Automoto

Buttonu slavlje u "ludoj" Australiji

Goran Markuš • nedjelja, 28.03.2010.
Buttonu slavlje u "ludoj" Australiji
Foto: EPA

Koliko god je VN Bahreina razočarala toliko je druga ovosezonska utrka u Australiji razveselila brojne F1 obožavatelje koji su još jednom mogli uživati u pregršt događaja, kako pretjecanja tako i izleta, a daleko najbolje prošao je aktualni svjetski prvak, Jenson Button koji je uspio izbjeći brojne gužve na stazi i ispred drugoplasiranog Kubice potpuno zasluženo dolazi do prvog ovosezonskog slavlja...

Iako smo gledali suhe kvalifikacije prije samog početka druge ovosezonske utrke u Australiji kiša je počela polako, ali sigurno padati najavivši puno uzbuđenja usred Melbournea, a već sam start u potpunosti je opravdao sva očekivanja.

Naime, preciznim startom Felipe Massa s lakoćom je prošao pokraj većine društva na samom vrhu poretka i nakon svega dva zavoja probio se do odlične druge pozicije ispred domaće F1 zvijezde, Marka Webbera.

Loš start drugog Ferrarija, onog Fernanda Alonsa, dodatno je pogoršan dodirom s velikim Michaelom Schumacherom što rezultira ne samo Fernandovim padom na samo začelje u ukupnom poretku već i s neplaniranim odlaskom Schumija do Mercedes GP-ovog boksa već u prvom krugu utrke.

Gužva na samom začelju poretka uzela je svoj danak u prvoj šikani kad mladi Nico Hülkenberg udara u bok Kamuija Kobayashija i uz Sébastiena Buemija sva trojica izlijeću što rezultira prvim izlaskom sigurnosnog automobila ove sezone.

Start utrke

Nakon što su ostaci počišćeni bolidi su ponovno oštro krenuli, a prvom žrtvom zamalo se pokazao Webber kojeg sjajan Robert Kubica vrlo samouvjereno napada, no domaća zvijezda pokazala je zube i svega nekoliko zavoja kasnije Webber je mudro iskoristio Massinu pogrešku i potpuno zasluženo vraća se na drugo mjesto.

Nakon što je Lewis Hamilton u prvom krugu po izlasku sigurnosnog automobila uspio proći ispred svog momčadskog kolege aktualni svjetski prvak, Jenson Button odlučio se na rizik i već u sedmom krugu ulazi po suhe gume.

Iako smo pola kruga kasnije od kontrole utrke čuli kako se kiša kroz 20 minuta ponovno vraća u devetom krugu čak 11 bolida istovremeno ulazi boks po nove setove guma za suho samo da bi u istom tom krugu iskusni Button najbržim vremenom dana opravdao svoj za mnoge na prvi pogled rizični rani ulazak u boks.

Daleko najveći gubitnik brzog prelaska na suhe gume domaći je heroj koji je morao pričekati ulazak svog momčadskog kolege i vodećeg čovjeka utrke, Sebastiana Vettela što ga je stajalo neočekivanog pada na peto, a odmah nakon malog izleta i još neugodnijeg šestog mjesto.

Kišne uvjete sjajno je pak iskoristio dvojac Schumacher - Alonso koji se polako, ali sigurno sve više približavao bodovima, a nakon prolaska pokraj Vitantonija Liuzzija Fernando se prvi domogao te vruće desete pozicije samo da bi dva kruga kasnije projurio i pokraj iskusnog Rubensa Barrichella za potpuno neočekivan ekspresan povratak do vrha poretka, točnije osme pozicije.

Nakon što je u 15. krugu kiša ponovno lagano počela padati velik potez napravio je Lewis Hamilton koji je iskoristio Massinu okupiranost Webberom i uspio se "prikeljiti" Marku i u zavoju broj jedan obojica prolaze pokraj Felipea samo da bi Massa sve vratio u idućoj šikani kad je zatvaranje Hamiltona skupo platio domaći heroj koji izlijeće i gubi poziciju od vozača McLarena, ali i Ferrarija koji se vraća na "svoje" peto mjesto.

Problemi sa stražnjim gumama kod Felipea Masse stajale su ga stotinku po stotinku sekunde i tri kruga kasnije uz Lewisa Hamiltona dvojcu se potpuno približio sjajan Fernando Alonso s brzim Markom Webberom na samom repu Ferrarijevog bolida.

Nakon dva kruga natezanja po startno ciljnoj ravnini Hamilton je uz blagi kontakt uspio proći pokraj Masse što je praktički odmah pokušao iskoristiti i Alonso, no neuvjerljiv napad s vanjske strane rezultirao je jakim kočenjem što mudro koristi Mark Webber koji se potpuno zasluženo probija do sedme pozicije u 24. krugu utrke.

Iako je ostao bez manjeg dijela prednjeg krila Lewis Hamilton ipak regularno nastavlja utrku i polako se odvaja ispred borbenog trojca iza svojih leđa. U 25. krugu Webber prvi puta pokušava proći pokraj Masse, no Brazilac brani svoju poziciju i tako omogućava Fernandu da se ponovno u potpunosti približi borbi za peto mjesto.

I dok su kamere bile uperene u Lewisa koji se još jednim sjajnim potezom probio ispred trećeplasiranog Nice Rosberga dolazi do još jednog velikog preokreta na samom vrhu ukupnog poretka. Naime, novi tužni mehanički kvar (kvar na kočnicama) zatresao je bolid vodećeg čovjeka u utrci, Sebastiana Vettela, koji ne uspijeva skrenuti u zavoju broj tri i upada u pješčanu zamku. Novi peh Vettela usprkos do tog trenutna uvjerljivoj vožnji sjajnog Nijemca prednost u utrci donosi aktualnom svjetskom prvaku, Jensonu Buttonu.

Na novo pretjecanje ponovno nismo morali dugo čekati. Naime, 28. krug konačno je presudio Massi pokraj kojeg se ipak očekivano uspijeva probiti Webber što nam osigurava novu momčadsku borbu Ferrarijevog dvojca, a da neće biti nikakvih timskih "naloga" dokazano je svega nekoliko zavoja kasnije kad tijekom jednog Fernandovog pokušaja zamalo dolazi do novog dodira crvenih bolida.

Nakon što su otišli po nove gume Webber se uspio približiti Rosbergu i tijesno, ali vrlo precizno probija se ispred Mercedes GP-ovog bolida za sjajno šesto mjesto. Odlazak u boks zamalo je skupo platio i Hamilton koji se vratio točno ispred jurećeg Red Bulla, no čak niti nakon kratkog posjeta trave Mark se nije uspio probiti do pete pozicije u utrci.

Iako smo očekivali međusobni okršaj Ferrarija dvojac se odlučio primiriti i odbivši brz odlazak u boks uspio se približiti drugoplasiranom Kubici kojeg usprkos očigledno bržem bolidu Massa nikako ne uspijeva proći, a rezultat svega - prilazak Hamiltona i novi okršaj McLarena i crvenih bolida bio je neminovan.

Igra mačke i miša nastavila se u nekoliko narednih krugova kad nakon manjih pokušaja Hamilton boksu javlja novi problem - gume su se polako, ali sigurno potrošile. Dugo se namještalo i ciljalo samo da bi tek jedan krug prije kraja Lewis konačno ipak pokušao, došao do polovice Fernandovog bolida, no naglim kočenjem i boljom putanjom Fernando se vraća na četvrto mjesto, a na sve to naletio je Webber koji udarcem u stražnji dio McLarena obojici uništava sve što su 57. krugova teškom mukom pokušali izboriti.

Mirnom odradom posla u naredne dvije minute Jenson Button došao je potpuno neočekivanog prvog velikog slavlja od dolaska u McLaren, a možda još veći uspjeh osigurao je Robert Kubica koji je svoj osrednji Renault dovezao do nevjerojatne druge pozicije.

Treće i četvrto mjesto za Ferrari sasvim su dovoljni za očuvanje vodstva u ukupnom poretku konstruktora, a petim mjesto bez pogovora zadovoljan je i mladi Nico Rosberg iza kojeg su bodove osigurali redom Hamilton, Liuzzi, Barrichello, Webber i Schumacher.

Treća ovosezonska utrka, VN Malezije, na rasporedu je već idućeg vikenda.

VN Australije, konačan poredak:
1. J. Button (VBR/McLaren) - 58 krugova
2. R. Kubica (POL/Renault) + 12,0 sek
3. F. Massa (BRA/Ferrari) + 14,4 sek
4. F. Alonso (ŠPA/Ferrari) + 16,3 sek
5. N. Rosberg (NJEM/Mercedes GP) + 16,6 sek
6. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 29,8 sek
7. V. Liuzzi (ITA/Force India) + 59,8 sek
8. R. Barrichello (BRA/Williams) + 60,5 sek
9. M. Webber (AUS/Red Bull) + 67,3 sek
10. M. Schumacher (NJEM/Mercedes GP) + 69,3 sek
11. J. Alguersuari (ŠPA/Toro Rosso) + 71,3 sek
12. P. de la Rosa (ŠPA/BMW Sauber) + 74,0 sek
13. H. Kovalainen (FIN/Lotus) + 2 kruga
14. K. Chandhok (IND/HRT) + 5 krugova

VN Australije, nisu završili:
T. Glock (NJEM/Virgin)
L. di Grassi (BRA/Virgin)
S. Vettel (NJEM/Red Bull)
A. Sutil (NJEM/Force India)
V. Petrov (RUS/Renault)
B. Senna (BRA/HRT)
S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso)
K. Kobayashi (JAP/BMW Sauber)
N. Hülkenberg (NJEM/Williams)
J. Trulli (ITA/Lotus)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1Video
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.03.2010. u 15:25
    Nevjerovatne 2. pozicije - Kubica, kakvo treće mjesto!!!! Ovo je sprdanje Renaulta, tko nije pratio Renault ima bolid dostojan osvajanja bodova, bili bi dobri i u Bahreinu da opet Webber nije zeznuo Kubicu, a Petrov odustao zbog kvara! Ajme Sportnet se počinje pretvarat u SN! :(
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2010. u 11:15
    Odlična Buttonova taktika , a Vettel stvarno nema sreće
    Obrisan korisnik
  • IanZG28.03.2010. u 10:25
    Sjajna utrka, žao mi je zbog Schumijeve nesreće na početku, dobro je prošao sa tim svojim bodom...
    IanZG