Tenis

Srbi ne žele u Split

Ivor Krapac • ponedjeljak, 08.03.2010.
Srbi ne žele u Split
Foto: Bruno Karadža

Iako još nema potvrde da će Split ugostiti susret Hrvatske i Srbije u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa, sve upućuje da će izbor Hrvatskog teniskog saveza biti takav - što nije po volji gostujućoj reprezentaciji. Ukoliko se bude igralo u Splitu, Nikola Pilić već je najavio da neće biti na klupi gostiju, ali to nije jedino na što se žale...

Što kažu pravila?

Pravilnik Davis Cupa u dijelu o organizaciji susreta Svjetske skupine govori da se mora igrati u većem gradu ili gusto naseljenom području zemlje u kojoj se igra, što je stvaralo nesuglasice na relaciji HTS - ITF uoči lanjskog polufinala u Poreču, no sa Splitom neće biti takav slučaj. Pored toga, traži se blizina međunarodne zračne luke, prikladan hotelski smještaj (Split oboje ima) i dvorana kapaciteta najmanje 4.000 mjesta (kapacitet Spaladium Arene je 12.000) sa svim detaljima koji se rješavaju u pripremi susreta.

U prijevodu, bude li hrvatski odabir Split, u pravilima o minimalnim standardima grada domaćina nema uporišta da ga ITF ospori. Susret sa Srbijom bit će povišenog rizika, od toga se ne može pobjeći, ali dobra organizacija može riješiti i taj problem...

Do susreta još ima jako puno vremena, četvrtfinale je na rasporedu od 9. do 11. srpnja, ali kao i u hrvatskom taboru, i u reprezentaciji Srbije već su okrenuli misli prema okršaju koji će dati polufinalista.

Hrvatska drugu godinu zaredom ili Srbija prvi put uopće - tko će među posljednja četiri najvjerojatnije će se doznati u splitskoj Spaladium Areni, što će, dogodi li se, automatski udaljiti Nikolu Pilića od tog susreta.

Bivši hrvatski izbornik, a danas savjetnik izbornika Srbije Bogdana Obradovića, najavio je da u svom rodnom gradu neće biti na gostujućoj klupi i da bi u Hrvatsku u sadašnjoj ulozi mogao doći ako se bude igralo u Zagrebu, prenosi portal B92. No, za ljetni termin i sezonu godišnjih odmora Zagreb nije najpovoljnija varijanta, u prvom planu je Split, a gosti to žele izbjeći.

Nikola Pilić, kojeg možda ipak nećemo vidjeti na klupi Srbije u Hrvatskoj, pohvalio je izbornika i igrače za vikend protiv SAD-a, a daje im prednost i u susretu s izabranicima Gorana Prpića: "Mislim da je Srbija nijansu bolja od Hrvatske iako je teško prognozirati mečeve u Davis Cupu. To će biti tenis na najvišem nivou".

Izbornik Obradović nije skrivao da se nada da će Međunarodni teniski savez udovoljiti želji Teniskog saveza Srbije da se ne igra u Splitu. "Želimo igrati u sportskoj atmosferi, bez neke politike na terenu", kazao je, dodajući da njegova reprezentacija vjeruje u uspjeh bez obzira na sve: "Sigurno je da ćemo ići na pobjedu. Imamo jači motiv jer nikada nismo osvojili Davis Cup. Mislim da svi gledaju na nas kao na jednog od najnezgodnijih protivnika".

Ipak, i u gostujućem taboru zasigurno znaju da je izbor HTS-ov - i ukoliko se ne sudara s pravilom o gradu koji može ugostiti četvrtfinale Davis Cupa, bio bi presedan da se taj izbor ne prihvati. Podsjetimo, HTS se lani nakon dosta borbe s ITF-om uspio izboriti da Poreč ugosti polufinale, a ako je izbor sada pao na Split, nema razloga da se ne dogodi nešto slično.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.03.2010. u 19:19
    al je stislo srbe...ajde ne sikirajte se. kad vas razvalimo nece vam se vise stiskat da budemo uljudni domacini i da se igra u beogradu? jel bi vam to pasalo
    Obrisan korisnik
  • Lomax08.03.2010. u 19:12
    Tamo bute imali najvecu podrsku
    Lomax
  • Obrisan korisnik08.03.2010. u 15:33
    ako se bude igralo u splitu srbi neće dobiti ni seta.GOTOVI STE!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2010. u 15:26
    Igrat će se u Split i bit će ludilo, a vi srbi morete točat čunu na Bače jer to je sve šta ćete u Splitu dobit.
    Obrisan korisnik
  • danchy08.03.2010. u 15:25
    koga briga što srbi žele'??? ameri su igrali u beogradu, tako da je vledala totalno nesportska atmosfera, pa je čak i đoković na kraju morao molit gledatelje da se stišaju. igrat će se di mi kažemo, a ne vi
    danchy