Automoto

VN Bahreina

Goran Markuš • nedjelja, 14.03.2010.
VN Bahreina
Foto: EPA

Zimska je pauza završena, sve pripreme odrađene i konačno je došlo vrijeme za start prve ovosezonske utrke, VN Bahreina. Super brzim završnim krugom Sebastian Vettel izborio je pole position, no odmah iza njegovih leđa smjestio se Ferrarijev dvojac s Hamilton, Rosbergom, Webberom i sedmerostrukim svjetskim prvakom, Michaelom Schumacherom iza leđa. Nesumnjivo, za bilo koga pobjeda je još uvijek daleko...

Nico Rosberg nije uspio i konačni poredak glasi: Alonso, Massa, Hamilton, Vettel, Rosberg, Schumacher, Button, Webber, Liuzzi, Barrichello.

49. krug: Fernando Alonso ušao u posljednji krug utrke.

48. krug: Svega krug prije kraja Rosberg se potpuno približio Vettelu, no mladi Nijemac sigurno ga neće samo tako propustiti ispred sebe.

46. krug: Problemi Felipea Masse koji očito počinje proklizavati na praktički svakom zavoju. Prema snimkama iz Ferrarijevog bolida čini se da je momčad zabrinuta s desnim usmjerivačem zraka.

45. krug: Schumacheru javljaju kako ovim tempom može sustići Vettela u posljednjem krugu utrke. Mladi Sebastian očito je postao plijen svima koji ga se mogu dočepati.

43. krug: Rosberg i dalje nastavlja s pritiskom i smanjuje zaostatak na nešto manje od sedam sekundi.

42. krug: Iako je Vettel ubrzao Rosberg je stigao do nešto manje od deset sekundi zaostatka za donedavno vodećim čovjekom u utrci.

40. krug: Hamilton: "Prvi dio bolida poprilično vibrira." McLarenov boks: "Provjeravamo."

39. krug: Priprema se i novi troboj, Schumacher - Button - Webber.

38. krug: Novi najbrži krug - Fernando Alonso. Lewis Hamilton bez većih problema zaobilazi pokvareni Red Bull Sebastiana Vettela. Alonso pobjegao na nešto više od pet sekundi ispred svog momčadskog kolege, Felipea Masse.

37. krug: Tužnim glasom Vettel pita može li se ikako popraviti napravljena šteta, no iz boksa javljaju: "Nemoguće. Riječ je o mehaničkom problemu."

36. krug: Ako je itko sumnjao u Vettelove probleme s motorom razloga za takva razmišljanja više nema jer Hamilton skida između tri i četiri sekunde po krugu za odličnim Nijemce. Vodeći Alonso odvojio se na pune četiri sekunde ispred svog momčadskog kolege, Felipea Masse.

35. krug: U direktnom dvoboju Fernando prolazi s unutrašnje strane za vodstvo u utrci, a odmah iza njega dojurio je i Massa koji tako dolazi do sjajne druge pozicije. Iako Hamilton zaostaje punih devet sekundi za Vettelom problemi s Red Bullovim motorom mogli bi Sebastiana vrlo lako stajati još nekoliko pozicija.

34. krug: Problemi sa motorom na bolidu Vettela. Pojavljuje se dim i Ferrarijev dvojac u potpunosti se približio.

33. krug: Čini se kako je Alonso odustao od lova jer Felipe Massa polako, ali sigurno dolazi sa začelja.

32. krug: Vettelu javljaju: "Massa je opasan, a Fernando će spaliti gume." Bespogovorno izjava vikenda!

31. krug: Još jedan sjajan krug Fernanda Alonsa koji je stigao do tek jedne sekunde zaostatka za vodećim Red Bullom. "Gladan" Fernando počeo se pokazivati Vettelu još jednom dokazavši svoju veliku želju za pobjedama.

30. krug: Mi se pitamo, a Alonso odgovara novim najbržim krugom nakon kojeg se zaostatak za vodećim Vettelom smanjio na tek 1,5 sekundu.

29. krug: Poredak: Vettel, Alonso, Massa, Hamilton, Rosberg, Schumacher, Button, Webber, Liuzzi, Barrichello. Pitanje koje se sad postavlja: Hoćemo li zbog novog bodovnog sustava vidjeti gužvu na samom vrhu kako ćemo se približavati kraju utrke?

26. krug: Schumacheru javljaju: "Svi su posjetili bokseve i jedina opasnost su Button i Webber koji su gotovo pet sekundi iza tebe."

25. krug: Agresivnim pritiskom Kubica uspijeva proći pokraj Pedra de la Rose i dolazi do sjajne 12. pozicije. Sjajan Poljak nastavlja svoj put prema vrhu i sjajnim manevrom dolazi do još ugodnije 11. pozicije.

23. krug: Poredak prve desetorice: Vettel, Alonso, Massa, Hamilton, Rosberg, Schumacher, Button, Webber, Liuzzi, Barrichello. Webber sve bliže Buttonu kojemu javljaju da još uvijek ima sasvim dobar ritam koji mu donosi sve brže približavanje šestoplasiranom Schumacheru.

21. krug: Felipe Massa postavio je novo najbrže vrijeme kruga. Sa starim, tvrdim gumama sjajan posao odrađivao je i Liuzzi koji upravo ulazi u boks i vraća se na još uvijek odlično deseto mjesto.

20. krug: Na starim gumama Barrichello je pokušao zaustaviti jurećeg Hamiltona, no nije uspio i Lewis dolazi do petog mjesta. Sa stražnjeg bolida nećaka legendarnog Ayrtona Senne počeo je izlaziti dim i mladi Brunno Senna parkira svoj HRT pored staze.

18. krug: Hülkenberg uspijeva proći pokraj16-plasiranog Kovalainen. U boks ulazi i dvojac Vettel - Massa i po njihovom povratku na stazu većih promjena nema.

17. krug: Nakon što je odvezao krug kao i vodeći Vettel Alonso odlazi u boks, a odmah iza njega i Mercedes GP-ov Nico Rosberg, na njegovu žalost vraća se iz Lewisa Hamiltona.

16. krug: Dok Vettel i dalje povećava prednost ispred Ferrarijevog dvojca odličan krug odradio je Robert Kubica postavivši novi današnji rekord - vrlo vjerojatno razlog su nove gume. U boks ušao i dvojac Hamilton - Schumacher.

15. krug: Hülkenberg vrlo lijepo prolazi pokraj iskusnog Trullija. Nakon sjajnog prvog dijela utrke Petrov je zapeo u boksu i već je nešto više od minute izgubljeno. Bolid se ugasio i čini se da je to kraj za naizgled vrlo dobrog ruskog debitanta.

13. krug: Brunno Senna ulazi u boks, veliki problemi HRT-ove ekipe i više od 30. sekundi izgubljeno. Hamilton se potpuno prilijepio za stražnji dio Rosbergovog bolida. U boksu i Robert Kubica, osam sekundi brži od momčadi HRT.

12. krug: Velika se borba vodi i za deseto mjesto, posljednje koje ove sezone donosi bodove, gdje debitant Vitalij Petrov sve ozbiljnije pritišće iskusnog Rubensa Barrichella.

11. krug: Hamiltonu javljaju da ukoliko ne može proći pored Rosberga mora malo pustiti papučicu gasa kako bi što bolje sačuvao gume.

10. krug: Novu borbu na samom vrhu najavljuje i Webber koji se sve više približava sedmerostrukom svjetskom prvaku, Michaelu Schumacheru. Najbrži dosadašnji krug odvezao je Ferrarijev Felipe Massa koji trenutno drži treće mjesto s nešto više od dvije sekunde zaostatka za drugoplasiranim Alonsom.

9. krug: Liuzzi traži objašnjenje zbog podupravljanja bolida, a iz boksa mu javljaju: Ne postoje tehnički problemi, bolid ti je jednostavno još uvijek vrlo težak."

8. krug: Najmlađi vozač na gridu, Jaime Alguersuari opasno prijeti 13-plasiranom iskusnom Pedru de la Rosi.

6. krug: Lewis Hamilton sve je bliže mladom Rosbergu što najavljuje prvu veliku borbu u gornjem dijelu poretka.

5. krug: Sutil kreće natrag prema gornjem dijelu poretka i prolazi pokraj Kovalainena za "tek" 17. mjesto. Vodeći Vettel trenutno ima nešto više od dvije sekunde prednosti ispred drugoplasiranog Alonsa.

4. krug: Ponovljena snimka starta pokazuje dodir Kubice i Sutila što objašnjava njihov nagli pad u poretku. Lucas di Grassi upravo je parkirao svoj Virgin pokraj staze. Zbog kratkog izleta Hülkenberg je posjetio boks, stavio tvrđe gume i teoretski više ne mora u boks. Međutim, hoće li izdržati?

2. krug: Sjajan posao Rosberga koji se probio ispred Hamiltona. Nažalost, Chandhok ostaje bez prvog krila i prisiljen je parkirati bolid pored staze nakon samo jednog odrađenog kruga. Iako je bilo najavljeno Webber još uvijek nije otišao do boksa i prošavši pored Buttona trenutno drži sedmo mjesto.

1. krug: Svijetla su ugašena, sezona je otvorena! Sjajan start Alonsa koji se probio ispred svog momčadskog kolege na drugo mjesto. Dobar posao odradio je i Schumacher koji se probio ispred Webbera kojemu sa stražnje strane izlazi pravi oblak dima - čini se da već nakon prvog kruga Australac mora u boks.

Bolidi su krenuli u krug za zagrijavanje.

Prije same utrke temperatura zraka kreće se oko 35 stupnjeva dok je staza četiri stupnja toplija.

Od većih izmjena prije same utrke svakako vrijedi izdvojiti Ferrari koji se odlučio na promjenu motora na oba svoja bolida. "Bilo je nekih manjih problema pa nismo htjeli riskirati", poručili su iz momčadi.

Utrka počinje u 13 sati...

Startni poredak:
1. S. Vettel (NJEM/Red Bull)
2. F. Massa (BRA/Ferrari)
3. F. Alonso (ŠPA/Ferrari)
4. L. Hamilton (VBR/McLaren)
5. N. Rosberg (NJEM/Mercedes GP)
6. M. Webber (AUS/Red Bull)
7. M. Schumacher (NJEM/Mercedes GP)
8. J. Button (VBR/McLaren)
9. R. Kubica (POL/Renault)
10. A. Sutil (NJEM/Force India)
11. R. Barrichello (BRA/Williams)
12. V. Liuzzi (ITA/Force India)
13. N. Hülkenberg (NJEM/Williams)
14. P. de la Rosa (ŠPA/BMW Sauber)
15. S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso)
16. K. Kobayashi (JAP/BMW Sauber)
17. V. Petrov (RUS/Renault)
18. J. Alguersuari (ŠPA/Toro Rosso)
19. T. Glock (NJEM/Virgin)
20. J. Trulli (ITA/Lotus)
22. H. Kovalainen (FIN/Lotus)
21. L. di Grassi (BRA/Virgin)
23. B. Senna (BRA/HRT)
24. K. Chandhok (IND/HRT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!