Zimski sportovi

Medvjedi odlaze na zasluženi odmor

Antonija Pavlić • četvrtak, 18.03.2010.
Medvjedi odlaze na zasluženi odmor
Foto: Davor Sajko

Medveščak ipak nije uspio kreirati potpunu senzaciju i u debitantskoj se sezoni u ligi EBEL plasirati u finale. U pet ih je utakmica u tome spriječio Red Bull, priču zaokruživši finalnom 3:2 pobjedom na svom ledu...

Poslije pedeset četiri odigrane utakmice u regularnom dijelu sezone i još deset ogledavanja snaga u doigravanju, hokejaši Medveščaka okončali su ovogodišnje natjecanje u ligi EBEL.

Medvjedi su u polufinalu s ukupnih 4:1 poraženi od Red Bulla, no na praznike će ipak otići zadovoljni odrađenim u debitantskoj sezoni u jakoj austrijskoj ligi. U doigravanje su, podsjetimo, ušli s posljednje, osme pozicije, a u četvrtfinalu su u šest susreta šokirali do tada vodeći klub prvenstva, Graz.

Zagrepčani su i peti polufinalni susret počeli agresivno, igrom na koju su se bikovi posebno žalili u prošlom ogledu u Ledenoj dvorani Doma sportova, no prva je opasnija situacija ipak kreirana pred vratima Roberta Kristana. U 3. je minuti na odbijenu pločicu natrčao Jonathan Filewich, no Kristan je fantastično obranio njegov pokušaj iz neposredne blizine.

Ipak, vidjelo se već u startnim minutama kako Medveščak nije započeo na pravi način - striktnim čuvanjem i blokiranjem prostora pred svojim golom, što je ubrzo dovelo i do prve kapitulacije. Igrala se 5. minuta, nečuvan je pred Kristanom ostao Daniel Wesler i, uz dovoljno vremena i promišljanja, precizno zavukao pak u Medveščakovu mrežu. Bio je to njegov 13. pogodak u prvenstvu.

Salzburžani su nakon zgoditka preuzeli konce igre u svoje ruke i Medvjedima su prvi pravi, opasan pokušaj dopustili tek u 12. minuti. Prvo je iz kontranapada lukavo pokušao Duncan, a dvije je minute kasnije stativu iz gotovo identične situacije na drugoj strani pogodio Aaron Fox.

Dignula se nakon toga igra hrvatskog predstavnika i situacija se na terenu donekle uravnotežila. Medveščak je dobro napadao i stvarao prigode - u 12. je minuti pucao Letang, no obranio je David Leneveu, a tri je minute kasnije Rok Jakopič, ovoga puta na Foxovo dodavanje, ponovno pronašao samo lijevu stativu. Rezultat u prvoj trećini ipak nisu uspjeli promijeniti.

Drugih su dvadeset minuta mnogo bolje započeli Zagrepčani - pucali su redom Rajsar, Letang i Brad Smyth, no u svim ih je prigodama nekako uspio "nadigrati" Salzburgov vratar. I tada je, u jeku Medveščakovih napada, Red Bull povećao vodstvo. Dvadeset drugi pogodak u prvenstvu postigao je Thomas Koch, klizaljkom sjajno primivši pločicu upućenu od strane Kevina Puschnika i spretno iz prve pogodivši gornji lijevi kut Kristanova gola.

Austrijanci su na koncu, uprkos svim Medveščakovim navalama, mogli čak i praktički službeno zaključiti utakmicu, kada je nekoliko minuta prije kraja trećine sam pred Kristanom ostao Filewich. No on nije najbolje primio neočekivani poklon Aarona Foxa i Kristan je uspio obraniti i taj pokušaj.

Posljednju je trećinu udarcem otvorio Duncan, a Kristana su nastavili bombardirati Latusa, Koch, Wesler... Red Bull se razigrao i počeo stvarati sve više prigoda, a nadmoć na ledu konačno je materijalizirao u 9. minuti. Ponovno su Austrijanci odigrali brzu kontru, potpuno "izvrtjeli" obranu Medvjeda i stvorili višak, a prostor je iskoristio Siklenka i 29. zgoditkom u sezoni rezultat povećao na 3:0.

Samo su se minutu kasnije Medvjedi ipak vratili i preko Johna Hečimovića uspjeli smanjiti jaz, ne odmah potom u sukobu su, pomalo i nepravedno i neravnopravno, isključena dva naša najbolja strijelca Mike Oullette i Hečimović.

Činilo se kako će priči tu biti kraj, no kapetan Alan Letang samo se minutu i osam stotinki prije kraja izborio za pločicu i pogodio - na semaforu je zasvijetlilo 3:2. Posljednje su sekunde protekle u pravoj drami, utihnula je dvorana - barem onaj dio austrijskih navijača, no na koncu Medvjedi nisu uspjeli stići do toliko željenog izjednačujućeg pogotka.

EBEL - doigravanje

polufinale

Red Bull Salzburg2:0Medveščak
Vienna Capitals4:0LIWEST BW Linz
Medveščak1:5Red Bull Salzburg
LIWEST BW Linz1:3Vienna Capitals
Red Bull Salzburg1:4Medveščak
Vienna Capitals5:4LIWEST BW Linz
Medveščak1:5Red Bull Salzburg
LIWEST BW Linz2:1 *Vienna Capitals
Red Bull Salzburg3:2Medveščak
Vienna Capitals4:6LIWEST BW Linz
LIWEST BW Linz6:5 *Vienna Capitals
Vienna Capitals5:7LIWEST BW Linz
KAC6:4Villacher SV
Red Bull Salzburg6:4Vienna Capitals

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.03.2010. u 15:21
    @dinamo1986 Bas me zanima gdje ti dobivas sve ove informacije? EBEL najslabija liga u Europi? To je najnovije od kumica sa dolca ili? Ako je tako zasto onda Švedski i Finski klubovi žele Viennu i Salzburg u svojem projektu hokej lige? Kako to da su austrijski klubovi bili pobjednici hokej lige... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2010. u 14:14
    ali red bull salzburg u nogometu je ove godine gazio villareal i lazio koji basi  nisu neki nepoznati europski klubovi dok u hokeju situacija nije bas takva
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2010. u 14:09
    Ja po Dinamu ne serem nikad jer je to klub kojeg volim od rođenja. Baš kao što volim i Cibonu i Badel i Medveščak i ostale klubove u čiju sam se navijačku obitelj praktički rodio. To što ti moraš svoje frustracije ispucavati putem vrijeđanja nije moj problem.
    Obrisan korisnik
  • IanZG19.03.2010. u 13:02
    Sta drugo ima osim prigovarati o Dinamu, to ljudi rade u nadi da ce njihova rijec biti poslusana i da ce klub ici naprijed a ne ostati u ovoj kolotecini u kojoj su se nasli gdje u domacoj ligi imaju par bodova vise od mocne Cibalije ili koga vec. Medvjedi su nas sve ucinili ponosnima, izbacili su... [više na forumu]
    IanZG
  • Obrisan korisnik19.03.2010. u 12:44
    ma naviju k****..neki dan bio u bircu i jedan zestoki navijac medvescaka poceo kao kog briga za nogomet tu je hokej nogomet vise nikog ne zanima...i dosao ja do njega i pitam ga aj stari reci iskreno kad si prvi put cuo za medvescak i on zasutio.....evo takvi likovi navijaju za vas cast izuzetcima
    Obrisan korisnik