Košarka

Amerikanci uvjerljivi prije Europe

Branimir Korać • ponedjeljak, 16.08.2010.
Amerikanci uvjerljivi prije Europe

Serija pripremnih dvoboja uoči Svjetskog prvenstva u košarci nastavljena je u nedjelju kada je veliki broj reprezentacija bio u akciji. Među njima i neki od glavnih favorita za visok plasman poput SAD-a, Argentine ili Španjolske...

Amerikanci krenuli pobjedom

Američka košarkaška reprezentacija upisala je pobjedu u prvom pripremnom susretu uoči Svjetskog prvenstva u Turskoj. U Madison Square Gardenu su svladali reprezentaciju Francuske s 86:55. Iako rezultat izgleda ružno po Francuze, prvo poluvrijeme je bilo vrlo dobro, a raspad je uslijedio u nastavku.

Nakon 20 minuta SAD je vodio s devet poena prednosti, a onda su Amerikanci u drugom poluvremenu predvođeni Chaunceyem Billupsom napravili seriju i pobjegli na 55:36. Francuskoj tu više nije bilo spasa, kola su krenula nizbrdo i SAD je upisao visoku pobjedu.

"Nakon problema u prvom poluvremenu, mislim da smo u drugom bili onakvi kakvi želimo biti. Ne moraš biti savršen i da ti ulazi baš svaki šut, ali zato moraš biti dobar i pokušavati doći u što bolju situaciju, a to smo uspijevali", rekao je izbornik Amerikanaca Mike Krzyzewski.

SAD - Francuska 86:55

SAD: Durant 14 (8 skokova), Iguodala 2, Chandler 4, Billups 17 (4 skoka), Rondo 6 (6 asistencija), Odom 8 (7 skokova), Rose 2, Curry 4, Granger 0, Gay 19, Gordon 8, Love 0, Westbrook 2.

Francuska: F.Pietrus 0, Diaw 15 (6 skokova), Mahinmi 0 (4 skoka), Batum 11 (4 skoka, 4 ukradene), De Colo 5, Bokolo 9 (4 asistencije), Traore 6, Koffi 2, Gelabale 3, Ajinca 2 (5 skokova), Kahudi 0, Causeur 2, Albicy, Jackson.

I Njemačka sredila Tursku

Turci imaju podosta razloga za zabrinutost uoči Svjetskog prvenstva jer jednostavno igraju daleko od dobrog. Na Superkupu u Bambergu svladao ih je i domaćin Njemačka koja je bila bolja s visokih 68:54.

Susret je odlučivao o trećem mjestu nakon što su obje reprezentacije izgubile od Hrvatske i Litve, a pokazalo se kako su Nijemci u ovom trenutku bolji. Turska je na kraju spašavala čast i uspjela je smanjiti ogroman zaostatak u koji je ušla te na taj način malo "kozmetički" uljepšati ovaj ionako neugodan poraz.

Njemačkog izbornika Dirka Bauermanna svakako može veseliti nastup onih najmlađih Robina Benzinga i Tibora Pleissa koji su s deset odnosno 11 poena uz Jaglu koji je ubacio 14 poena bili predvodnici Njemačke.

"Odigrali smo dobru utakmicu i samo potvrdili da se kroz ovaj turnir polako dižemo. Kondicijski se osjećamo odlično i lopta odmah ima bolji protok. Ova pobjeda nam puno znači za samopouzdanje", rekao je Bauermann, a Pleiss je dodao: "Jednostavno nismo željeli napustiti Bamberg bez pobjede, naša želja je presudila."

Kirk Penney ne može sam

Na turniru u Sloveniji Novi Zeland je pokazao napredak u igri, izuzev susreta sa Srbijom, a od Rusije je poražen zahvaljujući velikim ruskim serijama u trenucima kada bi Novi Zeland zaprijetio.

U prvom poluvremenu je to bila posve izjednačena utakmica u kojoj je odskakao Kirk Penney sa 16 minuta za svega 20 minuta igre. Međutim Penney nije mogao sam nositi Kiwije, Rusija je dva puta složila velike serije (10:0 i 11:0) i susret je otišao na njihovu stranu.

"Pokazali su nam neke stvari na koje nismo baš navikli poput match-up zone i to je jednostavno proces učenja na koji se moramo priviknuti do Svjetskog prvenstva. Sljedeći tjedan smo u Hrvatskoj gdje ćemo ponovno igrati s Rusima i vidjet ćemo jesmo li išta iz ovog susreta naučili", rekao je novozelandski pomoćnik izbornika Dillon Boucher.

Novi Zeland - Rusija 76:89

Novi Zeland: Tait 10, Fitchett 3, Penney 29, Vukona 8 (9 skokova), Jones 6, Kench 0, Anthony, Cameron 0, Abercrombie 3 (4 ukradene), Frank 0, Bradshaw 13, Pledger 4.

Rusija: Voroncevič 19, Bikov 11, Fridzon 8 (4 ukradene), Kaun 7, Šved 0, Hrjapa 2 (5 skokova, 5 asistencija), Ponkrašov 18 (4 skoka), Monja 5, Hvostov 8, Mozgov 7, Voronov 4, Kolesnikov 0.

Srbija pobjednik Adecco kupa

Susretom Srbije i Slovenije u Mariboru je završen Adecco kup. Domaćin je dao sve od sebe ne bi li upisao pobjedu i tako si dodatno podignuo samopouzdanje, međutim Srbija je odigrala još jednom jako dobru utakmicu i slavila je 82:73.

Od samog početka Slovenija je imala problema s obuzdavanjem protivnika koji je uporno podizao prednost koja je na kraju dosegnula i 18 poena viška tijekom posljednje četvrtine. Uspjeli su domaćini tada smanjiti na minus deset, ali vrlo brzo Srbija uzvraća i tu završava priču.

"Mislim da smo zasluženo slavili jer smo kao momčad bili puno bolji od Slovenije. Morat ćemo još raditi na obrani jer smo slabo branili skok, no unatoč tome kontrolirali smo utakmicu i našoj pobjedi nema zamjerke", govorio je izbornik Srbije Dušan Ivković.

Slovenija - Srbija 73:82 Slovenija: Slokar 13 (9 skokova), Lakovič 9, Udrih 0, Klobučar 6, Nachbar 17 (4 skoka), G.Dragić 9, Jagodnik 2 (4 skoka), Zupan 2, Vidmar 0 (6 skokova), Brezec 15 (7 skokova), Rizvić 0, Z. Dragić.

Srbija: Tepić 6 (7 skokova), Paunić, Bjelica 3, Marković 2, Savanović 12, Raduljica, Krstić 12, Perović 10, Mačvan 15 (6 skokova), Kešelj 5, Teodosić 5, Rašić 12.

Španjolci u finišu sredili Argentinu

Španjolska je u Logronhu imala jaku provjeru protiv Argentine i uspjela je slaviti 83:76. Bila je to neizvjesna utakmica u kojoj je Španjolska tek u završnim minutama osigurala pobjedu nakon što ih je dotad pošteno terorizirao Luis Scola.

U zanimljivom susretu domaći izbornik nije koristio usluge jedino Rudyja Fernandeza dok je Marc Gasol igrao tek dvije minute. Fernandez je osjećao probleme s mišićem još s posljednjeg treninga te je propustio ovu utakmicu dok je Gasol dobio udarac u leđa i nije se vraćao na parket.

Susret je odlučen u posljednje četiri minute kada je Španjolske iz minusa 71:72 otišla u plus 79:74 i mirno završila posao.

Ovo je bila korisna i zanimljiva utakmica za obje reprezentacije. Mogli smo protiv jakog protivnika isprobati neke stvari i uočiti pogreške na kojima ćemo raditi. Krajnji rezultat je najmanje važan, a jedino žalim što smo i ja i kolega Scariolo imali problema s ozljedama i nismo mogli sve izvesti na parket", rekao je argentinski izbornik Sergio Hernandez.

Španjolska - Argentina 83:76

Španjolska: Fernandez, Rubio 7 (5 asistencija), Navarro 14, Calderon 10 (4 skoka), Reyes 14 (6 skokova), Claver 2, Vazquez 9 (9 skokova), Llull 9, Gasol 0, Mumbru 7, Garbajosa 3, San Emeterio 8 (5 skokova).

Argentina: Scola 26 (7 skokova), Prigioni 2, Gonzalez, Oberto, J.P.Gutierrez 4 (6 skokova), Cantero, Delfino 16 (8 skokova, 6 asistencija), Quinteros 7 (4 asistencije, 4 ukradene), L.M.Gutierrez 9, Nocioni, jasen 7 (5 skokova), Kammerichs 5 (5 skokova).

I Portoriko nadigrao Kinu

Košarkaši Kine nastavljaju nizati poraze u ovim pripremama. Novi je uslijedio u Madison Sqauer Gardenu gdje su nakon dvoboja Amerikanaca i Francuza zaigrali protiv Portorika i upisali poraz 92:76.

Portorikanci su najveći dio posla morali odraditi u drugom poluvremenu. Prvo su pobjegli na 56:40 da bi Kina smanjila na 60:56, ali onda je uslijedila nova serija za završetak priče.

Carlos Arroyo je predvodio Portoriko sa 16 poena dok su po 12 poena dodali Elias Ayuso i Peter John Ramos. Kod Kine 20 poena je ubacio Wang Shipeng, Sun Yue je dodao 17, a Yi Jianlian 11 uz očajan šut 3/15.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.08.2010. u 15:18
    e moji Ameri zgaziti ce vas Hrvatska :D
    Obrisan korisnik