Nogomet

Skupština HNS-a potvrdila smanjenje lige

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 14.07.2010.
Skupština HNS-a potvrdila smanjenje lige
Foto: Sandro Donda

Puno politike, površnosti, lobiranja, izbjegavanja propisa i dosljednosti, a malo ozbiljnih argumenata - to je kratki opis sjednice Skupštine HNS-a koja je na kraju donijela važnu odluku - prihvaćanje prijedloga Izvršnog odbora o smanjenju broja klubova u Prvoj HNL...

Izvršni odbor je predložio, a Skupština HNS-a prihvatila, prijedlog da iduće sezone (2011./2012.) Prva HNL broji 12 klubova, a dvije sezone nakon te po 10 klubova (2012./2013. i 2013./2014.).

Za tu je odluku glasovalo 30 zastupnika (od 48 koliko ih je prisustvovalo sjednici), protiv ih je bilo 13, a jedan je bio suzdržan - gdje su dvojica zastupnika "putem nestala", nitko ne zna.

Mamić došao s kutijom

U Sheratonu se u svojstvu "gosta" pojavio i Zdravko Mamić koji je sa zanimanjem pratio izlaganja skupštinara, da bi na kraju sa zadovoljstvom doživio izglasavanje o smanjenju lige koje Dinamo i Mamić priželjkuju godinama. Dinamov izvršni dopredsjednik stigao je hotel u leženom izdanju i s kutijom punom kopiranih primjeraka studije "Povijesni pregled natjecanja u Prvoj HNL i komparativna analiza formata natjecanja", u kojoj je brojkama potkrijepljena Dinamova (ali ne samo Dinamova) misao kako je Liga 10 optimalan sustav za Hrvatsku.

Prije tog održalo se još jedno, zapravo važnije glasovanje - ono o tome treba li glasovanje o sustavu natjecanja biti tajno, kako su zagovarali neki zastupnici. Kada je taj prijedlog pao (15 glasova za), postalo je jasno da će skupštinari "poslušati" mišljenje Izvršnog odbora, jer "ne bi bilo pametno postupiti drugačije".

Ta odluka došla je na koncu zanimljive rasprave koja puno govori o načinu funkcioniranja Hrvatskog nogometnog saveza.

Ante Vučemilović je u ime IO-a obrazložio prijedlog o smanjenju lige, konstatirajući da se IO vodio s tri osnovna cilja Saveza: "Prvo, plasman reprezentacije na velika natjecanja. Drugo, profesionalizam u prvom stupnju natjecanja i treće - razvoj hrvatskog nogometa u budućnosti."

Kako bi se to ostvarilo, IOje analizirao različite sustave natjecanja i stigao do zaključka kako Liga 16 ne pridonosi razvoju hrvatskog nogometa. Vučemilović je spomenuo licenciranje "koje se nije smjelo provoditi doslovno jer ne bi bilo dovoljno klubova".

Iako je u javnosti mnogo zagovornika smanjenja Lige 16, činjenica je da je način na koji su neki progurali promjenu sustava u najmanju ruku čudan. Neki zastupnici smijenjeni su preko noći, a iz govora nekoliko skupštinara bilo je jasno da se proteklih dana itekako radilo na lobiranju. Kako je Reno Sinovčić rekao, "Proteklih se dana potrošilo na mobitele više nego tijekom cijele godine."

Upravo je Sinovčić otvorio raspravu svojim izlaganjem kontra promjene sustava. "Vanjski suradnik" NK Zadra podsjetio je na nevaljalost procedure: "Županijski savezi su bili većinom protiv promjene, Udruga prvoligaša je bila protiv promjenena tri sjednice. Niti u jednoj točki statuta ne piše da IO može donositi odluke o sustavu natjecanja, dok kod Udruge to piše."

Sinovčić je dao i argumente zbog čega je on protiv smanjenja lige: "Ako se ovo dogodi, mi nećemo moći opet igrati s pet juniora, morat ćemo dovoditi islužene, stare igrače i strance kako bismo opstali u ligi. Stotinjak igrača bi ostalo bez prve lige. Ovo nije fer od vrha hrvatskog nogometa, do sada ih nije bilo briga za HNL, a sada rade pritisak i lobiraju. Savjetujem svima da glasuju po savjesti, i sugeriram da glasovanje bude tajno."

Stjepan Čačić iz Ličko-senjske županije također je bio nezadovoljan zbog pritiska iz HNS-a proteklih dana, kao i činjenicom da njegov savez nije dobio puno materijala koje je trebao dobiti: "Smatramo da se mora poštovati mišljenje Udruge prvoligaša i da stoga treba ostati Liga 16."

Josip Šarić iz Vukovarsko-srijemske županije pridružio se borbi protiv promjene sustava: "Slažemo se sa stavom Udruge i njih treba poštovati. Ovako se neće razviti male sredine, ovaj sustav vodi elitizmu. Molim vas da sljedeća skupština bude o razvoju nogometa, a ne o sustavu natjecanja u prvoj ligi."

Ispred Udruge prvoligaša je Ivan Herak pokušao objasniti zašto Udruga ne želi promjenu sustava, iako "on osobno ne podržava Ligu 16": "Držimo da je Liga 16 korisna za hrvatski nogomet. Mi smo protiv ishitrenih odluka, bez da smo ozbiljno analizirali. Smatramo da je ovaj prijedlog paušalan, da nema dovoljno dobrih argumenata. Iako sam osobno drugačijeg stava, stajat ću iza odluke Udruge koja je s 10 glasova podržala Ligu 16."

Zagovornici smanjenja lige nisu bili posebno razgovorljivi, ali lobiranje je očigledno učinilo svoje - kada se pristupilo glasovanju, pokazalo se da su članovi IO-a nagovorili dovoljan broj skupštinara da podrže njihov prijedlog, pa je time i službeno završio Štimčev projekt Lige 16 koji ćemo još ove sezone gledati na hrvatskim travnjacima.

Ispravnost ove odluke je za neku drugu raspravu, ali i ova sjednica Skupštine HNS-a pokazala je da je malo koga briga za razvoj nogometa i argumente, za propise i statute, već da politika i privatni interesi odlučuju o ovako važnim stvarima.

Čak i kada se na taj način donese ispravna odluka, način sugerira da je puno toga truloga u vrhu hrvatskog nogometa.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2010. u 21:29
    Vanjski suradni hoce sto vecu ligu da mu zena moze u kladionicu sa sto vise zicera na listicu.
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika14.07.2010. u 21:03
    treba samo pogledat austrijsku ligu. skresali su broj klubova na deset i posjećenost stadiona je odmah skočila za 30% i imali su nekoliko klubova u europskoj ligi. kod nas bi, zbog male posjete, ovaj postotak mogao bit i puno veći. rezultati u europi bi nakon toga sigurno došli jer gore od ovoga ne... [više na forumu]
    jugoplastika
  • Obrisan korisnik14.07.2010. u 18:05
    mamićeva prćija. liga 16 a mamić u zatvor
    Obrisan korisnik
  • snoopy14.07.2010. u 17:18
    i 2. HNL koja bi bila stavno jako natjecanje i idealno za mlade igrače, u kojoj bi igrali npr: split, zadar, dragovoljac, istra, međumurje, inter, solin, i sl..kada se mladi igrač tu dokaže redo će ga uzeti nekoiz prvle lige....pa i modrić, ćorluka , eduardo su se morali prvo dokazat u slabijim... [više na forumu]
    snoopy
  • snoopy14.07.2010. u 17:10
    šta se sinovičić brine a kakvim će igračima igrati ligu 10, on će svako biti u drugoj ligi
    snoopy