Nogomet

Tko je kriv?

Ivana Strahija • utorak, 16.03.2010.
Tko je kriv?
Foto: Ivana Strahija

Neobično je mijenjati trenera nakon tri proljetna kola, ali kad je rezultat jednak nuli, a dno sve bliže, taj potez mora se učiniti. Greška Damira Jagačića nije u tome što se nije trudio, nego u tome što nije želio prihvatiti mogućnost da radi grešku. Od novinara, s kojima će ponovno morati raditi, oprostio se na vrlo ružan način.

Novinare, kao odvjetnike u Americi, rijetko tko voli, a svi ih trebaju. No, to je jedan od rijetkih poslova u kojima iza svog rada osoba stoji imenom i prezimenom te mora biti spremna obraniti svaki zarez, riječ i objavu čak i na sudu.

U nogometu se jako često sve svodi na kolektivnu krivicu. Napadači ne zabiju jer ne dobivaju upotrebljive lopte, novca nema jer ukupno gospodarstvo nije zainteresirano, a klub odlazi "južno" zbog akumuliranih grijehova predaka. Ugovori? Arbitraže? Pravilnici o natjecanju? Često samo iluzije koje daju privid legitimnosti cijelog sustava.

Dakle, dva potpuno različita svijeta, jedan sa svom odgovornosti na pojedincu, drugi s realnosti u kojoj ne postoji krivica. Damir Jagačić stoga u stvari nije pogriješio sa svoje strane optuživši novinare za tri poraza Varteksa: "Sve je bilo odlično u Turskoj, kad smo bili sami i kad nismo imali sve te utjecaje. Kad smo se vratili i kad je krenula paljba na mene, na igrače, sve je postalo nemoguće. Tekstovi nekih novinara čisto su smeće, a pošto znamo da je smeće najveći problem Varaždina, onda je jasno da se toga moramo riješiti", izlio je žuč sad već bivši trener Jagačić.

Dakle, po njemu problem nije bio sustav igre u kojem se igrači nisu stigli uigrati, nije problem bio nedostatak agresivnosti na travnjaku, a problem nije ni to što iz poraza u poraz ništa nije mijenjano. Problem je klima koju su novinari stvorili.

"I veći su treneri od mene radili s vrhunskim igračima i nisu ništa stvorili preko noći. Ja sam uvjeren da je ovaj put za nas dobar, jer smo prostudirali profil igrača, imamo velik broj napadača koji međutim trebaju tražiti širinu u napadu. Za sve to treba vremena, a jasno je kad nas netko sustavno omalovažava da to ne može funkcionirati", rekao je Jagačić.

Očito je trener zaboravio da su novinari bili ti koji su svakodnevno tjednima punili prostor svojih medija pričama o mukama igrača i zaposlenika Varteksa, koji mjesecima nisu dobili plaću. Da su ti isti novinari primali kritike jer "ne pišu o nogometu", ali su svejedno u rekordnim brojevima dolazili popratiti riječju i slikom prosvjed, štrajk i konferenciju za medije. Država više zna o (ne)plaćama Varteksovaca nego o financijskom stanju u bilo kojem drugom hrvatskom klubu, ali čim se na tom planu situacija počela poboljšavati, a novinari nabrusili olovke komentirajući konačno igru, odjednom više nisu bili dovoljno dobri.

No, svejedno treba reći: tri poraza, bez i jednog gola, to je porazno i alarmantno, jer se nije igralo protiv Dinama i Hajduka nego Istre i Zagreba, čak ćemo isključiti Lokomotivu. I to je skor s kojim je Damir Jagačić počeo i za sada završio svoju prvoligašku seniorsku trenersku karijeru.

Jagačić se vraća na svoje mjesto u Omladinskoj školi, trenirat će juniore s kojima je i ostvario najveći uspjeh svoje karijere.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.03.2010. u 14:06
    Sta je g.Jagacic mislio da su mu to juniori i da ga se nece kritizirati..he he..trebao je ostati jos par kola ali da ga se ne kritizira,pa da vidimo rezultat..he he
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.03.2010. u 06:50
    Još nisam uspjel saznati kojeg je to novinara čak i fizički htjel napasti Jagačić. Da nije slučajno onoga koji piše za Sportske novosti? Toga po partijskoj liniji često napadaju ljudi iz uprave Varteksa.
    Obrisan korisnik