Nogomet

Bilić: "Odlični od prve do zadnje minute"

Tomislav Pacak • srijeda, 19.05.2010.
Bilić: "Odlični od prve do zadnje minute"
Foto: Davor Sajko

(Iz Klagenfurta Tomislav Pacak) Iako se radilo o prijateljskoj utakmici, u kojoj je riječ prijateljski dodatno pojačana činjenicom da se ne radi o pripremama za veliko natjecanje, Slaven Bilić itekako je emotivno proživio ogled s Austrijom...

Ako se na igračima to možda i nije toliko vidjelo, njihov ”šef” očigledno je žarko želio pobjedom krenuti u ovaj mini-ciklus prijateljskih susreta, što se zorno vidjelo u njegovim nervoznim reakcijama prilikom svake propuštene prigode, te konačno u veselju zbog Bilićevog pobjedničkog pogotka.

Taj pogodak sigurno je popravio ukupnu ocjenu hrvatskog nastupa koji nije bio briljantan, ali izbornik se odlučio koncentrirati na pozitivne stvari. Stoga je vrlo žestoko odgovorio gospodinu koji je sa strane dobacio da je Hrvatska igrala katastrofalno: ”Ja ne znam ništa o nogometu ako vi kažete da je ovo bila katastrofa. Ne treba ići u euforiju jer se radilo o prijateljskoj utakmici, ali tvrdim da smo od prve do zadnje minute odigrali odličnu utakmicu. Sa svim pojedincima smo bili zadovoljni, djelovali smo čvrsto, kompaktno, zrelo, kontrolirali smo utakmicu. Gol smo dali relativno kasno, ali trebali smo ga i mogli zabiti i puno prije.”

Bilić je bio zadovoljan apsolutno sa svakim pojedincem: ”Naše je zadovoljstvo veliko jer je i prvih 11 igrača, i svi s klupe, opravdali povjerenje i tako se nametnuli. Po prvi puta je ova ekipa bila na terenu, ali uglavnom su oni bili s nama, ako ništa, kroz razgovore. Svi su bili na svojim pozicijama, malo smo promijenili sustav i izgledalo je to dobro.”

Dakako, u ovakvoj prijateljskoj utakmici najzanimljivije je bilo analizirati pojedinačni učinak igrača, posebno onih koji inače nisu u prvom planu.

Za početak - Strinić je odigrao vrlo dobru utakmicu: ”Strinić je igrač velike motorike, on je igrač koji podjednako dobro može igrati na toj poziciji i u defanzivi i u ofenzivi. Tehnički je jako potkovan i nije neko iznenađenje za nas. On je za nas veliki dobitak. ”

Slično vrijedi i za Tomislava Dujmovića koji je odigrao gotovo bez pogreške u veznom redu, kao i za sjajnog Mandžukića: ”Dujmović nije nikakvo iznenađenje, on igra na visokom nivou već dugo, a ta liga je odmah iza liga petice. Mandža je bio odličan, njemu ta pozicija najbolje odgovara. On je nama uglavnom bio joker, ali ne sjećam se da je ikad u reprezentativnom dresu podbacio.”

Izbornik je bio zadovoljan i prezentacijom Mladena Petrića: ”Petrić je igrao na istoj poziciji kao u klubu, malo povučenije. Bio je izuzetno važan u zadnjoj trećini, gdje je najteže primiti loptu, tako da sam s njim dobar, jedino mu ”zamjeram” da je bio previše nesebičan, imao je nekoliko situacija kada nije trebao dodavati jer ima odličan udarac.”

Austrijske novinare zanimalo je kako se to Hrvatska nije plasirala na SP, pa smo u kratkoj verziji čuli objašnjenje tog neuspjeha: ”Imali smo tešku grupu, a u dosta utakmica smo bili bez važnih igrača, a za tako malu zemlju to je veliki problem. U jednoj ili dvije utakmice nismo odigrali dobro, a u obje utakmice s Ukrajinom smo bili bolji, imali više prilika, ali nismo uspjeli niti jednom pobijediti. Bio je to koloplet različitih faktora.”

Pobjeda u Austriji – iako ne tako sjajna kako je Bilić prezentirao – dobar je korak prema novim kvalifikacijama.

Reprezentaciji će se priključiti Rakitić, Lovren, Badelj i Vida u Čatežu uoči prijateljskog susreta s Walesom u Osijeku (nedjelja), dok se Nikola Kalinić zbog ozljede u susretu mladih protiv Slovačke neće pridružiti A selekciji.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.05.2010. u 14:33
    Nisam dugo čekao da čujem prve negativne komentare o utakmici vatrenih protiv austrije,znao sam da ih mora biti i da to kod nas ne može proći bez toga,pa sam već ranije počeo s razmišljanjem šta reći tim dežurnim kritičarima.Nije da ja nikad ne kritiziram,ali to ide po zaslugama,a sada uistinu tome... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2010. u 02:58
    ma momci svaka čast u ovakvom sastavu austrijanci nam nisu mogli parirat pa opet svi nezadovoljni. kad će ljudi u hrvatskoj postat svjesni snage našeg nogometa, pa nismo mi zemlja koja hara svjetskim nogometom a opet spadamo među 10 najjačih i to treba cjenit. OK nismo na SP i to je zajeb ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik