Intervju

Karić: "Život sam platio igranjem za Vojvodinu"

Ivana Tomičić • petak, 09.03.2001.


Veldin Karić (dp)

Veldin Karić, napadač popularnih "krojača" iz Varaždina, jedan je od najboljih strijelaca Hrvatske nogometne lige. U svom klubu redovito je najbolji strijelac, a nakon utakmice B-reprezentacije u Puli postao je i vrlo ozbiljan kandidat za najbolji sastav "vatrenih". Robustan je, jak i često nezadrživ, a uz to i vrlo dobar tehničar koji podjednako dobro igra s obje noge, pri čemu ne zaostaje igra glavom. Međutim, osim u izveštajima sa utakmica, rijetko se pojavljuje u pisanim medijima, tako da se vrlo malo zna o njemu, njegovim ratnim iskustvima u Bosni i Hercegovini, karijeri u Hrvatskoj, Italiji i Švicarskoj. Sve ovo nas je ponukalo na razgovor s Veldinom Karićem koji još ni izbliza nije rekao sve o nogometu jer njegove najbolje igre tek predstoje...

Možda bi se za početak bilo interesantno prisjetiti Vaših nogometnih početaka, počevši od igrara za najmlađe kategorije u Bosanskom Brodu, preko Torina i švicarskog Lugana pa do najboljeg strijelca Varteksa? Kako i kada je sve počelo s nogometom?
"Znate kako sve počinje, svi klinci u to vrijeme bili su ludi za nogometom. Počeo sam u Bosanskom Brodu kao klinac, kao kadet sam otišao u sarajevski Željezničar, igrao sam dvije sezone za kadete i juniore, a tada sam upao u prvu ekipu. Međutim počeo je rat, koji je meni, kao i mnogima, potpuno promijenio život."


"Rat mi je, kao i mnogima, promijenio život" (Snimio: Dražen Patarčić)

Šira nogometna javnost možda i nije upoznata s činjenicom da ste na vlastitoj koži iskusili strahote rata u Bosni i Hercegovini. Što Vam se zapravo dogodilo u Sarajevu i kako ste dospjeli u jugoslavenski prvoligaški klub Vojvodinu?
"Znate kako je u ratu, nitko ne pita tko si što si. Mene je uhvatila JNA u Sarajevu i odvela na Pale. Tamo su me predali četnicima, od kuda me je srećom izbavio moj bivši trener Starovlah. Uvjet da ostanem živ bio je dvogodišnji ugovor sa Vojvodinom. U Novom Sadu sam ostao šest mjeseci i bio najboljim strijelcem. Četiri-pet puta sam pokušao otići u Hrvatsku, ali nisam uspio. Igrom slučaja naletio sam na jednog prijatelja koji je bio policajac i koji mi je pomogao prijeći granicu."

Poznavatelji nogometnih zbivanja tvrde da su za Vas bili zainteresirani Partizan i Crvena zvezda?
"To je istina, interes je postojao kada sam još bio u Željezničaru, u kojem sam debitirao sa nepunih 17 godina. Međutim to se nije realizirao jer sam potpisao četverogodišnji ugovor za Željezničar. Kad sam igrao za Vojvodinu, bilo je govora da odmah prijeđem u Partizan. Međutim Vojvodina me nije dala, bio im je potreban napadač i tako sam ostao u Novom Sadu."


"Dinamo nas je podcijenio. Još su dobro i prošli s 0:4" (Snimio: Dražen Patarčić)

Po dolasku u Hrvatsku počeli ste igrati u Marsoniji, koja je tada nastupala u drugoj ligi. Zajedno sa suigračima, Mujčinom i Petrovićem izborili ste plasman u prvu ligu, a Marsonia je postala iznenađenje sezone.
"Tako je. Na kraju sezone završili smo peti ili šesti na tablici, što je stvarno bilo iznenađenje. Bili smo stvarno jaka i perspektivna ekipa."

U sezoni 1995/1996 nogometni putevi odveli su Vas u Italiju, odredište Torino. Međutim ispadanje iz prve lige uvjetovalo je Vašu posudbu Luganu gdje ste ostali osam mjeseci i s jedanaest golova postali vodećim strijelcem kluba. Kakva su Vaša talijanska i švicarska iskustva, te kolika je razlika u kvaliteti talijanskog i švicarskog nogometa?
"Što da Vam kažem? Stjecajem okolnosti vezanih uz ispadanje Torina morao sam prihvatiti posudbu u Lugano gdje mi je bilo dobro, ali nije to igra u "calciu". Što se pak tiče usporedbe talijanskog i švicarskog nogometa, talijanski je nogomet NBA, najjača liga svijeta i nema usporedbe sa Švicarskom gdje postoje tek tri - četiri važnija kluba."


"Uvjet da ostanem živ bio je ugovor s Vojvodinom" (Snimio: Dražen Patarčić)

U Varteks ste stigli 1996 godine, no zbog ozljede niste previše nastupali. O kakvoj se ozljedi radilo?
"Imao sam problema s preponama i tu sam ozljedu vukao godinu dana. Doktor je optimistički govorio proći će, proći. Ja sam igrao s prekidima, ulazio, izlazio, te sam nakon godine dana otišao na operaciju, tako da sam tek u prošloj sezoni bio onaj pravi."

Ove sezone ste, međutim, pokazali svu raskoš svojeg talenta. Nakon ne tako dobrog starta Vašeg kluba početkom prvenstva, Varteks je ostvario nekoliko impresivnih pobjeda uključujući i onu nad Dinamom kada ga je na njegovom terenu doslovno ponizio rezultatom 4-0. Vi ste postali najbolji strijelac svojega kluba i jedan od vodećih Hrvatske nogometne lige.
"Čini mi se da nas je Dinamo podcijenio. Imali su tri-četiri šanse na početku utakmice koje nisu iskoristili. Nakon jedanaesterca u našu korist, Dinamo je krenuo u napad što je nama odgovaralo i po mom mišljenju Dinamo je dobro prošao, mogli smo im zabiti i više golova. A zasluga za moju titulu najboljeg strijelca kluba pripada mojim suigračima koji su mi omogućili to zadovoljstvo da dajem golove."


Devet puta ove sezone suigrači su trčali za Karićem da mu čestitaju (Snimio: Dražen Patarčić)

Po Vašem mišljenju, koji klub je najbliži tituli prvaka Hrvatske i na kojem mjestu na tablici vidite Varteks?
"Mislim da je Dinamo najbliži osvajanju prvenstva. Raspolaže najboljim igračkim kadrom, dok je Osijek dobra i uigrana ekipa međutim ne mogu ti igrači iznijeti taj teret koji im se ovog trena nameće. Osim toga odlazak Bjelice neće moći nadoknaditi. A što se tiče Varteksa, nadam se da ćemo biti među prvih pet na tablici."

Molim Vas da komentirate subotnju utakmicu s Hajdukom, posebno glede isključenja mladog Darija Srne zbog oštrog faula nad Vama. To iz razloga što se trener Hajduka Vulić praktički kune da faula nije bilo, naročito ne onoga za isključenje. Da li ste stvarno bili tako grubo faulirani da je protivnički igrač zaslužio isključenje?
"Na snimci se vidjelo da je Srna išao sa obje noge dok sam je bio na lopti. A normalno je da će svaki trener štititi svojeg igrača i reći da takav faul nije za drugi žuti karton. Ali u kasnijim komentarima uz snimke na televiziji rečeno je da je start Srne zaslužio crveni karton, a ne žuti."


Karić u utakmici "B" selekcija Hrvatske i Rumunjske (Snimio: Dražen Patarčić)

U srazu s B-reprezentacijom Rumunjske u Puli pokazali ste da izbornik Jozić i te kako ima razloga računati na Vaše usluge u narednim utakmicama reprezentacije. Da li ste nakon dobrih ocjena Vaše igre u Puli pomalo razočarani što niste pozvani na utakmicu protiv Austrije? Uopće što mislite kakvi su izgledi da se nametnete kao kandidat barem za širi izbor u reprezentaciji?
"U Puli sam odigrao dobro i dobio sam dobre ocjene. A to što me sada selektor nije pozvao imao je i razloga. Trenutno raspolaže sa boljim igračima. Konkurencija u napadu je velika. Mi koji nismo pozvani nemamo se pravo ljutiti. Na nama je da radimo i zalažemo te da se igrama nametnemo našem selektoru. Ja se nadam da ću svojim daljnjim igrama pružiti selektoru razlog da me pozove."

I za kraj, smatrate li da Hrvatska ima realne šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japanu i Koreji 2002. godine?
"Bez sumnje Hrvatska će se plasirati!"

Video: Varaždinske tribine pozdravljaju svog najboljeg napadača

Direktno ili će plasman morati potražiti u doigravanju?
"Ma, direktno!"

Na kraju razgovora saznali smo više o našem sugovorniku, te smo stekli utisak da će zbog njegovih igara biti češći gost pisanih medija. Do tada će redovito zabijati za Varteks, a ako mu se posreći, i za našu najbolju vrstu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!