Zimski sportovi

Leti leti...

Martina Oštrić • četvrtak, 18.03.2010.
Leti leti...
Foto: EPA

Drugačije nego što je to uobičajena praksa, ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u letovima održava se nakon završetka regularne sezone. Nakon 2004. godine mjesto radnje ponovno je Planica, a najveća skakaonica na svijetu spremna je za nove pothvate najboljih letača svijeta...

Nakon Kulma i Oberstdorfa, ponovno je došao red na Planicu da ugosti najbolje svjetske letače na skijama. Dorađena Velikanka spremna je za nove izazove, a po najavama, organizatori se nadaju i rušenju 239 metara Bjoerna Einara Romoerena.

Svjetsko prvenstvo u letovima prvi put je održano na Planici 1972. godine. Sljedeće godine domaćin najboljim svjetskim letačima bio je Oberstdorf, a sve do 1986. godine, kada je ta tradicija izmijenjena, natjecanje se održavalo svake neparne godine. Prvo zlato na SP-u u letovima osvojio je Švicarac Walter Steiner, a on je, uz Ljoekelsoeya i Svena Hannawalda i najuspješniji skakač sa dva osvojena zlata. Što se momčadskog djela natjecanja tiče ono je prvi put održano na Planici 2004. godine. Zlato su osvojili Norvežani, a ista momčad obranila je naslov dvije godine kasnije. Najviše pojedinačnih zlata osvojili su reprezentativci Njemačke (uključujući Demokratsku i Narodnu republiku Njemačku). Njima je taj pothvat uspio pet puta, a nešto manje uspješni bili su Austrijanci i Norvežani koji imaju po tri naslova.

Za razliku od prijašnjih godina, kada se Svjetsko prvenstvo prvenstvo održava u veljači, za vrijeme sezone, ove je godine došlo do sitnih promjena u rasporedu. Odlučeno je kako će se najprije završiti sezona Svjetskog kupa, nakon čega će skakači doći na Planicu i nadmetati se za naslov svjetskog prvaka. Hoće li se takva formula pokazati boljom opcijom ili ne, pokazat će vrijeme.

Aktualni branitelj naslova je Gregor Schlierenzauer, a on je ujedno i jedan od glavnih favorita natjecanja. Uz njega, na popisu užih favorita su i Adam Malysz, pobjednik Svjetskog kupa Simon Ammann te domaća nada Robert Kranjec. On, oni zasigurno neće biti jedini skakači koji pretendiraju za najvišu stepenicu postolja.

Što god da se dogodi, nema sumnje da nas na Planici čeka pravi festival skokova, a ponove li se vremenski uvjeti s današnjih kvalifikacija, daleki letovi su zajamčeni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!