Zimski sportovi

"Zagreb izašao iz mraka"

Tomislav Pacak • srijeda, 07.04.2010.
"Zagreb izašao iz mraka"
Foto: Kristijan Komarica

Priča o Medveščaku i povratku hokeja u Zagreb nije prošla nezapaženo ni izvjestiteljima službenih stranica IIHF-a, svjetske hokejske federacije. U tekstu o zagrebačkim Medvjedima autor je prepričao Medveščakovu povijest i opisao sadašnjost...

"Tko je klub godine u Europi? Lako bi to mogao biti Medveščak Zagreb iz Hrvatske.", započinje svoj tekst Martin Merk, s naslovom "Zagreb izašao iz mraka" i podnaslovom "Hrvatska senzacija impresionirala u Austriji".

Merk je Medveščak istaknuo kao jedan od rijetkih priprema vrlo uspješne ekspanzije neke lige. Davši niz primjera, Merk je pokazao da formula "veliki grad-uspješan klub" ne vodi nužno prema uspjehu. Primjeri većine europskih liga pokazuju kako su brojni uspješni hokejski klubovi iz manjih gradova, pa tako, primjerice, u švedskoj Elitserien nema klubova iz trećeg, četvrtog, petog i šestog najvećeg grada, a liga je najposjećenija u Europi.

Vezane vijesti

Prema Medveščaku su mnogi bili skeptični, piše Merk. Malo je tko vjerovao da klub koji je imao 500 navijača u prosjeku u hrvatskoj i slovenskoj ligi može napuniti Ledenu dvoranu, a unutar EBEL-a tiho se pričalo i o zloglasnim hrvatskim navijačima.

Potpuno neočekivano, čak i ljudima unutar kluba, sezona je prošla briljantno. Ne samo da je dvorana bila puna gotovo u svakoj utakmici, ne samo da nije zabilježen niti jedan izgred, već je Medveščak postao pojam dobre atmosfere i dobre zabave, ne samo u Zagrebu već u cijeloj ligi kojoj su Medvjedi donijeli pozitivan šok.

S prosjekom od 5.843 gledatelja, Medveščak je bio najgledaniji klub u EBEL-u, ukupno 35. u Europi, ispred hokejskom tradicijom bogatih klubova poput Slavije Prag, Davosa i Düsseldorfa. Zapravo, Medveščak je prosječno gledalo više ljudi nego njemačku ligu.

Merk nije zaboravio ni sportski aspekt priče, naglasivši da je momčad napravila krasan podvig izbacivši Graz u prvoj rundi doigravanja, usprkos jednom od najmanjih budžeta u ligi.

Za kraj, Merk se dotaknuo i reprezentacije koju od 17. do 23. travnja čeka SP divizije I, grupe B, u Ljubljani. Hrvatska je u skupini sa Slovenijom, Mađarskom, Velikom Britanijom, Poljskom i Korejom, a uspjeh Medveščaka mogao bi se negativno odraziti na reprezentaciju, barem u kratkom roku.

Tako smatra izbornik Pavle Kavčić: "Reprezentativci iz Medveščaka nisu imali puno prigoda tijekom sezone zbog puno stranaca. Naše šanse će biti puno bolje iduće godine. Zato nam je na ovom turniru cilj pokušati ostati u diviziji I, a odlučujući ogled bit će onaj protiv Koreje."

Kavčić je, međutim, naglasio da je Medveščak itekako pozitivna priča za hrvatski hokej: "Hrvatska javnost se probudila iz dugog sna ulaskom Medveščaka u EBEL. Sada vidimo sjajan interes za našu školu hokeja, što je odličan indikator za budućnost hrvatskog hokeja koji bi trebao otići na višu razinu."

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 12:39
    Ili drugim riječima: "Medo se probudio iz zimskog sna"... ZIG ZAG...
    Obrisan korisnik