Nogomet

Kako su igrali: Kranjčar popravio dojam

Antonija Pavlić • srijeda, 03.03.2010.
Kako su igrali: Kranjčar popravio dojam
Foto: Davor Sajko

U prvom pravom ispitu poslije mučnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici izabrana vrsta Hrvatske nije očarala, ali je upisala za samopouzdanje vrijednu, minimalnu pobjedu. U igrača utakmice promovirao se Niko Kranjčar, premda niti on nije bio na visokoj razini i prezentirao je mnoštvo slabosti. Najgori je pak bio Darijo Srna...

Vedran Runje: Imao je tek nekoliko manjih, ali sigurnih intervencija, Belgijci ga srećom nisu držali prezaposlenog.

Vedran Ćorluka: Dobro je reagirao u obrani, posebno u skoku u nekoliko navrata. No u drugom je poluvremenu i on prezentirao nešto nesigurnosti, premda je prilično dobro pokrivao Lukakuka poslije prisilnog izlaska Ivice Križanca.

Ivica Križanac: Imao je neugodan zadatak čuvati belgijsko "čudo" od djeteta Romela Lukakua i nije ga obavio loše. Pored stasitog stopera Zenita iz St. Petersburga Lukaku nije samo tako prolazio, makar bio zaustavljen i prekršajem. Ozlijedio se početkom drugog poluvremena i šepajući je morao napustiti teren.

Josip Šimunić: Nismo primijetili veliku pogrešku. Bio je uglavnom siguran, onakav kakvim smo ga navikli gledati. Izišao već na poluvremenu.

Darijo Srna: Kapetan definitivno mora i može bolje od prikazanog u susretu s Belgijcima. Nije imao prodora prema naprijed i izostali su njegovi karakteristični centaršutevi, dok je previše razgovarao i raspravljao sa sucima. Ono čega se što prije mora riješiti je prestanak igranja pod prekršajem, što sve češće prakticira. Suci u tim situacijama često ne zaustave igru, što može dovesti i do neugodnih konotacija. Takvo bi nas njegovo neodgovorno ponašanje jednom moglo skupo koštati. Na terenu stadiona u Bruxellesu bio je vjerojatno najslabiji.

Luka Modrić: Bio je rastrčan, razigravao je i najčešće kombinirao sa suigračima iz Tottenhama Ćorlukom i Kranjčarom. No konkretan je učinak ipak izostao. U 56. je minuti promašiu izglednu situaciju ostavši na 11-ak metara potpuno sam, no gađavši daleko iznad gola. Isto je, na njegovu asistenciju, u prvom poluvremenu učinio Mate Bilić.

Ognjen Vukojević: Moram priznati kako ga nisam previše primijetila (prvi puta kada je u 61. minuti zaradio žuti karton), no možda razlog tome leži i u njegovoj poziciji - u opisu posla zadnjeg veznog ne stoji "previše isticanja"; Ogi je i danas radio sav "prljav" posao za ekipu i - odradio ga je pošteno.

Niko Kranjčar: Uputio je prvi pokušaj, iz poluvoleja, no prohujalo je pokraj vratnice. U nekoliko je navrata pretjerao s iznošenjem lopte, ali njegove nas eskapade u konačnici ipak nisu koštale pogotka. U 64. je minuti uhvatio belgijskog vratara na spavanju, primijetivši da je previše izišao s crte i s nešto više od dvadesetak metara lijepim golom poentirao za 1:0.

Hrvoje Čale: Bio je nesebičan kada nije trebalo, u 23. je minuti mogao iz čiste situacije pucati i dovesti Hrvatsku u vodstvo, no on je odlučio u sredini tražiti pokrivenog Olića i upropastivši tako izglednu prigodu. Imao je i nekoliko pogrešnih dodavanja u prilikama kada nije bio pod pritiskom.

Ivica Olić: Olić je još jednom pokazao koliko je sazrio u igri, posebno s tehničkog gledišta. Nekoliko je puta prezentirao što zna i s loptom, a čak se provukao i u sendviču između dva i tri igrača Belgije.

Mate Bilić: Pretrpio je mnogo prekršaja i na taj su ga način Belgijci potpuno odsjekli od igre. Promašio je najbolju prigodu na susretu u 41. minuti. Modrić je iskoristio izgubljenu Loptu van Dammea i sjurio se u kazneni prostor, te pravovremeno uposlio usamljenog Bilića na crti 11 metara. No napadač Sportinga gađao je pored vratnice.

Dejan Lovren: (od 45. minute) Nekoliko su mu puta prošli belgijski obrambeni igrači, mora se priznati kako nije pokazao posebnu klasu. No protiv slabašnih Belgijaca to nije niti bilo potrebno. Na kraju ipak solidan za prilike u kojima se našao.

Ivan Rakitić: (od 57. minute) Bio je nesiguran, kao da se dugo nije sastao s loptom. Nije ga bilo po cijelom terenu, kako smo ga navikli gledati u Bundesligi.

Eduardo da Silva: (od 57. minute) Dudu je bio prilično odsječen i usamljen u napadu, no i tako je uspio stvoriti nekoliko sjajnih akcija. Nažalost, ona najbolja u 80. minuti, u suradnji s Pranjićem i Mandžukićem, nije materijalizirana.

Mario Mandžukić: (od 65. minute) Od ulaska nije imao previše prostora i prigoda, no mogao se upisati u strijelce u 80. minuti nakon kombinacije s Eduardom, odnosno Pranjićem. No lopta potonjeg bila je prebrza, a i Mandža je ostao za malo prekratak da na drugoj vratnici podmetne nogu za povećanje vodstva.

Danijel Pranjić: (od 65. minute) Bio je rastrčan i željan igre, no nije uspio konkretizirati nekoliko prodora po lijevoj strani i kvalitetnu suradnju s Eduardom i Mandžukićem.

Tomislav Dujmović: (od 81. minute) Premalo igrao za ocjenu.

Drago Gabrić: (od 89. minute) Premalo igrao za ocjenu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy04.03.2010. u 12:17
    najbolji je bio ćorluka, a nakon njega kranjčar. ćorluka je spasio čisti gol 2 il 3 puta. a njažalosnije od svega je što onaj idiot bilić izjavi da je zadovoljan s 3-5-2, a prešli smo 3 puta centaru takvoj formaciji u prvom poluvremenu ccc
    danchy
  • beaver04.03.2010. u 03:36
    Cale ipak bolji nego pranijv na beku! I bravo so je napisano za Srnu. Pokvario se do zla boga, svadja se samo i ne doprinosi kapetanski. Da je Niko Kovac na terenu kladim se da bi mu opalio jednu zidarsku pjusku!
    beaver
  • Obrisan korisnik03.03.2010. u 23:36
    Čale najslabij naš igrač, niti je siguran u obrani, a o napadu da i ne govorim... utakmica ne baš zanimljiva, može to puno bolje s naše strane, 3-5-2 nije za nas...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.03.2010. u 23:07
    Bravo mala, čitaš igru bolje od Bilića. Samo gdje ti je V.Runje, uz Kranjčara najbolji na terenu.
    Obrisan korisnik