Zimski sportovi

Skijanje: Zbogom, Marco

Antonija Pavlić • četvrtak, 11.03.2010.
Skijanje: Zbogom, Marco
Foto: EPA

U superveleslalomskoj utrci u Garmisch-Partenkirchenu od skijanja se u 38. godini oprostio najstariji pobjednik utrke Svjetskoga kupa, Marco Büchel. Posljednji se put, u odijelu i kratkim hlačama, spustio stazom na kojoj je prije sedam godina prvi puta pobijedio...

Poslije punih 16 godina i 14 odrađenih sezona, od profesionalnog se skijanja oprostio veliki lihtenštajnski sportaš Marco Büchel. Sa stilom, kako životom kroči čitavo vrijeme, posljednju je vožnju odradio u odijelu i kratkim hlačama, zastajkujući na praktički svakome kutku staze kako bi se pozdravio s brojnim trenerima i FIS-ovim djelatnicima.

"Čitav je dan poseban, naprosto savršen. Uživao sam u svemu, a u startnoj kućici mi je čak potekla i suza. Posljednje trenutke zasigurno nikada neću zaboraviti", rekao je.

28-godišnjak iz Balzersa debitirao je u Svjetskome kupu u veleslalomskoj utrci u francuskom Tignesu, a prve je bodove na konto pospremio dvije godine kasnije u Söldenu (21. u veleslalomu). Na podij je čekao do 20. studenog 1998., kada je u svojoj baznoj disciplini bio treći.

Sudjelovao je na rekordnih šest Zimskih olimpijskih igara u 11 utrka, no niti jednom nije uspio doskijati do medalje - najbolji je bio u Torinu 2006. godine kada je bio šesti u superG-ju i sedmi u spustu. Na Svjetskim prvenstvima ima jedno srebro (veleslalom u Vailu 1999., te jedno četvrto i peto mjesto iz spusta i superveleslaloma).

U Svjetskome je kupu sakupio četiri pobjede - prvu je ostavio u Garmisch-Partenkirchenu, u utrci superveleslaloma kojom se i konačno oprostio. Slavio je i u dva spusta u Val Gardeni i Lake Louiseu, a trijumfom u Kitzbühelu u superveleslalomu 2008. godine postao je najstariji pobjednik utrke Svjetskoga kupa (s 36 godina i tri mjeseca). Usto je i 18 puta stao na postolje namijenjeno pobjednicima.

Stazom Kandahar 1 posljednji se puta spustio osebujno obučen - u odijelu i kratkim hlačama. "S kratkim sam hlačicama pokazao kako mi je više dosta snijega - vrijeme je da se okrenem toplijim temperaturama. S odijelom sam želio pokazati kako sam ozbiljan, a i otišao sam kao gospodin."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!