Nogomet

Vaha: "Ja sam gazda svlačionice"

Tomislav Pacak, Borna Rupnik • utorak, 17.08.2010.
Vaha: "Ja sam gazda svlačionice"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Vahid Halilhodžić odradio je svoje prvo druženje s Dinamovim kroničarima, pokazavši se kao pričljiv, inteligentan i duhovit čovjek. Popularni Vaha detaljno je objasnio svoje viđenje vođenja momčadi, nije bježao ni od visokih ciljeva ni od činjenice da trenutno ne poznaje svoju novu momčad...

Dinamov novi trener očito je dobro upoznat s čime su prethodnici imali problema, pa je svoje prve riječi posvetio novinarima: "Znam da će moj rad biti kritiziran, ali želim uzajamno poštovanje s vama, da prevladava sportski aspekt, a ne jeftino udaranje po ličnosti. Došao sam u klub koji je pred mene stavio zadatak, zahvaljujem na povjerenju i pokušat ću ispuniti predstavljene ciljeve."

Halilhodžić je novinarima pružio, kako je on to rekao, ruku suradnje: "Želim imati kulturu ophođenja i rada. Prije nekoliko godina obilazio sam svjetske klubove i vidio kako se oni odnose s medijima. Svi kontakti idu preko glasnogovornika Kožula, on će to prenijeti meni i igračima. Neki će treninzi biti otvoreni, neki zatvoreni. Ja ću vam biti na raspolaganju koliko mogu, ali došao sam radi sporta, nogometa i radi Dinama."

Nakon "uvodnika" za novinare, Vaha se posvetio samoj momčadi. Dinamo ima "poteškoća u momčadi", a Halilhodžić je naglasio kako će prvo momcima vratiti samopouzdanje, što se postiže "dobrim radom i dobrim rezultatima."

Kako je Halilhodžić na glasu kao vrsni taktičar, novinare je zanimalo što radi na treninzima: "Na treninzima poboljšavamo individualnu i kolektivnu kvalitetu. Nogomet je kolektivni sport, pa često vodim posebne taktičke treninge. Neke igračke vrline dinamovaca vide se samo u pojedinačnim akcijama. Nakon svojih treninga često sam ja najumornija osoba. Ja sam tu da pomognem igračima, pa i jednom Drogbi sam objašnjavao kako završavati akcije jedan na jedan. Dinamo ima organizaciju i logistiku, ali ogledalo svega je igra prve ekipe. Moj zadatak je podići tu igru na što višu razinu."

Bosanskohercegovački strateg nije htio govoriti o eventualnim pojačanjima, jer još nije dobro upoznat s momčadi: "Ne poznajem još dovoljno Dinamo kako bih rekao što mi treba, a što ne. Trenutačno ni sam ne znam gdje sam, ali vidio sam da je klub dobro organiziran. Imamo još desetak dana za pojačanja."

Halilhodžić je priznao kako ne poznaje tržište igrača koje je zanimljivo Dinamu ("pratio sam neke više razine"), a preko nekih snimaka se upoznavao s kadrom koji ima na raspolaganju.

Stručni stožer neće doživjeti veće promjene, iako je Halilhodžić napomenuo da ima sve ovlasti: "U klubu su mi ukazali veliko povjerenje, rekli da sam gazda i u svlačionici i na terenu. Doći će pomoćnik na probni rad, možda dođe i jedan francuski trener, no s njim postoji problem jezične barijere."

Vaha nije skrivao očigledan i objektivan problem kako svoju aktualnu ekipu ne poznaje: "Možda sam se primio i sulude uloge jer nisam mislio da će mi odmah dati Dinamo u ruke već protiv Mađara. No, ne smijemo si priuštiti da ne sudjelujemo u Europskoj ligi, odmah sam rekao igračima da idemo na pobjedu. Preuzeo sam taj rizik, znam da je Györ izbacio Montpellier i da im se treba posvetiti puno pažnje."

Za razliku od Velimira Zajeca, Halilhodžić u svom prvom obraćanju javnosti nije prodavao demagogiju u pogledu dilema mladi/stari odnosno domaći/strani, već je kao ozbiljan trener naglasio: "Prednost ću dati najboljim igračima. Svi su profesionalci, i strani i domaći, najvažnije je da Dinamo postigne uspjeh. Tko će igrati - ne znam."

Razgovorljivi Halilhodžić pokazao je i svoju duhovitu stranu odgovarajući na pitanje je li gledao Györ. "Tek sam jučer gledao 45 minuta snimke Dinama i znam da me čeka nekoliko mjeseci velikog posla. Mađare nisam gledao, do sutra navečer ću ih pogledati, imamo nekoliko snimki. Ja iza ponoći gledam takve kazete, inače se u to doba gledaju neke druge. Iako, volim ja i lijepe dame", našalio se Halilhodžić.

Halilhodžić je priznao kako se uoči razgovora s Mamićima napunio s raznim negativnim pričama koje se mogu čuti i pročitati, no kako kaže, promijenio je mišljenje tijekom petosatnog razgovora. Pohvalio je Dinamov projekt Lokomotive ("Dobro je što Dinamo crpi snagu iz vlastitog pomlatka, to je dobar primjer rada."), a kada je govorio o ciljevima kluba, nije skrivao ni ambicioznost niti je bježao od odgovornosti:

"Moramo što prije na vrh ljestvice, cilj nam je biti prvak pa dogodine pokušati ući u Ligu prvaka. Zato sam i došao u Dinamo. Drugi je cilj plasman u Europsku ligu, to je važno zbog motiva, pa pokušati prezimiti u Europi, jer to ovdje bitno, zar ne? Treći je cilj osvojiti Kup. Bez laganja i samohvale, da ne mislim da to možemo ostvariti, ne bih ni dolazio."

Halilhodžić, shvatljivo, nije mogao previše detaljno govoriti o prvoj utakmici protiv Györa, ali često je isticao kako ga zanima samo pobjeda: "Ne znam tko će igrati niti kakva će biti taktika, ovoga trenutak nemam dovoljno podataka za to. No, uložio sam svoj kredibilitet u ovo, pripremit ću ekipu najbolje što znam. Imamo i dvije utakmice, neću dozvoliti nepotrebne rizike već u prvoj jer imamo i uzvrat. No, idemo u Mađarsku na pobjedu, o ovome nam ovisi sezona."

Za razliku od prethodnih trenera, Halilhodžić ne skriva da je njegov jedini pravi cilj u Dinamu ući u Ligu prvaka: Ova jesen u Europskoj ligi je priprema za iduću sezonu, gdje bismo željeli još jedan korak više."

Javnost najviše zanima Halilhodžićev odnos sa Zdravkom Mamićem: "Ja sam tvrd čovjek; pričao sam dugo s njim i zaključio sam da je to ono što ja želim. On jako voli Dinamo, možda više nego sebe, a uspio je ostvariti da Dinamo u ovakvoj ekonomskoj situaciji dobro funkcionira. Mi smo razjasnili da sam ja gazda i da ja odlučujem. Naravno, on me plaća, razgovarat ćemo u četiri oka, ali ima puno povjerenje u mene i neće biti upadanja. Zajednički želimo uspjeh Dinama, a kad bude problema, rješavat ćemo ih u uredima. I ja ću morati podnositi račune, a svakako da ću komunicirati i s Zoranom Mamićem i svojim trenerima."

Priključio se i sportski direktor Zoran Mamić: "Volio bih da jedan Dinamov trener kaže da mu je Zdravko slagao momčad. To je apsolutna laž i neistina, to su notorne gluposti."

Halilhodžić se nadovezao na temu sportske politike kluba: "Ja ću s pomoćnicima pratiti igrače i onda pitati šefa - imamo li novca? To je posao struke, a ja sam šef struke."

Bivši izbornik Obale Bjelokosti i trener, između ostalih, PSG-a, Lillea i Rennesa, napomenuo je kako proces stvaranja momčadi traje godinama, ali je pokazao i svoje shvaćanje ekonomske situacije: "Dođe li mi šef i kaže da nekoga mora prodati, tako će biti. Dinamo živi od prodaje igrača i to radi izvanredno. I PSG je morao prodati Ronaldinha zbog više čimbenika, inače bi ga poslali u drugu ligu. U današnjoj situaciji nije lako odbiti transfer od 10 milijuna eura."

Zoran Mamić napomenuo je da će Halilhodžić biti trener dok god "bude radio svoj posao maksimalno": "Zajedno smo u dobru i u zlu, imat će dovoljno vremena da obavi ovaj posao kako treba."

Halilhodžić si je dao tri mjeseca kao rok nakon kojeg će se vidjeti prvi rezultati njegovog rada: "Pritisak u Dinamu je golem, ali vidio sam već neke detalje kod pojedinih igrača, pa čak i liječnika i masera. Mora se znati svačija odgovornost."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.08.2010. u 21:37
    To mi je tako nestvarno jer ovo je pravi trener tj. profesionalac poslije naravno cire b.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.08.2010. u 20:22
    bit će zanimljivo na presicama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.08.2010. u 17:44
    E moj Vaha,bit ces ti gazda u svlacioni,ali sve dok ne dodje tata Zdravko i opet sve postroji i svima j..e majku!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.08.2010. u 16:18
    Naravno ne podcjenjujem klubove iz drugih liga... Ali ipak PSG, Lille, Obala bjelokosti i onda Dinamo. Po meni je bitno što on već dugi niz godina radi kao trener, a ne kao Jurčić ono Istra i Slaven Belupo, ili Pamić Karlovac itd... Naravno i Jurčić i Pamić će vjerojatno za koju god biti odlični... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.08.2010. u 16:18
    Septimus je odlično napisao da je do sada većini ili svim trenerima Dinamo bio vrhunac karijere... Kod Vahe to nije slučaj i to je ta pozitivna razlika. Naravno ako isključimo kineske, makedonske, njemačke (hanover - Ivanković) klubove... I neka bude iskren, ako neki igrač nije dobar po njemu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik