Liga prvaka, Kvalifikacije, 3. pretkolo, 04.08.2010, 20:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 10.000
Suci: Eric Braamhaar, Arend Brink, Wilco Lobbert (svi Nizozemska)
Dinamo
Dinamo
Jorge Sammir 55' (11m)
6:7(0:1, 1:1, 1:1 pp, 6:7 pen) Šerif Tiraspol
Vladimir Volkov 16'
Šerif Tiraspol

Šerif s kreča ”ubio” Dinamo

Vedran Attias • srijeda, 04.08.2010.
Šerif s kreča ”ubio” Dinamo
Foto: Davor Sajko

Uzvratni susret 3. pretkola Lige prvaka donio je dramu i neizvjesnost kakvu samo jedanaesterci mogu ponuditi. Ovoga puta sreća je bila naklonjena moldavskom Šerifu koji je s bijele točke osigurao europsku jesen. Modrima ostaje velika žal, ne samo zbog lutrije jedanaesteraca već zbog cijele utakmice u kojoj su bili puno aktivniji i opasniji suparnik, no ”na kraju se mrtvi broje”, a Šerif je - ”ubio” Dinamo…

Šerif Tiraspol
Dinamo
Šerif Tiraspol
6
(do 76')
55
(do 87')
Pričuvni igrači
Trener
Velimir Zajec
25
Vladislav Stojanov
3
Vladimir Volkov
9
Jymmy Franca
10
Aleksandar Erokhin
15
Ognjen Vranješ
21
Amath Diedhiou
(do 71')
22
Fred
(do 79')
26
Miral Samardžić
28
José Nadson
(do 95')
30
Vladimir Branković
44
Miloš Adamović
Pričuvni igrači
7
Baco Nikolić
71'
16
Artiom Haceaturov
79'
6
Alexandru Scripcenco
95'
Trener
Andrey Sasnitski

Šerif je pobjedom protiv Dinama nakon jedanaesteraca izborio 4. pretkolo Lige prvaka koje mu garantira nastup barem u skupini Europske lige, dok će Dinamo svoj europski put nastaviti u 4. pretkolu Europske lige. Baš kao i lani protiv Red Bulla, Dinamo nije uspio iskoristiti povoljnih 1:1 iz prvog susreta, ali ovoga puta ispao je uz hrabriju, bolju igru.

Ali i od lošijeg protivnika.

Pozdrav braniteljima i odlična atmosfera

Dinamo je na uzvrat protiv Šerifa došlo podržati nešto više od 10-ak tisuća gledatelja koji su stvorili lijepu, glasnu atmosferu i bili dobra podrška svojim ljubimcima, uz dodatak da momčad ne zaslužuje zvižduke na poluvremenu bez obzira na rezultat – ako daje sve od sebe.

BBB su u prvom dijelu izvisili transparent ”Život su dali, za hrvatsku slobodu stali – oluja ‘95”, a nakon toga otpjevali Moju domovinu, u spomen na briljantnu pobjedničku akciju hrvatske vojske kojom je oslobođen veći dio okupiranog teritorija.

Gledateljima se mora odati priznanje na odličnom navijanju u produžecima kada su zaista bili 12. igrač Dinama, velika snaga koja je dolazila s tribina, pa je iz te perspektive ovo bila jedna od najboljih utakmica Dinama u proteklih nekoliko godina – po zanimljivosti, neizvjesnosti i ”kemiji” između momčadi i publike.

Vratar Vladislav Stojanov zaslužio je večeru od svih suigrača, kako za obrane tijekom utakmice, tako za one tijekom jedanaesteraca – obranio ih je čak tri, Sammiru, Badelju i Vrsaljku, ali na kraju je presudio promašaj Doda koji je pogodio okvir gola.

Velimir Zajec od prve je minute na teren poslao Antu Rukavinu, a dvojbu Vrsaljko/Etto riješio je jednostavno – obojica su zaigrala, Vrsaljko na poziciji desnog beka, a Etto na desnom krilu. Mesarić je dobio prednost pred Ibanezom kako bi se učvrstio obrambeni blok, dok su povjerenje na stoperskim pozicijama dobili oni najiskusniji, Bišćan i Cufre.

I izgledalo je to solidno, iako će 0:1 nakon prvog dijela sugerirati drugačije. Dinamo je dominirao terenom, ali nije znao do pogotka. U šestoj minuti Bišćan je dobro pucao glavom s 10-ak metara, ali Stojanov dobro brani taj pokušaj. Šest minuta kasnije Sammir je ukrao loptu obrambenom redu Šerifa, prošao čuvara i pokušao asistirati usamljenom Slepički, no obrana Moldavaca u posljednji trenutak izbija tu loptu u korner.

Nažalost po navijače Modrih, Šerif je svoj prvi ozbiljniji napad okrunio pogotkom. U lijepoj akciji Erokhin je još jednom pokazao klasu podvalivši loptu za Vladimira Volkova koji bježi Vrsaljku i pored Lončarića plasira loptu u donji desni kut za 0:1.

Pogodak Šerifa nije puno promijenio puno u zbivanjima na travnjaku. Moldavci su bili agresivni, čvrsti, kompaktni, bilo je jasno da je riječ o puno jačoj momčadi od prosjeka HNL-a, ali Dinamo je bio nadmoćan u svakom pogledu, osim onom najvažnijem – rezultatskom.

Modri su lako oduzimali loptu protivniku, čak su kroz igru stvarali (polu)prilike, nedostajao je samo ”Davor Šuker”. U 19. minuti Mesarić je ostavio ”rolicu” za Sammira koji s 18 metara puca snažno, ali i neprecizno, a minutu kasnije još žešće raspalio je Slepička, no rezultat je bio sličan. U 30. minuti Sammir je iz slobodnog udarca dao povratnu loptu Badelju koji je za razliku od prethodnika pokušao ciljati donji lijevi kut, no i on je promašio uz uzdahe s tribina.

Dinamo je uz pomoć publike stvarao sve jači pritisak, Zajec je pokušao i promijeniti formaciju pridodavši Rukavinu s lijevog krila u društvo Slepički u špici, no obrana gostiju nije popuštala. U 39. minuti Bišćan je odličnom dugom loptom uposlio Slepičku, ali Čehu opet nedostaje ”killer” instikt, slabo je zahvatio loptu i omogućio Stojanovu novu obranu.

Gosti su se rijetko odlučivali za prelazak centra, no bili su svjesni da iz svakog prekida mogu zaprijetiti Dinamu. Minutu prije kraja poluvremena imali su dva kornera zaredom, a opasniji su bili iz drugog kada je Volkov pucao glavom pored gola. Moglo je poluvrijeme ipak završiti u egalu da Slepička nakon ostavljene lopte Rukavine nije komplicirao u izglednoj situaciji, pa je i ta šansa otišla u nepovrat.

Kada već sami nisu znali zabiti pogodak, dinamovci su dobili mali ”poguranac” od suca Braamhaaka. U 55. minuti nizozemski je djelitelj pravde pokazao na bijelu točku nakon potezanja Samardžića i pada Bišćana, što je bila u najmanju ruku dvojbena situacija. Iako je pogodio stranu na koju će Sammir pucati, Stojanov nije uspio obraniti njegov udarac, pa je Brazilac u četvrtoj utakmici zaredom proslavio pogodak.

Dinamu je taj pogodak dao krila, kao i publici, pa je nastavio pritiskati obranu Šerifa. U 64. minuti Sammir je prošao četvoricu gostiju, sjajno uposlio Slepičku koji vraća u sredinu, no na tu loptu ne stižu ni Rukavina ni Etto. Potom je izvanredni Sammir pokušao sam, okrenuo je dvojicu na 20-ak metara od gola i odlično pucao, no istaknuo se obranom Stojanov. U 69. minuti Dinamo je tražio novi jedanaesterac nakon pada Badelja, ali Braamhaak je ovoga puta ostao nijem.

Usprkos pritisku Dinama, gosti se nisu raspali, štoviše, organizirano su se branili i čekali svoje šanse iz kontri i iz prekida. Jednu fantastičnu dočekali su u 70. minuti – Samardžić je imao idealnu priliku nakon ubacivanja iz slobodnog udarca, ostao je usamljen na 7-8 metara od gola, ali glavom puca pored gola. Bio je to samo još jedan podsjetnik koliko se loše Dinamo postavlja u prekidima.

Kako je utakmica odmicala, tako je rasla i napetost, pa je ipak objema momčadima bilo očito više stalo ne primiti pogodak, nego ga zabiti. U 80. minuti Branković je pokazao kakav top ima u nogama, s 35 metara je iskosa raspalio i umalo pogodio ”rašlje” Lončarićeva gola. Dvije minute prije kraja 90 minuta, Badelj je lijepo prebacio obranu Šerifa, no Etto je loše primio loptu u odličnoj situaciji.

Umjesto pritiska domaćih, sudačka nadoknada donijela je niz opasnih prekida za goste, ali srećom po Zagrepčane, gosti su ih redom izveli vrlo loše pa je dvoboj hrvatskog i moldavskog prvaka otišao u produžetke.

Prvi produžetak donio je tek jednu, ali zato odličnu šansu za Dinamo – Etto je probio desni bok, dao lijepu nisku povratnu loptu za Sammira koji puca neometan, s 12-13 metara, ali izvrsno brani Stojanov i izbija u korner. Iako je moldavski vratar reagirao krasno, Sammir je tu priliku vjerojatno morao zabiti…

Očigledan pad fizičkog tempa onemogućio je Dinamu da stvori kontinuirani pritisak u dodatnim periodima igre, ali hrvatski prvak ipak je imao kosntanu inicijativu. No, i gostima se moraju priznati karakter i disciplina s kojima su držali izjednačen rezultat.

Na početku drugog dijela Dinamo je imao novu sjajnu šansu, Sammir je opet prošetao pored čuvara, ubacio nisku na peterac, ali Slepičkin udarac nogom odbija Stojanov.

Rastao je pritisak Dinama, organizirani Šerif polako je pucao po šavovima, vidjelo se da Moldavci jedva stoje na nogama.

Ipak, Dinamo usprkos nizu dalekometnih pokušaja, prvenstveno Badelja, nije uspio doći do pogotka, pa se nakon 210 minuta ukupne igre moralo pristupiti izvođenju jedanaesteraca, što je u Maksimiru rijetka pojava.

Nažalost, ta lutrija ovoga puta je bila naklonjena gostima. Tri puta Moldavci su imali prednost nakon obrana Volkova protiv Sammira (2. serija), Badelja (3. serija) i Vrsaljka (8. serija), ali sva tri puta Dinamo se vratio u igru - dva puta zahvaljujući Lončariću, dok je jednom gol promašio Volkov. Ipak, u 9. seriji okvir gola pogađa Dodo, a Haciaturov pogađa za prolazak Šerifa.

Novo europsko razočaranje za Dinamo i njegove navijače ovoga će puta biti čak i teže probaviti nego inače...

Liga prvaka, kvalifikacije

3. pretkolo

Omonia1:1Salzburg
Litex1:1Žilina
Dynamo Kijev3:0Gent
Unirea Urziceni0:0Zenit
Sparta Prag1:0Lech Poznań
TNS1:3Anderlecht
Aktobe1:0Hapoel Tel-Aviv
BATE Borisov0:0København
Šerif Tiraspol1:1Dinamo
Debrecen0:2Basel
Young Boys2:2Fenerbahçe
AIK0:1Rosenborg
Partizan3:0HJK Helsinki
Ajax1:1PAOK
Braga3:0Celtic
HJK Helsinki1:2Partizan
Zenit1:0Unirea Urziceni
København3:2BATE Borisov
Žilina3:1Litex
Lech Poznań0:1Sparta Prag
Basel3:1Debrecen
Dinamo6:7 **Šerif Tiraspol
Fenerbahçe0:1Young Boys
Salzburg4:1Omonia
Gent1:3Dynamo Kijev
Rosenborg3:0AIK
PAOK3:3Ajax
Celtic2:1Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Pezer05.08.2010. u 19:43
    Ma dajte ljudi koja pusta pojacanja oni su dali 5 milja za Moralesa on bi za te pare trebao sam pobjedivati Serif,za toliko para mogli su dovesti,Bracu Sharbini,Zeca,Rukavinu,hrvatskoj trebaju hrvatski igraci nijedan dobar brazilac ti nece doci Dinamo,o cemu vi pricate sta Badelj ne moze on stavio... [više na forumu]
    Pezer
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 15:31
    Badelj je bio sinoć opet najgori!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 13:10
    Sramota,koliko ste para upucali u zadnjih 15godina,i ništa samo jad i bijeda! Dosta više da vas državne firme krcaju lovom a ostalima mrvice! Možda je trebao Svilokos suditi! Sigurno bi dosudio i onaj drugi penal!! Šmrc!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 09:57
    Sudac je kriv! Nije bilo dosta svirati jedan penal,trebao je svirati bar još jedan,ako treba još dva,jer teško da naši iz prve pogodili. Sa tri svirana penala sigurno bismo prošli u 90 minuta,osim ako penale ne bi pucali Badelj i Dodo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 09:36
    Odlaskom Mandžukića, Dinamo je ostao na samo tri prava igrača uz još nekoliko potencijalnih i perspektivnih mladih. Kad uz ta tri jednog ostaviš na klupi, onda baš i nećeš lako zabijat golove... Šteta, ispalo se od slabije ekipe!
    Obrisan korisnik

Liga prvaka, kvalifikacije

3. pretkolo

Omonia1:1Salzburg
Litex1:1Žilina
Dynamo Kijev3:0Gent
Unirea Urziceni0:0Zenit
Sparta Prag1:0Lech Poznań
TNS1:3Anderlecht
Aktobe1:0Hapoel Tel-Aviv
BATE Borisov0:0København
Šerif Tiraspol1:1Dinamo
Debrecen0:2Basel
Young Boys2:2Fenerbahçe
AIK0:1Rosenborg
Partizan3:0HJK Helsinki
Ajax1:1PAOK
Braga3:0Celtic
HJK Helsinki1:2Partizan
Zenit1:0Unirea Urziceni
København3:2BATE Borisov
Žilina3:1Litex
Lech Poznań0:1Sparta Prag
Basel3:1Debrecen
Dinamo6:7 **Šerif Tiraspol
Fenerbahçe0:1Young Boys
Salzburg4:1Omonia
Gent1:3Dynamo Kijev
Rosenborg3:0AIK
PAOK3:3Ajax
Celtic2:1Braga