Ostali sportovi

Kaniskina žari i pali

Maja Giljanović • srijeda, 28.07.2010.
Kaniskina žari i pali
Foto: EPA

Prvi put u povijesti europskih prvenstava jedna reprezentacija je pokupila sav šlag u utrci na 20 km hodačica, Olga Kaniskina je nakon olimpijskog i dvaput svjetskog naslova uzela i titulu najbolje Europljanke, srebrom se okitila Anisija Kirdjapkina, a broncu je zaslužila i treća Ruskinja Vera Sokolova.

25-godišnja studentica matematike savršeno je precizno izračunala koliki joj je utrošak energije potreban da nakon olimpijskog u Pekingu i svjetskog u Berlinu u Barceloni osvoji i naslov europske prvakinje. Olga Kaniskina je stazu prohodala u svom najboljem ovogodišnjem vremenu (1h27:44) i uvjerljivo slavila ispred Anisije Kirdjapkine (1h28:55) na drugom i Vere Sokolove (1h29.32) na trećem mjestu.

Prvi je ovo put u povijesti europskih prvenstava da je jedna nacija toliko dominantna da je zauzela sve tri stepenice pobjedničkog postolja, iza neprikosnovenih Ruskinja najbolja je Njemica Melanie Seeger (1h29:43), a Beatriz Pascual nije uslišila španjolske nade, skliznula je Španjolka u finišu na peto mjesto (1h29:52).

Kaniskina je preuzela inicijativu nakon četiri kilometra i ubitačnim ritmom u sljedeća dva kruga parkom Ciutadella (4:12 i 4:11) ubila rivalke u pojam, ubrzo se od najbliže pratiteljice Kirdjapkine odvojila na 10 sekundi, a na polovici utrke postalo je jasno da će srebro iz Göteborga prije četiri godine pretočiti u zlato. Pet kilometara poslije prednost Kaniskine se popela na 50 sekundi i priči je i definitivno došao kraj, Kirdjapkina je zakasnila više od minutu, a Sokolova gotovo dvije.

Škola u Saransku je nakon jučerasnjeg slavlja Stanislava Emeljanova zadala još jedan udarac, a Rusija je nakon podijeljena četiri kompleta medalja daleko najuspješnija nacija nepotpuna dva dana prvenstva, reprezentacija Ruske Federacije dosad je osvojila dvije zlatne (Kaniskina i Emeljanov), jednu srebrnu (Kirdjapkina) i dvije brončane medalje (Sokolova i Ana Avdjeva u bacanju kugle).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!