Zimski sportovi

Završni koncert hrvatskog skijaškog kvarteta

Bojan Koprivica • nedjelja, 14.03.2010.
Završni koncert hrvatskog skijaškog kvarteta
Foto: Bojan Koprivica

Prije točno 142 dana veleslalomom u austrijskom Söldenu otvorena je sezona Svjetskog kupa koja je današnjom atraktivnom momčadskom utrkom u paralelnom veleslalomu dovedena do kraja. Povijesnom završnicom Ivica je potcrtao svoju kandidaturu za Veliki Globus 2011. dok je Tea pokazala kako ju velika imena nimalo ne impresioniraju.

U Whistleru su stajali rame do ramena, dva najbolja kombinatorca Olimpijskih igara, po mnogočemu dva najsvestranija skijaša današnjice. Dva tjedna kasnije, u njemačkom Garmisch-Partenkrichenu, Ivica Kostelić podijelio je još nesto s enfant terriblom svjetskog skijanja Bodejem Millerom, iako je ovaj bio miljama daleko. U povijesti finala svjetskih kupova samo su se njih dvojica uspjeli plasirati u prvih deset u sve četiri discipline. Pothvat za koji Ivici nije bilo potrebno samo umijeće, vec i - izdržljivost.

"Nitko nije odvozio tako puno utrka kao ja ovih dana. Vozio sam sve u Kvitfjelu i sve u Garmischu, od slalomaša danas samo je Raich blizu po odvoženom programu. Ne osjećam direktno umor, međutim sigurno je prisutan. Nekako mi se više čine ovi drugi svježiji, nego što se ja sam sebi činim umoran", rekao je Ivica pred svečano proglašenje pobjednika u predvorju Kongresnog centra Garmisch-Partenkirchena, dok je postariji dobrovoljac zadužen za dizanje hrvatske zastave grozničavo tražio pomoć bilo koga u hrvatskoj jakni. "Rot-weiss-blau oder blau-weiss-rot?", orijentacija hrvatske trobojnice bila je tajna koja ga je dovodila do ludila, sve dok nije dobio provjerenu informaciju da je crvena boja na vrhu.

Vezane vijesti

A na vrhu su danas skoro bili i hrvatski skijaši, koji su u ekipno natjecanje po novom formatu krenuli kao 11. najjača momcad FIS-a. U izuzetnoj atmosferi punoj dinamike, u kojoj su i sami skijaši na start sljedećeg kruga natjecanja ponekad motornim sanjkama dolazili i samo minutu pred vlastiti start, Hrvatska je pokazala da i skijanje može biti ekipni sport. Uz najglasnije međusobno bodrenje od svih prisutnih momčadi, Hrvati su vodjeni Ivicom i Teom izbacili favorizirane domaćine. Osamnaestogodišnja Tea je, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu, pobijedila olimpijsku pobjednicu Viktoriju Rebensburg, a Ivica je pobjedom i najbržim vremenom predrunde sve odlučio.

U nastavku je Ana imala poteškoća s startnim vratima, a reprezentacija i pomalo peha. U polufinalu je padom Ivice izgubljeno finale, dok je u borbi za treće mjesto odlučila Hirscherova stotinka. Natko je, uzevši "skalpove" Berthodu te zlatnim olimpijcima Razzoliju i Raichu prošao završni dio natjecanja neporažen, te je tako uz Kryzla i Banka najuspješniji skijaš. Više od vlastitog uspjeha dojmila ga se Tea: "Ne znam, pa njoj su izgleda dali iz Asterixove čuturice potegnuti, ovo nije normalno kak' vozi."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.03.2010. u 22:56
    ima mala potencijala! trebala bi joj samo jedna dobra prva vožnja , ulazak u drugu i osvajanje bodova! jer nakon toga dolazi do boljih brojeva,uvjeta... jer pokazala je da može dobiti jednu kirchgasser! samo naprijed! o natku ne treba trošiti ni riječi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2010. u 21:43
    Bilo bi lijepo da Tea tako nastavi u sljedećoj sezoni :)
    Obrisan korisnik