanja u Londonu iščekuju Šime Fantela i Igor Marenić, koji su u posljednjih nekoliko godina potvrdili svoju klasu na gotovo svakom natjecanju na kojem su nastupili.

Ovaj zadarsko-lošinjski dvojac iz zadarskog kluba Sveti Krševan s jedrenjem je započeo u jako mladoj dobi. Fanteli je bilo sedam godina, a Mareniću osam kada su se "zaljubili" u sport koji će im u budućnosti donijeti mnogo sreće i zadovoljstva i koji će od njih stvoriti jedne od najizglednijih hrvatskih kandidata za osvajanje olimpijske medalje. Ta očekivanja nisu neutemeljena.

Konkurencija

Fantela i Marenić ističu kako su glavni konkurenti za osvajanje zlata u Londonu Australci Mathew Belcher i Malcolm Page. Prije četiri godine u Pekingu Page je s Nathanom Wilmotom osvojio zlato u 470-ici. Srebro su u Pekingu osvojili Britanci Rogers i Glanfield, a njihovu ulogu na ovim Igrama preuzet će Luke Patience i Stuart Bithell. Fantela i Marenić smatraju za sebe smatraju da su objektivno među prve tri posade. Sada je na njima da riječi pretvore u djela...

A još od početka njihove suradnje, 2001. godine, nekako je sve upućivalo na to da će ova dva iznimno talentirana i predana momka postići velike stvari. U juniorskoj konkurenciji osvojili su pet medalja na SP-u (tri zlata) i tri na EP-u (jedno zlato i dva srebra), a da ti rezultati nisu bili samo slučajnost dokazali su u seniorskoj konkurenciji, pogotovo u posljednje četiri godine.

Fantela i Marenić su od veljače 2008. godine neprestano među deset najboljih na svijetu u klasi 470. Od 2009. pa do danas osvojili su zlato na trima europskim prvenstvima te po jedno zlato i tri bronce na svjetskim prvenstvima. O brojnim uspjesima na raznim regatama svjetskih kupova, ali i Mediteranskim igrama i jednoj Univerzijadi, da ne govorimo.

Upravo su na "generalci" uoči Olimpijskih igara u Londonu obranili europski naslov u dominantnoj maniri - u škotskom Largsu osvojili su treće europsko zlato i to dan prije završetka natjecanja. Bolju najavu Olimpijskih igara, iz svoje perspektive, nisu mogli ni zamisliti. I prije tog natjecanja Šime i Igor imali su dovoljno samopouzdanja, no svaka nova pobjeda i medalja posebno "njeguju" nužno potreban pobjednički mentalitet.

Fantela i Marenić već su osjetili čast predstavljanja Hrvatske na Olimpijskim igrama. U Pekingu 2008. godine zauzeli su deveto mjesto, no s četiri godine više iskustva, kvalitete i znanja, ambicije su u Londonu puno veće i ozbiljnije i momci ne bježe od uloge favorita za medalje.

No, bez obzira na brojna odličja, uspjehe i pohvale koje stižu sa svih strana, Šime i Igor nikada neće "poletjeti", nikada se neće umisliti. Uvijek daju do znanja da su za njihove rezultate zaslužni i Edo Fantela (Šimin otac i njihov trener), te njihove obitelji i prijatelji, čija podrška zlata vrijedi.

A nije im lako. Izdašne sponzorske pomoći nema unatoč svim priznanjima. Kako je sam Fantela jednom prilikom izjavio, "negdje drugdje bi nas više cijenili i pitali što nam treba". Snalaze se kako znaju, no ne žale se. Šute i rade, vjeruju da će im se krvavi trud koji godinama ulažu isplatiti kad-tad. Medalja u Londonu bila bi dobra "isplata"...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2012. u 14:07
    Marenić je sa Cresa,a ne sa Lošinja.
    Obrisan korisnik