Automoto

Dvostruko slavlje Ferrarija

Mario Plavčić • nedjelja, 14.03.2010.
Dvostruko slavlje Ferrarija
Foto: EPA

Veliko slavlje za Ferrari i njihove brojne fanove širom svijeta na otvaranju sezone F1 u Bahreinu - Alonso i Massa utrku su završili na prve dvije pozicije, a na pobjedničko postolje popeo se i Hamilton koji je utrku okončao kao trećeplasirani. Najveći gubitnik je Vettel koji je vodio sve do 35. kruga, a tada je zbog mehaničkih poteškoća vodstvo prepustio Alonsu i morao se zadovoljiti četvrtom pozicijom...

Na samom startu utrke Alonso je prošao ispred momčadskog kolege Masse i zauzeo mjesto iza prvoplasiranog Vettela koji je bez poteškoća zadržao vodeću poziciju. Povratnik Schumacher krenuo je sa sedmog startnog mjesta, no ubrzo se probio ispred Webbera u Red Bullu.

Veći dio utrke prošao je bez većih napetosti i promjena u poretku sve do 35. kruga - Vettel je samouvjereno vodio i činilo se da će upisati pobjedu na prvoj ovogodišnjoj utrci, no pojavili su se mehanički problemi koji su to onemogućili. Alonso je prošao bez većih poteškoća, a ubrzo njegov primjer slijedi i Felipe Massa.

Krug sa trećeplasiranim Hamiltonom

Vodeći dvojac zadržao je pozicije do kraja što je obradovalo mnoge navijače Ferrarija. Vettel nije izdržao ni nalet Britanca Hamiltona koji je utrku završio ispred Sebastiana i nagovijestio dobru sezonu McLarena. Tako je mladi Vettel ostao bez pobjede, ali i postolja, no ipak je uspio stići do kraja utrke završivši na četvrtoj poziciji.

Peta i šesta pozicija pripala je vozačima Mercedesa - Nico Rosberg opasno je prijetio Vettelu, no kroz cilj je prošao iza sunarodnjaka i završava utrku kao petoplasirani. U velikom iščekivanju bio je povratak sedmerostrukog svjetskog prvaka Michaela Schumachera, no više od šestog mjesta na povratničkoj utrci nije mogao.

Jenson Button završio je kao sedmi što je prilično skroman učinak za aktualnog svjetskog prvaka. Slično se može reći i za Marka Webbera koji je prilično suzdržano odvezao utrku pa se bolji plasman od osmog mjesta nije ni mogao očekivati.

Talijan Liuzzi osvojio je dva boda završivši na osmoj poziciji, a iza njega dovezao se Rubens Barrichello koji je desetim mjestom osigurao jedan bod svom Williamsu. Izvan bodova ostali su 11. Kubica i 12. Sutil.

S krugom zaostatka kroz cilj su prošli Alguersuari i novajlija Hülkenberg u Williamsu. 15. poziciju ostvario je Kovalainen u Lotusu, a na samom dnu poretka ostali su Sébastien Buemi i veteran Jarno Trulli.

Iduća utrka Formule 1, VN Australije, na rasporedu je krajem ožujka.

VN Bahreina, konačan poredak:
1. F. Alonso (ŠPA/Ferrari) - 49 krugova
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 16,0 sek
3. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 23,1 sek
4. S. Vettel (NJEM/Red Bull) + 38,7 sek
5. N. Rosberg (NJEM/Mercedes GP) + 40,2 sek
6. M. Schumacher (NJEM/Mercedes GP) + 44,1 sek
7. J. Button (VBR/McLaren) + 45,2 sek
8. M. Webber (AUS/Red Bull) + 46,3 sek
9. V. Liuzzi (ITA/Force India) + 53,0 sek
10. R. Barrichello (BRA/Williams) + 62,4 sek
11. R. Kubica (POL/Renault) + 69,0 sek
12. A. Sutil (NJEM/Force India) + 82,9 sek
13. J. Alguersuari (ŠPA/Toro Rosso) + 92,6 sek
14. N. Hülkenberg (NJEM/Williams) + 1 krug
15. H. Kovalainen (FIN/Lotus) + 2 kruga
16. S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso) + 3 kruga
17. J. Trulli (ITA/Lotus) + 3 kruga

VN Bahreina, nisu završili:
P. de la Rosa (ŠPA/BMW Sauber)
B. Senna (BRA/HRT)
T. Glock (NJEM/Virgin)
V. Petrov (RUS/Renault)
K. Kobayashi (JAP/BMW Sauber)
L. di Grassi (BRA/Virgin)
K. Chandhok (IND/HRT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1Video
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!