Košarka

Cibona obranila naslov!

Ivor Krapac • četvrtak, 10.06.2010.
Cibona obranila naslov!
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone su novi i stari prvaci Hrvatske! Cibosi su obranili titulu uvjerljivom pobjedom u petoj utakmici finala, u kojoj je Zadar parirao samo na trenutke - ali to nije bilo dovoljno za ozbiljniji otpor...

Prvi put u finalnoj seriji hrvatskog prvenstva, jedna se momčad na putu do naslova vratila "iz rupe" i izvela preokret nakon zaostatka od 2-0. Uspjelo je to košarkašima Cibone koji su, pokazalo se, puno teži dio posla obavili u prošle dvije utakmice, s kojima su se vratili u egal nakon što ih je Zadar "zaskočio" i dobio prva dva susreta.

U petoj u Draženovom domu Zadrani ipak nisu uspjeli izbjeći ono što se, zapravo, moglo i predvidjeti nakon što ispustiš 2-0, a nakon "meč-lopte" na domaćem parketu, dva dana kasnije umoran moraš na odlučujuću utakmicu u goste. Završilo je s 95:73, a sve je bilo jasno već na kraju treće četvrtine, u kojoj su Cibosi u završnici pobjegli na 20 razlike.

Atmosfera - za pet!

Peta utakmica finala, uz već uobičajen velik broj pripadnika Tornada, konačno je probudila iz ranoljetnog sna i zagrebačke ljubitelje košarke, koji su ispunili tribine kako ovakav susret i zaslužuje - i dizali Cibonu i slavili s njom kada je sve bilo gotovo.  

Osim nebitnih verbalnih, bila je to utakmica bez ijednog incidenta na tribinama, atmosfera je zaista bila sjajna, a Cibosi su za ono što su pokazali ovog četvrtka, ali i u cijeloj sezoni, nagrađeni zasluženim pljeskom...

Početak utakmice pripao je Zadranima. Predvođeni Carom i Perićem, gosti su krenuli bolje od Cibosa i u većem dijelu prve četvrtine držali vodstvo na svojoj strani, a nakon Plaistedovog zakucavanja na isteku sedme minute, na semaforu je stajalo dotad najvećih 21:14. Na drugom kraju parketa Danijel Jusup priredio je iznenađenje stavljajući Ružića na Bogdanovića, a Cara na Vukušića, na što se Cibosi, uz izuzetak dva Vukušićeva ubačaja iz reketa, nisu snašli najbolje.

No, završnica prve i veći dio druge dionice donijeli su preokret u smjeru domaćina. Nakon sedam poena zaostatka, Velimir Perasović uveo je Bagarića i postavio zonu, a s promjenom obrane Zadrani su zadržani bez poena do kraja prve četvrtine. Cibona je to naplatila s četiri poena Radoševića i tricama Vukušića i Marka Tomasa za preokret na 24:21 nakon deset minuta.

Nakon prvog dvominutnog predaha, Cibona je produžila seriju na ukupno 15:0 i povisila na 29:21, a u tom razdoblju bilo je i atrakcije, uz Radoševićevo alley-oop zakucavanje na Gordonovu asistenciju za prve poene u drugoj četvrtini. Zadar, pak, nešto više od pet minuta nije zabio baš ništa, seriju su prekinuli Perićevim zakucavanjem za smanjenje na 29:23, no niti naredne dvije-tri minute nisu im donijele bolje vijesti.

"Gordone, javi se"

Jamont Gordon, kojeg se, kako je Cibonin direktor Andro Knego rekao u tv-prijenosu, gotovo sigurno neće moći zadržati jer ima ponude koje Cibona ne može pratiti, dobio je svoj dio ovacija, a kada ga je Velimir Perasović u jednom trenutku povukao iz igre, stigao se i javiti s klupe na poziv navijača.  

Američki razigravač bio je jedan od junaka sezone Cibosa, a u posljednjoj utakmici ubilježio je 12 poena i sedam asistencija.

Uz trice Gordona i Marka Tomasa, u 14. minuti na semaforu je stajalo velikih 39:25, a kod tih 14 razlike Cibosi su imali i dva šuta za još veću prednost, ali Tomasova trica i Udrihov šut za dva nakon skoka u napadu nisu ušli.

Nastavak serije od 25:4 možda bi i dotukao Zadrane, no nakon što su je prekinuli, u drugoj polovici četvrtine i gosti su došli na svoje. Pokrenuo ih je Perić, a zatim, s devet poena u kratkom razdoblju, i mladi Bilan, kojeg je Jusup uveo u drugoj dionici kako bi odmorio Plaisteda - i Zadar zbog toga uopće nije padao, upravo suprotno.

Gosti su se uz Bilanovu seriju približili na samo 43:36 nešto manje od tri minute do poluvremena, a do 15-minutnog predaha razlika je ostala približno ista. Stipčević je u završnim sekundama zabio s preko sedam metara za 51:43 na velikom odmoru, dok je s druge strane Cibonu potkraj poluvremena s dvije trice vukao Bogdanović, sprječavajući Zadrane da stignu još bliže.

(Pre)nervozni Car

Osim na tribinama, utakmica je najvećim dijelom bila vrlo korektna i na parketu, s izuzetkom tehničke Periću iz prvih deset minuta, nakon prosvjeda da je bio fauliran.  

No, u posljednjoj dionici, kada je sve već bilo riješenom nepotrebno je stvari zakuhao Marko Car, koji je ušao u naguravanje s Lukšom Andrićem kojeg je u stilu Zinedinea Zidanea protiv Marca Materazzija pogodio glavom, a Andrić mu je uzvratio nešto blaže - pljuskom. Obojica su isključeni.

Nakon predaha, Zadrani su krenuli podjednako dobro kao krajem druge dionice - no, nastavak je bio sasvim po Ciboninim notama, uz bijeg do nedostižnih 73:53 na kraju treće četvrtine.

Prvo se dogodilo ono ljepše za gostujuću momčad. Jedno od dva slobodna i polaganje Plaisteda i trica Stipčevića u mini-seriji od 6:0 donijeli su smanjenje na samo 53:49 u 22. minuti, Zadrani su potom imali i napad za dodatno približavanje, a nakon što ga nisu iskoristili, krenuo je Cibonin nezaustavljivi nalet.

U odmaku na +20 prvi je impuls dao Gordon, s dva prodora i polaganja, pa tricom za 64:51, a nakon što je zadarsku zonu s kojom je tada igrao Jusup tricom probio i Bogdanović, na semaforu je stajalo dotad najvećih +16, 69:53 u 28. minuti. Seriju od 9:0 za okruglih 20 razlike upotpunio je, pak, Leon Radošević - i utakmica je uoči završnih deset minuta bila praktički riješena.

U posljednjih deset minuta umorni Zadrani više nisu mogli ozbiljnije zaprijetiti domaćima. Tomasovim zakucavanjem prednost je bila i na velikih +27, 92:65 dvije i pol minute do kraja, a na kraju je na semaforu ostalo upisano 22 razlike.

Cibonu su u petoj vodili Bogdanović (21 poen, šut 8/12, 5/8 za tricu), Marko Tomas (18 poena) i iznenađenje sezone, Leon Radošević (17 poena). Najefikasniji Zadrani bili su Perić sa 17 poena i Stipčević sa 16 poena i šest asistencija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dajmituprijavuvecjednom10.06.2010. u 23:08
    kada gledaš ove dečke jednostavno ne možes ostat ravnodušan. na plus 20 se tomas baca na glavu za loptom hej! ima li, molim vas iko volje, pameti da sve to ne ode kvragu. da mogu, sam bi dao nešto. probudili su žar u meni ovom sezonom, svaka im čast! da barem na nekim drugim položajima ima tako... [više na forumu]
    dajmituprijavuvecjednom
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 22:24
    skidam kapu do poda za skoro savršenu sezonu... a navijanje , nemam riječi8 , najbolje u zadnjih par sezona... UPRAVA SAD JE NA VAMA RED .. heja heja Cibosi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 22:21
    ne dođi i pomozi, dođi i zaradi lovu. resursa imaš, tebi super, a i navijači sretni!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 22:18
    Svaka cast momcima i posebno Perasu na naslovu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 22:00
    perasović je kralj. Cijelu sezonu nije dobio ni jednu plaću a s toliko energije vodi svaku tekmu.. Dobra je kemija u ekipi, svima se ostaje u Zagrebu, publika je tu. Tedeschi, dodji i pomozi. isplatit će ti se :)
    Obrisan korisnik