Rukomet

Od zvijezda do trnja

Željko Kubatka • četvrtak, 04.03.2010.
Od zvijezda do trnja

Nikola Kedžo je s nepunih sedamnaest godina prešao u najbolji europski rukometni klub Ciudad Real, da bi prošle godine preselio u Dusseldorf gdje je započeo s odličnim igrama dok ga nerazumna klupska politika i direktor nisu uzeli pod zub. Sada trenira i igra u njemačkom drugoligašu i priprema se ponovo početi od početka od slijedeće sezone. Osim Nikole Kedže u razgovoru za Sportnet.hr Mile Jureta, Goran Suton i Petar Metličić otkrivaju pozadinu događanja i svoje mišljenje o slučaju "Kedžo"….

Nikola Kedžo je bio pravi vunderkind kada se s nepunih sedamnaest godina pridružio Petru Metličiću i Mirzi Džombi u Ciudad Realu. Svi njegovi rukometni snovi su bili ostvareni i bio je na putu da postane velika rukometna zvijezda. Nažalost, kao i u milijun ostalih nesretnih sportskih priča, ispriječile su se ozlijede, i u najnovijem slučaju direktor Dusseldorfa, da sve završi hepiendom i blistavom rukometnom karijerom.

Bio si s 17 godina najveća nada rukometa, što se dogodilo da to nisi ostvario?
Pa to da sam bio najveća nada ne znam jeli baš istina, u mojoj generaciji je bilo stvarno puno talentiranih igrača poput Duvnjaka, Štrleka, Pešića, Tojčića, Bogunovića, Matajie…..

Nisi li bio već jednom u ovakvoj situaciji da te klub ne želi? Mislim da je to bio Alcobendas?
Nisam bio u ovakvoj situaciji u Alcobendasu. U Alcobendasu sam odradio dvije godine ugovora, ali sam prvu godinu u desetom mjesecu slomio prednje križne ligamente te vanjski meniskus. Tada sam išao na pripreme s juniorskom reprezentacijom na koje me je pozvao izbornik Goluža. Nakon povratka s tih priprema odigrao sam nekoliko utakmica u dresu Alcobendasa te tako završio tu sezonu. Iako mi je klub, te trener Rafael Guijosa savjetovao da ne idem na ljetni dio priprema reprezentacije, ja sam otišao. Tijekom zadnjeg perioda priprema sam se ozlijedio, odnosno prošetalo mi je koljeno. Morao sam pauzirati dugo te sam propustio SP u Bahreinu, te čitave pripreme s Alcobendasom.

U ljeto si prešao u Dusseldorf i dobro igrao, što se dogodili da se odjednom sve promijenilo?
Da, ovo ljeto sam došao tu u Dusseldorf, u početku nisam igrao. Nakon tri - četiri utakmice sam počeo ulaziti u igru, te igrati dobro. Što se dogodilo? Pa, stvarno ne znam. Dovedena su još dva igrača na mojoj poziciji uz Kurcheva koji je tu bio od ljeta. Došao je Behrenc nakon povrede Kurcheva, te nisam tad zaigrao tri tekme za redom, a na treningu se samo njega uigravalo te uklapalo u momčad. Doveden je i Bostjan Hribar te je opet bila ista stvar, za mene nije bilo mjesta.

Nikola, što se zbilja dogodilo?
Ma, klub je htio da potpišem novi ugovor, a u njemu je bilo zapisano da mi se na kraju ove sezone sporazumno raskida ugovor što ja nisam htio pa je izmišljen navodni razlog za raskid ugovora, što je pivo koje sam popio uz ručak, a taj dan sam igrao utakmicu za Leichlingen u osam navečer. To je ekipa za koju od prosinca imam dvojnu licencu, jer mi je već unaprijed rečeno da neću igrati puno jer stiže Hribar na moju poziciju. Direktor je dobio oko 15 000 eura samo da igram za njih s dvojnom licencom do kraja sezone, tako da je stvarno sve to smiješno. Bilo je tu još puno ružnih stvari od strane direktora prema meni i mom menadžeru.

Kako se trener Goran Suton odnosio prema tebi? Treniraš li i dalje s prvom ekipom?
S Goranom nisam imao nikakvih problema na terenu ni van njega, odnos nam je bio fer i korektan. Ne treniram s prvom ekipom, već s Leichlingenom.

Imaš li i dalje ambicije u rukometu poslije svega što ti se dogodilo?
Naravno da imam i dalje ambicije u rukometu, nakon ozljede, duge pauze i nakon ovog svega što se sada događa moraš izaći jači, te čvršći. Rukomet je kao život, trebaš se boriti svaki dan da bih nešto postigao u njemu.

Nikolin menadžer Mile Jureta, i sam nekada rukometaš, je više nego ogorčen postupanjem prema njemu i njegovom igraču te nam je rekao: "Dok su Nikolu trebali i kad je jedno vrijeme igrao odlično (u listopadu), onda su bili veoma zadovoljni i čak su potvrdili Nikolin ostanak na još dvije godine. Problemi su nastali kad su doveli Hribara na istoj poziciji i još jednog desnog beka, naknadno. Sada je Nikola višak i počeli su ga tlačiti samo da bi našli bilo koji razlog da ga izbace. Svi znaju da je Nikola miran igrač, a direktor je tražio bilo što samo da ga udalji i tako uštedi, jer je već osigurao tu poziciju."

Kako se sve dogodilo?
"Direktor je donio odluku da udaljuje Nikolu radi nediscipline, navodno razlog tome je bila jedno pivo koju je Nikola popio uz ručak. Način na koji je Nikola obaviješten o raskidu ugovora je iz pravih kaubojski filmova. Popodnevni trening prekida direktor i pred svim igračima zove Nikolu i baca mu u lice papir, tj. raskid ugovora i za kraj vadi iz džepa limenku piva i daje je Nikoli uz riječi 'Evo ti još piva alkoholičaru', stopostotno ponižavanje. Nikola je i dalje ostao miran i bez pogovora napustio trening, a na moj sutrašnji poziv i zahtjev da meni pošalje službeni raskid ugovora direktor mi odgovara: 'Službeni raskid ugovor ne želim ti poslat, jer više uživam u tome da Nikolu izbacim svakog dana s treninga nego da raskinemo ugovor'".

I kako će sve to završiti?
"Isto tako su postupili i s još nekolicinom bivših igrača, neke su prebacili u drugu ligu, a nekima dali otkaze. Uglavnom stvar je dana u ruke jednom dobrom odvjetniku u Dusseldorfu."

Kontaktirali smo i trenera Dusseldorfa koji nije želio komentirati slučaj Kedže: "U Nikolinom interesu je bolje da se ja, kao trener, suzdržim od bilo kakvog komentara", rekao nam je Goran Suton.

Zatražili smo mišljenje Petra Metličića koji je bio impresioniran mladim Nikolom kada je došao u Ciudad Real: "Znam da je Nikola uvijek bio mirna osoba i iako nisam sada u kontaktu s njim ne vjerujem da je problematičan."

Foto: www.handball-pirates.de

Bundesliga

1Kiel 24776:668+10839
2Füchse Berlin 25797:710+8739
3Magdeburg 24792:693+9938
4Flensburg 23709:605+10435
5Rhein-Neckar Löwen 25828:743+8535
6Hannover-Burgdorf 24688:673+1530
7HSV Hamburg 24725:708+1727
8Melsungen 24652:640+1225
9Leipzig 25722:737-1524
10Erlangen 24713:736-2322
11Gummersbach 24702:721-1920
12Bergischer 21561:580-1920
13Lemgo 24686:718-3219
14Stuttgart 26691:764-7318
15Göppingen 25694:729-3516
16Wetzlar 22574:629-5511
17Minden 23608:714-1067
18Hamm-Westfalen 25648:798-1507

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.03.2010. u 16:35
    "Priča o karijeri nekada najperspektivnijeg hrvatskog rukometaša.".....on nikada nije bio najperspektivniji jer i u njegovoj generaciji i u generacijama prije i poslije je bilo barem 2 perspektivnija igrača.....što je bio duvnjak ako je kedžo bio najperspektivniji?!
    Obrisan korisnik