Rukomet

Povratak Makedonaca na Euro

Josip Tolić • petak, 13.01.2012.
Povratak Makedonaca na Euro
Foto: Nikola Movrić

U skupini B Europskog rukometnog prvenstva, koje za dva dana počinje u Srbiji, nalaze se dva "teškaša" - Njemačka i Švedska te dva nestalna člana velikih natjecanja - Češka i Makedonija. Predstavljamo reprezentacije koje će se obračunati u Nišu...

Grad domaćin skupine B bit će Niš, treći grad po veličini u Srbiji nakon Beograda i Novog Sada. Smatra ga se jednim od najstarijih gradova u jugoistočnoj Europi, mjesto je rođenja rimskog cara Konstantina Velikog, danas poznato po razvijenoj duhanskoj industriji. Najjužniji je grad domaćin Eura, udaljen oko 240 kilometara od glavnog grada Beograda.

Utakmice ove skupine odigrat će se u Sportskom centru Čair, višenamjenskoj dvorani koja će za ovu priliku moći primiti 4.000 posjetitelja. Dom košarkaškog i odbojkaškog kluba Ergonom potpuno je obnovljen prošle godine kako bi zadovoljio sve uvjete odigravanja Europskog prvenstva.

Njemačka

Nakon sjajnih uspjeha početkom prošlog desetljeća koji su završili osvajanjem svjetske krune na domaćem tlu 2007. godine, Njemačka je četiri puta za redom ispadala u drugoj fazi velikih natjecanja. Od igrača starije generacije ostao je još tek Pascal Hens, a seniorima se priključilo nekoliko juniora s naslovom svjetskog prvaka poput Patricka Wienceka.

Najveća je zvijezda ove reprezentacije Uwe Gensheimer, lijevo krilo Rhein-Neckar Löwena. Najbolji igrač i strijelac prošlosezonske Lige prvaka ima velik repertoar udaraca i vrlo je brz. Uz njega, valja izdvojiti i vratara Silvija Heinevettera te spomenutog veterana na poziciji lijevog vanjskog Pascala Hensa.

Na kormilu njemačke izabrane vrste novo je lice, i to nakon 14 godina. Heiner Brand prepustio je mjesto glavnog trenera svom nekadašnjem pomoćniku Martinu Heubergeru. Nijemci su na posljednjem Euru ostvarili najgori plasman u povijesti - 10. mjesto, no imali su i sjajnih ostvarenja. 1998. godine bili su brončani, 2002. srebrni, a 2004. prvaci Europe u Sloveniji. Zanimljivo, Njemačkoj prijeti prvo izbivanje s rukometnog olimpijskog turnira u povijesti - natjecali su se na svakom od uvođenja 1972. godine, a spasiti ih može jedino vrhunski rezultat.

Švedska

Najuspješnija reprezentacija u povijesti europskih prvenstava (s četiri osvojene titule) u zamahu je nakon relativno uspješnog lanjskog Svjetskog prvenstva koje ipak nije okrunjeno medaljom. Bez imperativa rezultata zbog organizacije olimpijskih kvalifikacija na kojima će, podsjetimo, nastupiti i Hrvatska, Šveđani će, predvođeni vratarom Sjöstrandom, razigravačem Larholmom i desnim vanjskim Kimom Anderssonom, pokušati ponoviti plasman u polufinale.

Na klupi je reprezentacije već pet godina, nakon nekvalificiranja na Euro 2006. i Svjetsko prvenstvo 2007., dvojac Ola Lindgren i Staffan Olsson. Preko deset godina nastupali su zajedno za zlatnu generaciju švedske reprezentacije koja je osvojila zlata na europskim prvenstvima 1994., 1998., 2000. i 2002. godine, dodavši tomu i svjetski naslov 1999 u Egiptu.

Češka

Česi nisu redoviti sudionici velikih natjecanja, stoga s nestrpljenjem iščekuju ovo natjecanje u Srbiji. Propustili su posljednje Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i vraćaju se velikim natjecanjima na Euru, na čijem su prošlom izdanju ostvarili osmo mjesto, što je bio najbolji rezultat selekcije od 1996. Uz to, Filip Jícha bio je proglašen najkorisnijim igračem turnira.

Prvo je ime ove reprezentacije bez sumnje upravo spomenuti Jícha. 29-godišnjak, koji je proglašen najboljim rukometašem svijeta u IHF-ovu izboru 2010. godine, u češkoj je izabranoj vrsti već 12 godina. Skupa s kolegom i sunarodnjakom iz Kiela Danielom Kubesom formira blok u obrambenoj liniji, no obojica vrlo uspješno mogu prijetiti protivničkim vratima.

Izbornik je reprezentacije od 2008. godine 47-godišnji Slovak Martin Liptak. Skupio je 133 nastupa za Čehoslovačku, s kojom pamti sedmo mjesto na svijetu osvojeno 1990. godine. Osim Češke, Liptak je trener i austrijskog prvaka Bregenza s kojim nastupa u Ligi prvaka. Najbolj rezultat češke reprezentacije šesto je mjesto 1996. godine u Španjolskoj, a dva mjesta slabiji bili su u Austriji prije dvije godine te u Švedskoj 2002.

Makedonija

Ova generacija makedonske reprezentacije očito se predbilježila za nastup na natjecanjima u regiji. Nakon igranja na svjetskoj smotri u Hrvatskoj 2009. i osvajanja 11. mjesta, Makedonci su nakon 14 godina ponovno osigurali Euro, i to u Srbiji. Želja im je osigurati glavnu skupinu, što će biti pravi izazov među ovakvom konkurencijom.

Najistaknutiji pojedinac ove momčadi dobro poznati Kiril Lazarov. Dugogodišnji Zagrebov vanjski igrač, a danas igrač Atlético Madrida ubojit je s linije iza devet metara, a najviše pamti postignuće na SP-u 2009. kada je u deset utakmica postigao čak 92 gola, odnijevši titulu najboljeg strijelca. Na golu je iskusni Borko Ristovski iz skopskog Vardara.

Trener Crveno-žutih je Zvonko Šundovski, 44-godišnjak koji je taj posao preuzeo 2006. godine zajedno s vođenjem juniorske reprezentacije. Istakao je kako je veliki uspjeh postignut samim plasmanom na Euro, a želi se predstaviti u dobrom svjetlu i plasirati u drugi krug.

Prognoza

Među tri reprezentacije koje će proći u drugi krug svakako se ističu Njemačka i Švedska. Šveđani su u maloj prednosti s obzirom na formu pokazanu na zadnjem velikom natjecanju, no možda je baš ovo prvenstvo na kojem će Njemačka podsjetiti na nekadašnje slavne uspjehe.

Borba za treće mjesto trebala bi se, barem na papiru, odvijati između Češke i Makedonije. I jedni i drugi bit će gladni uspjeha u Srbiji i žele prolaz dalje. S obzirom na raspored utakmica, čini se da će njihov izravni dvoboj u trećem kolu odlučiti o putniku među 12 najboljih iako bi, ako zvijezde Lazarov i/ili Jícha budu osobito raspoloženi, mogli pomrsiti račune i Njemačkoj ili Švedskoj.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Griotte14.01.2012. u 14:35
    Makedonci će dobiti Nijemce.
    Griotte
  • canastra13.01.2012. u 16:52
    definitivno najslabija skupina
    canastra
  • Obrisan korisnik13.01.2012. u 16:32
    mogli bi nijemci ispasti
    Obrisan korisnik