Nogomet

Jurčić igra opasnu igru

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 22.03.2010.
Jurčić igra opasnu igru
Foto: Davor Sajko

U tri je prethodne utakmice Dinamo postigao dva pogotka, ali pritom i uzeo sedam bodova te došao na koračić do novog naslova prvaka. Krunoslav Jurčić u toj rečenici vidi samo pozitivno, a Dinamov navijač ipak očekuje više - više igre, više golova, više atrakcije. Jurčića, stoga, u očima navijača (ali i vodstva kluba) podignuti može tek ono za što trener priprema momčad - europski uspjeh...

Kruno Jurčić zaigrao je opasnu igru, jer "sva svoja jaja" stavlja u jednu košaru - pretkola Lige prvaka. Naime, nakon još jedne napadački blijede predstave svojih štićenika, Jurčić je novinarima kazao:

"Od Dinamovog se trenera očekuje da uvijek stvara mnoštvo prigoda i pobjeđuje s 5:0, 6:0, ali ja od svoje strategije neću odustati. Želim stvoriti jak, europski Dinamo - koji igra čvrt, tvrd i odgovorni nogomet. Jedino ćemo tako u sedmom, osmom mjesecu imati šanse."

Jurčić, vrlo vjerojatno, ima pravo kada razmišlja na takav način. Dinamo uistinu jedino ima šansu ako će igrati ozbiljan nogomet, a danas to uključuje riječi taktika, odgovornost, čvrstina, pokretljivost, mali rizik i puno "ziheraštva". Činjenica je da je Dinamu nedostajalo znanja da u Europi pobjeđuje s 1:0, da ne prima pogotke, da mali broj šansi pretvori u značajne golove.

No, Kruno mora znati da ukupna 2:0 gol-razlika protiv Osijeka, Zadra i Slaven Belupa ne znači da je njegov Dinamo došao do te razine, već samo da je izgubio lepršavost koja ga je krasila početkom ovosezonskog HNL-a.

Bilo je i u ovim susretima propusta u obrani, posebno u Osijeku gdje je domaćin zaslužio barem jedan pogodak, a moramo biti realni i reći da Dinamo u pretkolima Lige prvaka (trećem i četvrtom) čekaju neugodniji, snažniji, kvalitetniji protivnici od Osijeka, Zadra i Belupa. Protivnici kalibra Red Bulla koji će ipak puno bolje znati kažnjavati slabosti Dinamove obrane.

S obzirom da se odlazak Marija Mandžukića čini posve izvjesnim, Dinamo će u nove europske izazove krenuti slabiji nego lani, barem na papiru. Ako je Jurčić izabrao ovakvo opravdanje za sterilne predstave u HNL-u, onda mora znati da ga čeka golemi pritisak u europskim utakmicama.

Ne uspije li tada dogurati barem do Europske lige (a treba naglasiti da to uopće nije lagano), mnogi će se (s pravom) zapitati - zar smo zbog ovoga cijelo proljeće "glumili Liverpool" umjesto da se "igramo Barcelone"?

Dinamo sigurno neće nastaviti istim ritmom do kraja sezone - pipa će se uskoro otvoriti, Modri su prekvalitetni u HNL okvirima da ne bi "trpali" slabijim protivnicima po tri-četiri komada.

No, navijači se moraju pomiriti s time da Jurčić ne teži atrakciji, ne želi reprizirati Kužeov ili Jurčevićev Dinamo, koji su igrali lijepo i efikasno u HNL-u, ali su podbacili u Europi.

A Jurčić se mora pomiriti s time da tom igrom neće vratiti publiku na stadion.

No, europskim uspjesima bi mogao.

Jurčićeva odluka da "gura po svom", usprkos vjerojatnim klipovima koje će dobivati iz medija, je krajnje odgovorna i pohvalna.

Dinamov trener pokazao je da će čvrsto stajati iza svoje vizije, da je uvjeren kako ima način učiniti Dinamo obiljn(ij)im faktorom u europskim natjecanjima, da vjeruje sam u sebe.

Zato bi potporu trebao imati usprkos nulama protiv Zadra. Ako je već sam odredio da mu europske utakmice kroje sudbinu, neka tako i bude...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 15:35
    uspjeh za sljedeću eurosezonu je ponavljanje rezultata iz ove, tj. skupina EL i osvajanje jednakog ili sličnog broja bodova. To je zato jer dolaze novi klinci kojima opet treba privikavanje na europski nogomet, jednako kao što je Lovrenu trebala prošla sezona. Sjeća li se tko Lovrena protiv Sparte?... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 13:33
    Jurčiću treba dat otkaz pod hitno, a ne da glumi tu nekog velikog stratega. Dinamo treba trpat ovim jazavčarima iz hnl-a bar 3-4 komada po utakmici, a ne da oni ne mogu jednom Zadru zabit gol na Maksimiru. Pa nisu igrali protiv Barcelone, Manchestera ili Intera pa da glume neko zadovoljstvo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 13:20
    Koga još Dinamo zanima??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 13:07
    mislim da bi  trebalo precizirat sta znaci europski dinamo?ulazak u CL,prolazak skupine u EL?u EL smo bili,,uspjeh ostaje prolaz EL grupe ili ulazak U CL,,i na kraju sagledat iliti novi trener u slucaju neispunjenja europskih ciljeva
    Obrisan korisnik