Hrvatski kup, Finale, 21.04.2010, 17:30 h, Split, Gradski stadion u Poljudu, gledatelja: 15.000
Suci: Draženko Kovačić (Križevci), Petrović (Valpovo), Havaić (Koprivnica)
Hajduk
Hajduk
Mario Tičinović 62'
Senijad Ibričić 88'
2:1(0:0) Šibenik
Ermin Zec 65' (11m)
Šibenik

Video: Hajduku minimalna prednost

Bernard Jurišić • srijeda, 21.04.2010.
Video: Hajduku minimalna prednost
Foto: Bruno Karadža

Hrvatski nogometni kup stigao je do završne bitke. Hajduk i Šibenik po prvi put su se susreli u borbi za trofej, a odluka o osvajaču Kupa past će u uzvratu na Šubićevcu. Hajduk je stekao minilanu prednost, no Šibenik ima kapital vrijednog pogotka u gostima...

Šibenik
Hajduk
Šibenik
18
(do 61')
20
Josip Skoko
50
Florin Cernat
(do 70')
99
(do 83')
Pričuvni igrači
Trener
Stanko Poklepović
1
Goran Blažević
4
Velimir Vidić
3
Igor Budiša
24
Ante Bulat
8
Ivan Elez
11
Zeni Husmani
20
Arijan Ademi
14
Stipe Bačelić-Grgić
(do 88')
10
Mehmed Alispahić
19
Ivan Fuštar
(do 74')
7
Ermin Zec
Pričuvni igrači
21
Ivan Božić.
74'
29
Sandro Bloudek
88'
17
Antonio Jakoliš
90'+1'
Trener
Branko Karačić

Hajduk i Šibenik po prvi put u svojoj povijesti dijele finalni okršaj za naslov pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa. U očekivano lijepom ambijentu s možda i više od 15.000 gledatelja, od čega oko 400 gostujućih, dalmatinski susjedi krenuli su u boj za toliko željeni trofej.

Pritisak Hajduka od početka bio je očekivan, pitanje je samo bilo koliko će dugo trajati i hoće li se iz njega što izroditi. Dogodile su se dvije prigode, Ibričića u osmoj i Anasa Sharbinija u 13. minuti, no uvodni pritisak nije rezultirao domaćim vodstvom.

Splitski novinari deklasirali šibenske

U predigri finalnom okršaju Hajduka i Šibenika, u Spaladium Areni sastali su se sportski novinari iz dva susjedna dalmatinska grada. Splitski sportski novinari bili su uvjerljivi i s čak 9:3 pobijedili šibenske kolege. Uzvrat je u Krešimirovu gradu za dva tjedna.

Samo 15 minuta trajala je dominacija Hajduka, a naredni period pripao je Šibeniku. Domaćim vratima pokušavali su zaprijetiti Fuštar, Zec i Bačelić-Grgić, no nije Subašić imao previše problema sa šibenskim pokušajima. Završnica prvog dijela opet je pripala domaćinu.

Najprije je Anas Sharbini u 43. minuti u pokušaju prebacivanja lopte na drugu vratnicu gotovo prevario Blaževića, a minutu kasnije Hajduk je imao najbolju moguću prigodu za vodstvo. Ibričić je ušao u kazneni prostor, pao u dvoboju s Budišom, zaradio kazneni udarac i postavio loptu na bijelu točku. No, loše je pucao, vratar Blažević je dobro reagirao i propala je najbolja prigoda "bilih" u prvom dijelu. Na prvi odmor se ipak ptišlo bez ičije prednosti.

Drugo poluvrijeme otvara velika prigoda Šibenika, u kojoj je Budiša glavom pogodio gredu, nakon čega Hajduk opet prebacuje igru pred kazneni prostor gostiju. Nakon nekoliko pokušaja koji nisu rezultirali pravom opasnošću, opet je ulazak Marija Tičinovića donio pogodak.

"Tić" je na teren ušao u 61. minuti i samo tridesetak sekundi kasnije donio prednost Hajduku. Strinić je ubacio s lijevog boka u sredinu, Tičinović skrenuo loptu koja od grede ulazi u mrežu za 1:0.

No, Hajdukova je prednost trajala samo tri minute. Ermin Zec je ušao u kazneni prostor domaćina u 65. minuti i pao u dvoboju s Maločom, a sudac po drugi put danas pokazao na bijelu točku. Zec je bio uspješniji od svog reprezentativnog kolege Ibričića i donio Šibeniku iznimno vrijedan gostujući pogodak.

Šokirao je Hajdukovce izjednačujući pogodak, pa nisu pronalazili pravi način za probiti šibenske redove u narednih desetak minuta. Igralo se uglavnom na sredini terena, sve do 88. minute kad je Hajduk ipak postigao pogodak za minimalnu prednost pred uzvrat.

Ljubičić je zaustavio jednu loptu u kaznenom prostoru i pucao, Blažević je odbio loptu samo do usamljenog Senijada Ibričića na drugoj vratnici, koji sprema loptu u mrežu za 2:1. "Ibro" je tako nastavio seriju važnih pogodaka ovog proljeća i od tragičara današnje utakmice se pretvorio u njenog junaka.

Mogli su Hajdukovci "dokrajčiti" svoje goste u trećoj minuti sudačke nadoknade, kad je Skoko sjajno proigrao usamljenog Tičinovića na desetak metara od vrata. Hajdukov mladi veznjak već je razmišljao o narednom potezu, gdje će smjestiti loptu pored Blaževića, pa je zaboravio smiriti loptu, koja mu se od noge odbila u naručje šibenskog vratara.

Hajduk tako s minimalnom prednošću putuje na uzvrat u Šibenik 5. svibnja, a pobjeda mu daje nadu da će prekinuti trofejni post dug četiri godine. No, i Šibenčani imaju aktivan rezultat za uzvrat i imaju se pravo nadati prvoj trofeju u svojoj povijesti. U jedno nema sumnje - čeka nas pravi spektakl na Šubićevcu.

Hrvatski kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.04.2010. u 19:49
    Napokon jedna odlična utakmica koja se dala gledati svih 90 min! Svaka čast i Hajduku i Šibeniku.
    Obrisan korisnik