Košarka

March Madness - veliki ples college košarke

Bojan Koprivica • četvrtak, 18.03.2010.
March Madness - veliki ples college košarke

NFL spava, MLB se polako budi, a NBA i NHL ubacuju u petu brzinu. U vječnoj borbi za medijsku pozornost, ove profesionalne lige imat će u sljedećih dvadesetak dana nešto zajedničko - sve će biti u drugom planu...

Važno je sudjelovati. Nemojmo se zavaravati, svaka momčad želi pobijediti, ali da bi mogli pobijediti - moraju sudjelovati. A, na veliki ples najboljih sveučilišnih košarkaša dolazi se samo s pozivnicom, pozivnicom koju su organizatori prošle nedjelje poslali na 65 adresa širom Amerike. Među onima koji ove godine neće plesati su i takve legende college košarke poput UCLA, momčadi s rekordnih 11 naslova, od toga sedam uzastopnih. Nema niti North Caroline, prošlogodisnjeg pobjednika. Slava starih dana u NCAA ne nosi nikakvu vrijednost, isto kao što dresove UCLA i NC više ne nose Kareem Abdul-Jabbar i Michael Jordan, već mladići koji vrijednost svojeg sveučilišta moraju ponovno dokazati. I koji u tome ove godine nisu uspjeli.

Syracuse - zona sumraka

Jim Boeheim vodi Syracuse University već 34 godine i zaštitni je znak sveučilišta sa sjevera države New York jednako toliko koliko i njegova 3-2 zona. Na početku godine nitko nije njegove Orangemene smatrao favoritima niti u Big East konferenciji, a kamoli u NCAA turniru, ali Boeheim je još jednom pokazao zašto je po mnogima jedan od najboljih košarkaških trenera svih vremena dovevši svoje sveučilište do mjesta prvog nositelja Zapada. Syracuse je pobijedio u regularnoj sezoni Big Easta na krilima zone, Wesa Johnsona i najveće podrške navijača u povijesti sveučilišne košarke. Za odlučujuću utakmice protiv Villanove u Carrier Dome ih se natrpalo preko 30 tisuća, pod motom "Just me and 34.616 of my friends". U gradu sa 140 tisuća stanovnika. Boeheim rolu favorita spremno daje Kansasu, ali zna da njegova zonska obrana posebno na turnirima može biti odlučujuće oružje: "Umjesto da se pripremamo za individualne posebnosti svake ekipe, na njihove igrače mi imamo našu zonu pa neka se oni pripremaju za nas. Kada igrate čovjek na čovjeka, morate se svaku večer pripremiti na četrdesetak različitih varijanti napada. Protiv zone ih ima četiri, pet i sve ih znamo". A, na pitanje zašto više ekipa ne igra zonu, dodaje sa smješkom, "Mislim da za neke to nije dovoljno macho".

Upravo ta nepredvidivost jedan je od glavnih razloga zbog kojih je NCAA košarkaški turnir za mnoge u Americi najzanimljiviji sportski događaj godine. Svake godine. Nakon "play-in" utakmice u igri će ostati 64 ekipe, koje će u sljedeća nepuna tri tjedna knock-out sustavom odlučiti državnog pobjednika. Teoretski broj mogućih ishoda svih tih utakmica je preko devet trilijuna, a bilo kome tko redovno prati taj ludi turnir čini se da je svaki, ali baš svaki od tih teoretskih ishoda moguć.

U prvom krugu turnira, koji počinje danas, broj sudionika dva puta će se prepoloviti. U četiri regionalna predturnira, koji ne predstavljaju geografsku podjelu sveučilišta, po 16 momčadi je rangirano po snazi. Taj renking rezultat je uvijek kontroverznih odluka koje donosi komisija NCAA u posljednju nedjelju prije početka turnira. Komisija ima za zadatak odrediti 34 momčadi koje su rezultatima regularne sezone zaslužili pozivnicu - ostala 31 pozivnica automatski se šalje školama koje su pobijedile na turnirima svojih konferencija. Nakon toga sveučilišta se dijele u četiri podjednako jake skupine - Istok, Jug, Zapad i Srednji zapad - a po četiri najbolje momčadi probijaju se u osminu finala, "sweet sixteen". Sretnicima slijede "elite eight" i "final four", a najbolja će ekipa ove godine rezati mrežice na Uskršnji ponedjeljak u Indianapolisu.

Konsenzus je da najbolje šanse za pobjedu ima Kansas. Kansas University je u povijesti sveučilišne košarke, ali i košarke uopće, povijesno mjesto. Prvi trener Kansasa bio je onaj isti James Naismith koji je košarku - izmislio. Njegov učenik i nasljednik, Phog Allen, dao je usporediv doprinos današnjoj popularnosti tog sporta, jer je upravo on bio instrumentalan u formiranju NCAA turnira te jedan od glavnih pobornika uvođenja košarke u program olimpijskih igara.

Danas im je trener Bill Self, čovjek kojeg krase neusperediva upornost i samopouzdanje, kvalitete koje se odražavaju i u njegovoj momčadi. Njegovi Jayhawksi izgubili su samo dvije od 34 utakmice na putu do mjesta prvog nositelja grupe Srednjeg zapada i cijelog turnira. Na terenu ih vodi razigravač Sherron Collins, za kojeg tener Self kaže: "Ne znam niti jednog igrača koji je u stanju tako nametnuti svoju volju za pobjeđivanjem grupi individualaca na parketu."

Kansas lovi svoj četvrti naslov i drugi pod vodstvom Selfa, nadajući se da će prekinuti osmogodišnju tradiciju po kojoj prvi nositelj ne osvaja turnir. Glavni suparnici su im Kentucky, Duke, Syracuse i West Virginia, a donekle i komisija NCAA koja im je "namjestila" možda i najteži put do finala. Ali, ožujak nije vrijeme za isprike, ožujak je mjesec u kojem se pobjeđuje ili ide kući. Svejedno protiv koga, svejedno u čijoj dvorani. Šest pobjeda donosi naslov, a do danas se barem na papiru svi mogu nadati da će upravo oni pronaći formu i inspiraciju u najvažnijem trenutku.


Nezaboravni trenuci:

Grant Hill - Christian Laettner, Duke protiv Kentuckyja, 1992 Regional finals

Worthy + Jordan vs. Ewing + Floyd, finale 1982, Jordan zabija za pobjedu

Chris Webber timeout/tehnička, finale 1993 Michigan - North Carolina

Illionis - Arizona, povratak nakon -15 četiri minute prije kraja 2005.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Liki19.03.2010. u 09:58
    Nadam se da će Kansas uzeti titulu, no ne postoji neizvjesnije natjcanje od NCAA prvenstva pa je samim tim sve moguće. Kako doma imam ESPN America bit će pravi užitak pratiti ovogogišnju završnicu.
    Liki
  • Obrisan korisnik18.03.2010. u 21:23
    Villanova se provukla danas... Irishi ispali odmah... nekako nevidim ko bi mogao skaplirati Kansas...
    Obrisan korisnik