Liga prvaka, Kvalifikacije, 3. pretkolo, 28.07.2010, 19:00 h, Tiraspol, Moldavija
Suci: Anastassios Kakos, Christos Baltas, Gagas Dimitrios (svi Grčka)
Šerif Tiraspol
Šerif Tiraspol
Aleksandr Erokhin 35'
1:1(1:1) Dinamo
Jorge Sammir 3'
Dinamo

Sammirova inspiracija za pozitivan rezultat

Tomislav Pacak, Marin Vuković • srijeda, 28.07.2010.
Sammirova inspiracija za pozitivan rezultat
Foto: EPA

Zagrebački Dinamo odigrao je povoljnih 1:1 u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka protiv moldavskog Šerifa. Zahvaljujući briljantnom pogotku Sammira Modri imaju rezultat koji im daje ulogu blagog favorita uoči uzvrata, posebno jer se Šerif nije pokazao posebno opasnom momčadi. Međutim, varljiv je to rezultat, a ne treba smetnuti s uma da ni Dinamo u Moldaviji nije briljirao niti se nametnuo kao puno bolja momčad od Šerifa...

Šerif Tiraspol
Šerif Tiraspol
Dinamo
25
Vladislav Stojanov
3
Vladimir Volkov
(do 88')
5
Vazha Tarknišvili
9
Jimmy França
10
Aleksandr Erokhin
15
Ognjen Vranješ
21
Amath Diedhiou
(do 67')
26
Miral Samardžić
28
José Nadson
(do 32')
30
Vladimir Branković
44
Miloš Adamović
Pričuvni igrači
22
Fred
32'
7
Baćo Nikolić
67'
8
Sergej Georgijev
88'
Trener
Andrej Sasnitski
10
(do 85')
16
(do 69')
Pričuvni igrači
Trener
Velimir Zajec

Dinamo je u Tiraspolu startao idealno i već u četvrtoj minuti stigao do toliko željenog gostujućeg pogotka zahvaljujući jednom čovjeku. Sammir je opet pokazao da je u velikoj formi, s centra se sjurio do šesnaesterca nanizavši nekoliko čuvara, a onda je iskosa krasno vanjskom stranom kopačke pogodio suprotni gornji kut za 0:1.

Jedan od najljepših Dinamovih golova u Europi proteklih godina dao je potrebno samopouzdanje momčadi, pa je prvih pola sata zagrebački sastav bio očigledno bolji i kvalitetniji suparnik.

Jedini pravi problem Dinamu su stvarali prekidi, što ove sezone nažalost nije ništa novo. Tako je u 15. minuti Tomislav Butina po prvi puta zaplivao u prazno, a iz buketa domaćih i gostujućih igrača lopta je na kraju lansirana u prečku.

Uzvratio je rastrčani Sammir volejem s 18 metara, no loše je zahvatio loptu. Dinamo je imao rezultat i kontrolu igre, Šerif se nije činio posebno opasnim, pa je tim žalosnije što je hrvatski prvak u 35. minuti primio naivni pogodak i tako vratio Moldavce u egal. Tomislav Butina je još jednom otišao u prazno na jednu ”svijeću” u šesnaestercu, Samaradžić je loptu s gol-crte vratio u sredinu gdje se najbolje snalazi Erokhin i zabija za 1:1. Prekidi su se još jednom pokazali kobnima za Modre, a s obzirom koliko su važni u današnjem nogometu – to je zaista zabrinjavajući segment igre za Velimira Zajeca.

Do kraja prvog dijela domaći su bili agilniji, u 37. minuti França puca pored gola s vrha šesnaesterca, pa se na odmor ipak otišlo s izjednačenim rezultatom, prema viđenom i realnim.

Dinamo je otvorio drugi dio dobrim slobodnim udarcem Ibaneza, no nakon toga se utopio u prilično blijedoj igri. Modri su se sve više okretali čuvanju rezultati i zaboravili da ne bi bilo zgorega u Tiraspolu postići još koji pogodak s obzirom da kod kuće tradicionalno već igra prilično slabo, a s takvom ziheraškom igrom Dinamu se nikada nije pisalo dobro.

Nažalost, u 61. minuti Dinamo je ostao bez igrača nakon što je Tomislav Barbarić u samo osam minuta skupio dva žuta kartona – prvi ispravljajući pogrešku nevidljivog Calella, drugi nakon vlastite pogreške, potpuno pogrešne procjene kod čuvanja France koji mu je pobjegao, a Barbarić ga potom srušio.

Zajec je nakon toga prvo potpuno zatvorio momčad vadeći jedinog napadača Slepičku i ubacujući Darija Šimića, no ubrzo je shvatio da tako neće ići, pa je u igru ipak ubacio Doda umjesto opet slabog Badelja.

Srećom, Šerif nije imao kvalitetu kojom bi ozbiljnije ugrozio Dinamo, iako su i domaći shvatili da je svaki prekid dobra šansa. Ipak, Butina je u nekoliko navrata uspio izbiti loptu iz svog šesnaesterca, a u 69. minuti Branković je pucao slabo nakon što je ukrao loptu neopreznima Chagu i Ettu.

Drugi dio zapravo bi dobro poslužio kao uspavanka jer se događalo zaista malo toga – Šerif usprkos inicijativi nije znao stvoriti šansu, a Dinamo uglavnom nije ni pokušavao. U 82. minuti Dodo je tražio jedanaesterac, ali sudac Kakos smatrao je da je Brazilac prelako pao; kontakta je u toj situaciji definitivno bilo i to ostaje dvojbena situacija na štetu Modrih.

Dinamo je tako do kraja uspio održati 1:1, ne posebno uvjerljivom igrom, ali i s igračem manje, stigao je do rezultata s kojim bi vjerojatno maksimirska ekspedicija bila zadovoljna prije utakmice.

Ipak, treba podsjetiti da je Dinamo i lani u ovoj fazi natjecanja odigrao 1:1 u Salzburgu, da bi kod kuće ipak propustio taj rezultat pretvoriti u 4. pretkolo Lige prvaka i automatski ulazak u Europsku ligu.

Stoga i uoči uzvrata sa Šerifom – iako se radi o manje kvalitetnijoj momčadi od Red Bulla – treba biti maksimalno oprezan i niti u jednom trenutku ne zaboraviti ono najvažnije – Dinamo nije momčad koja se zna braniti, nije momčad koja zna odigrati na rezultat i nije momčad koja će dalje proći s 0:0.

Posebno ne ako nastavi igrati u prekidima kao do sada ove sezone...

Liga prvaka, kvalifikacije

3. pretkolo

Omonia1:1Salzburg
Litex1:1Žilina
Dynamo Kijev3:0Gent
Unirea Urziceni0:0Zenit
Sparta Prag1:0Lech Poznań
TNS1:3Anderlecht
Aktobe1:0Hapoel Tel-Aviv
BATE Borisov0:0København
Šerif Tiraspol1:1Dinamo
Debrecen0:2Basel
Young Boys2:2Fenerbahçe
AIK0:1Rosenborg
Partizan3:0HJK Helsinki
Ajax1:1PAOK
Braga3:0Celtic
HJK Helsinki1:2Partizan
Zenit1:0Unirea Urziceni
København3:2BATE Borisov
Žilina3:1Litex
Lech Poznań0:1Sparta Prag
Basel3:1Debrecen
Dinamo6:7 **Šerif Tiraspol
Fenerbahçe0:1Young Boys
Salzburg4:1Omonia
Gent1:3Dynamo Kijev
Rosenborg3:0AIK
PAOK3:3Ajax
Celtic2:1Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 08:17
    oprez, može bit svašta, uvijek se znalo zakomplicirat (Redbull prošle godine). al dobro vraća nam se dosta igrača, moglo bi bit još i zanimljivo ove jeseni. makar iako bojim se da Sammir sad ne ode, mogli bi ga mamići negde unovičit, 31.08. je daleko....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 08:12
    nema Sheriff šanse ako će sve biti uredu. Može se dogoditi kiks Butine, ili obrane pa će biti panika.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 07:47
    E i koji gol sammira, vanjskim tuci iz one pozicije, svaka cast.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 07:42
    Dobro je, sta, 1 1, igrac manje po ure ili koliko. U uzvratu bi Dinamo moga uvalit par, ne virujen da ovi mogu nametnuti svoj neki stil igre i proci dalje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 01:14
    anamdoka-  aj vi vise odje**** sa tim medvescakom...dosadili ste i bogu i narodu
    Obrisan korisnik