Tenis

Nadal ponovno na tronu Pariza

Vedran Babić • nedjelja, 06.06.2010.
Nadal ponovno na tronu Pariza
Foto: EPA

Rafael Nadal vratio je izgubljenu titulu vladara Roland Garrosa. U finalu odigranom na krcatom stadionu Philippe Chatrier Španjolac je u potpunosti nadigrao Robina Söderlinga s 3:0 u setovima i tako po peti put u svojoj karijeri osvojio pariški turnir. Najbolji igrač na zemljanim terenima današnjice je potvrdio svoju reputaciju i za nagradu će od ponedjeljka ponovno zasjesti na čelo ATP ljestvice po prvi put poslije godinu dana.

Kralj ostaje kralj - tako možemo prokomentirati ishod finala ovogodišnjeg Roland Garrosa u kojem je 24-godišnji Rafael Nadal potvrdio svoju klasu i sa 6:4, 6:2, 6:4 protiv Robina Söderlinga osvojio svoj sedmi Grand Slam u karijeri, a peti u Parizu, čime je postao tek drugi čovjek kojemu je to uspjelo. Onaj prvi, Björn Borg, koji danas slavi 54. rođendan, gledao je meč iz svečane lože najvećeg stadiona u kompleksu Roland Garrosa.

Neki su Söderlinga smatrali favoritom, čak i podcjenjivali Nadala, no Španjolac je uzvratio odigravši sjajan meč i potpuno deklasiravši svog švedskog suparnika, koji nije bio ni sjena igrača koji je prošle godine u osmini finala eliminirao upravo Nadala, a u četvrtfinalu ove godine i Rogera Federera.

Vezane vijesti

Nervoza je, čini se, učinila svoje. Od ponedjeljka šesti tenisač svijeta (renking karijere) je previše griješio (45 grešaka naspram Nadalovih 16) i nikako nije uspijevao pronaći svoj pravi ritam koji bi eventualno mogao nauditi Nadalu. Ni servis ga nije previše služio, imao je samo 54%, a Nadal vrlo visokih 76%. Šveđanin nije iskoristio ni jednu od osam break lopti, dok je Nadal realizirao četiri od 12.

Španjolac je igrao vrlo pametno. Odlično je pokrivao teren, nije srljao i vraćao je većinu Söderlingovih "projektila". Čudesni Nadal turnir je kao i 2008. osvojio bez izgubljenog seta te je tako postao tek treći tenisač kojemu je to pošlo za rukom najmanje dva puta. Borgu je to uspjelo čak triput, a Donu Budgeu također dvaput. Ovim rekordima dodajmo i taj da je Nadal postao tek peti igrač u povijesti koji je neki Grand Slam turnir osvojio barem pet puta (Borg, Connors, Sampras, Federer).

No, vratimo se samome meču. U finale su obojica nekako krenuli s grčem. Ipak je ulog bio velik, kako za jednog, tako i za drugog, pa smo u početku vidjeli dosta grešaka, poglavito s reketa Söderlinga. Nakon prva tri gema koja su protekla bez uzbuđenja, u četvrtom je Nadal morao spasiti prvu break loptu, a u sljedećem je i sam stigao do breaka. Uz sve jači vjetar Söderling je spasio prvu break loptu, ali ne i drugu.

Rafa je s lakoćom potvrdio prednost i poveo 4:2, a do kraja seta vidjeli smo još dosta prilika za break. U idućem je gemu Nadal propustio dvije prilike za dvostruki break i to nakon što je Söderling prokockao 40-0, da bi kod 4:3 Šveđanin bio taj koji je ostao praznih ruku nakon dvije šanse.

Pri rezultatu 5:3 Nadal je imao tri set lopte kod 0-40, ali se Söderling, najviše zahvaljujući snažnom servisu koji se stigao upomoć, uspio spasiti i natjerati suparnika da odservira za prvi set. Nadal je to i učinio i zaključio prvu dionicu poslije 55 minuta velike bitke.

Kako je vrijeme odmicalo, tako je nebo nad Parizom postajalo sve oblačnije i tmurnije, kao da je oslikavalo raspoloženje Söderlinga i njegovih navijača. U drugom gemu drugog seta dogodio se vjerojatno i ključan trenutak u daljnjem raspletu finala. Peti nositelj je, naime, imao 15-40 i još dvije prednosti, ali se Nadal fantastičnom defenzivom ipak izvukao i sačuvao svoj servis.

To kao da je presjeklo švedskog gorostasa koji je u sljedećem gemu izgubio servis bez osvojenog poena i to uslijed dva briljantna udarca neprikosnovenog kralja prašine. Nismo rekli ni "keks", a drugi set je već bio gotov. Nadal je napravio još jedan break u sedmom gemu i ubrzo poveo 2:0 u setovima, primaknuvši se tako na samo korak od ponovnog osvajanja titule.

Odmah na startu trećeg seta Nadal je napravio i treći uzastopni break i poveo s 2:0, zaključivši tako niz od sedam gemova kroz dva seta. Söderling je u drugom gemu imao odmah priliku vratiti izgubljeni servis, ali od toga nije bilo ništa. Do kraja meča Nadal je sigurno držao svoj servis uz tek poneki propust, ali se više nije morao suočiti s break loptom i poslije dva sata i 18 minuta igre ponovno se vratio na tron Pariza, ali i svijeta.

Svojim 40. turnirskim naslovom u karijeri, a četvrtim ove sezone, Nadal je zaokružio zemljanu sezonu iz snova u kojoj je ubilježio sve 22 pobjede uz tek dva izgubljena seta na tom putu (Gulbis, Almagro). Zdravlje ga je napokon poslužilo i cijeli svijet je imao priliku vidjeti što to u njegovom slučaju znači. Sada slijedi put u London i pripreme za Wimbledon kojeg je prošle godine zbog ozljede morao propustiti. Nadal je već jednom slavio u All England Clubu 2008. godine i nije nemoguće da to ponovi i za mjesec dana...

Roland Garros, finale:
Rafael Nadal (Španjolska, 1) - Robin Söderling (Švedska, 5) 6:4, 6:2, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 04:00
    Bog na zemlji
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani06.06.2010. u 23:24
    NITKO nije favorit protiv Nadala! ;)
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik06.06.2010. u 22:55
    Tako mlad a tako uspjesan. svaka cast rafa!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2010. u 20:59
    kak se ovaj nadal čoha po guzici. gurne palac kažiprst i srednjak u šupak kao da vadi tampon. odvratno ali urnebesno smiješno. rafael imam gliste nadal
    Obrisan korisnik
  • domba5706.06.2010. u 20:47
    ubio ga, definitivno će biti veći i od feđe ako zdravlje posluži , vamos rafa
    domba57