Košarka

Dominantni Turci na vrhu

Ivor Krapac • srijeda, 08.09.2010.
Dominantni Turci na vrhu
Foto: EPA

Sjajna predstava protiv Slovenije vratila je domaćine Svjetskog prvenstva na vrh poretka našeg Topa 8. Turci su dosad su bez poraza, a idući izazov bit će im polufinale protiv Srbije, koja je slavljem protiv Španjolaca postala novi broj dva...

1. (2.) Turska (7-0)

Evo Turaka ponovno na prvom mjestu našeg poretka - a kako bi i bilo drugačije kada su do polufinala došli bez poraza, pritom u četvrtfinalu potpuno razmontiravši Slovence? Bogdan Tanjević zaista je napravio pravi posao. U četvrtfinalu je u napadu lopta išla toliko brzo da je gotovo uvijek netko ostajao sam, što se pretvorilo u fantastičnih 67 % iz igre, dok je obrana posebna priča. Igrali "čovjeka" ili zonu, a češće je zona, ostavljaju dojam kao da imaju igrača više na parketu, a ako suparniku lopta ne ide brzo, nekoga će već udvojiti ili čak utrojiti i uvaliti ga u velike probleme. Dodatni plus je, naravno, na tribinama, pred 15 tisuća ljudi neće biti turskog košarkaša koji će stupiti na parket, a da neće dati baš sve što ima.

2. (5.) Srbija (6-1)

Drugi polufinalisti SP-a pobrinuli su se za branitelje naslova, odigravši sveukupno dosta bolju utakmicu nego u osmini finala protiv Hrvatske, iako su i ovu riješili tek pred kraj. Protiv izabranika Josipa Vrankovića je čovjek odluke bio Aleksandar Rašić, dok je Španjolcima dalekometnom tricom presudio Miloš Teodosić, koji je 25 sekundi do kraja rekao "dajte mi loptu i razmaknite se". Ostao je jedan na jedan sa Jorgeom Garbajosom, a iako je u takvom dvoboju nižeg i visokog kod egala na semaforu logičnije probati pretrčati višega i otići na polaganje, Teodosić je čekao gotovo do kraja napada, potegnuo "bombu" - i ušla je.

3. (1.) SAD (6-0)

Budu li na maksimumu protiv Rusa, Amerikanci vjerojatno neće imati previše problema u proboju do polufinala, ali opet, trebala bi to biti nemjerljivo teža utakmica nego njihove posljednje tri, uključujući šetnju u osmini finala protiv Angole. Za SAD sada počinju prave stvari, u narednih nekoliko dana znat ćemo pravu istinu o ovoj momčadi.

4. (3.) Litva (6-0)

I oni su imali dan odmora, spremaju se za Argentince, a sve što smo već pisali o Litavcima i dalje stoji. Uz Turke za koje se čak i uz podršku s tribina teško moglo očekivati da će igrati ovako dobro, Litva je zasad najugodnije iznenađenje ovog SP-a, eventualna pobjeda nad Argentinom još bi malo učvrstila taj dojam.

5. (4.) Argentina (5-1)

Glavni plus - imaju zahuktalog Luisa Scolu, a bude li on na razini na kakvoj je bio protiv Brazila i u ranijem dijelu SP-a, Litavci će na to teško imati odgovor, a moguća koncentracija obrane na Scolu otvorit će više prostora za vanjske igrače. Carlos Delfino prije svih bi, vjerujemo, to baš volio.

6. (8.) Rusija (5-1)

Nisu igrali, no poskočili su dva mjesta jer ni Španjolska ni Slovenija nisu opravdali očekivanja. Pored toga, treba cijeniti što je Rusija došla do četvrtfinala i bez Andreja Kirilenka i J.R.-a Holdena, pa i bez Viktora Hrjape, koji je u sastavu, ali ne igra zbog ozljede. Šokiraju li svijet pobjedom nad Amerikancima, jasna je stvar da ih čeka novi skok.

7. (7.) Španjolska (4-3)

Zbog dojma koji je u četvrtfinalu bio nešto bolji od slovenskog, Španjolci se nisu micali u našem Topu 8 iako su se oprostili od obrane naslova. No, jasno, tri poraza u sedam utakmica na SP-u ipak su priličan podbačaj, momčad Sergija Scariola iznevjerila je očekivanja bez obzira što imaju i opravdanje u izostancima Paua Gasola i Josea Calderona. Igrački slabija nego ranije je, primjerice, i Litva, pa se dosad na SP-u kod njih to nije osjetilo.

8. (6.) Slovenija (5-2)

U osmini finala su uništili Australce, da bi potom, još uvjerljivije, Turci uništili njih - izraz lica izbornika Memija Bečirovića kroz veći dio utakmice govorio je dovoljno, a to što je "smeće vrijeme" (loš doslovan prijevod garbage timea) trajalo otprilike posljednju četvrtinu i pol također govori puno. Turci jesu jaki i istina je, igrali su jako dobro, no za pravu utakmicu trebaju dvoje, a Slovenci nisu dali svoj dio.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!