Košarka

Lutz: "Mobilizirani smo i spremni"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 02.12.2011.
Lutz: "Mobilizirani smo i spremni"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Proteklog vikenda su u Domu Dražena Petrovića svladali Union Olimpiju, a ove subote košarkaše Cibone očekuje novi jak izazov u ABA ligi, možda i jači od onoga protiv Ljubljančana. U prvoj utakmici nakon što je Danijel Lutz izgubio titulu privremenog trenera, Cibosi će igrati protiv Cedevite, nadajući se da će u Maloj dvorani Doma sportova uspjeti parirati momčadi Dražena Anzulovića...

Dok su u Eurokupu i dalje na nuli u rubrici pobjeda, Cibona zasad može biti zadovoljna učinkom u ABA ligi. Poslije prošlotjedne domaće pobjede nad Union Olimpijom, došli su na omjer 6-3 i s nešto komfornijom situacijom na ljestvici dočekuju prvi ovosezonski ogled s gradskim suparnikom. U subotu u 17 sati će se u Domu Sportova sresti s Cedevitom, tražeći pobjedu nad momčadi koja je, ako se pogleda papir, objektivno kvalitetnija - no, u Ciboni se nadaju da Cedevita to ovog puta neće uspjeti dokazati.

"Iz razgovora s Upravom trenutno se osjećam kao prvi trener Cibone, imam njihovu podršku i tako se postavljam prema poslu koji radim", kazao je Lutz o vlastitom statusu u klubu, nakon što je dobio podršku za nastavak posla na klupi. Kao i protiv Union Olimpije i ranije ovog tjedna u Donecku, i dalje će mu pomagati Nikša Prkačin.

Govoreći o suradnji s Jasminom Repešom, Cibonin trener kazao je da kvalitetan savjet uvijek dobro dođe: "Repeša stoji na raspolaganju klubu, naravno da sam uvijek slobodan da ga konzultiram, ali mislim da je najnormalnija stvar da možeš nekoga pozvati i razmijeniti mišljenje i neku sugestiju o protivniku. Tako sam gledao i na suradnju sa svim trenerima s kojima sam dosad radio".

"Očito je da se radi o derbiju, iz dva kuta gledišta. Prvi je natjecateljski, sada smo pobjedu iza njih i dolazimo u situaciju da ih možemo stići, a drugi je stvar primata u gradu i borbe da se bude konkurentan i dođe u situaciju da se može ravnopravno nositi sa zagrebačkim rivalima. Tu tražimo svoje mjesto s obzirom na dosadašnji tijek sezone i razvoj prošle sezone", najavio je Danijel Lutz subotnji izazov za njegovu momčad: "Mobilizirani smo i spremni da se u sportskom smislu potučemo s Cedevitom".

"Većina utakmica rasplete se u tri smjera. Jedan je branjenje pick igre, drugi kontrola skoka, a treći koncentracija na ono što je bilo dogovoreno u pripremi", dodao je trener Cibosa o ključnim stvarima u potrazi za pobjedom: "Ne bude li kod bilo koje ekipe funkcionirala obrana picka, ta ekipa je u problemima, ali da se utakmica dobije, moraju biti zadovoljena i druga dva aspekta".

S obzirom da se Cedevita ranije ovog tjedna protiv Benettona jako mučila napadajući zonsku obranu, Cibosi bi i to mogli izvući kao jednu od opcija, no kako je Lutz najavio, ne kao prvi izbor: "Kada se zona stavi kao koncept, to jako teško može dati ploda, to ne možemo staviti kao prioritet jer zona sama po sebi pasivizira ekipu, a mi želimo napasti Cedevitu. Za pobjedu ćemo morati biti napadači".

"Način na koji možemo parirati Cedeviti je s jako puno uložene energije. Za Union Olimpiju smo se pripremali tako da u nekim match-upevima imamo svoje prednosti, sada je ista stvar, ali naglašena za puta dva. Morat ćemo dati svoje najbolje, ali i nešto dodatno da bismo bili u utakmici", opisao je Lutz što će tražiti od svojih igrača.

Među aktualnim Ciboninim igračima, Andrija Žižić, Damjan Rudež i Hrvoje Kovačević su prošle sezone igrali u Cedeviti, njima će subotnji ogled donijeti poseban motiv, ali trener Cibosa ne smatra da će mu moći previše otkriti o suparničkoj momčadi: "Bilo je dosta promjena, a iako je točno da njih trojica imaju uvid kako su stvari stajale protekle sezone, mi u pripremi nismo napravili ništa što inače ne radimo. Bitno nam je da svatko u svojim zadacima napravi iskorak na parketu".

Najiskusniji član Cibonine momčadi, 33-godišnji Davor Kus, godinu stariji od novog glavnog trenera, istaknuo je koliku težinu ima ogled s Cedevitom: "Vrlo bitna utakmica za nas i rezultatski i psihološki, rezultatski s obzirom na stanje na tablici, a psihološki s obzirom na stanje u klubu u posljednje vrijeme. Pobjedom bismo dobili sigurnost i samopouzdanje koje trenutno nije na nivou na kojem bi trebalo biti".

"Individualna kvaliteta je na njihovoj strani, njihovom treneru je lako naći dobitnu petorku. No, ako mi budemo odigrali obranu kao protiv Union Olimpije imali bismo šansu za pobjedu, u utakmicama u kojima smo primili puno poena nismo dobro prolazili. Trebamo biti što bolji u obrani i iz toga zabiti što više lakih poena", dodao je iskusni Riječanin: "Imamo lagane četvorke koje mogu stvoriti trkačku prednost i tu bismo mogli tražiti plus na našoj strani, ali s obzirom na kvalitetu njihovih igrača, ne radi se o velikoj razlici".

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 01:24
    Davor Kus polako izrasta u legendu Cibone .
    Obrisan korisnik
  • vlacng02.12.2011. u 16:39
    bit ce vatreno sutra..
    vlacng
  • Master Yoda02.12.2011. u 16:36
    hea hea cibosi.dokažite tko je glavni u gradu
    Master Yoda