Zimski sportovi

Crosby ostvario kanadski san!

Krešimir Ferlak • nedjelja, 28.02.2010.
Crosby ostvario kanadski san!
Foto: EPA

Hokejaši Kanade uzeli su Olimpijsko hokejsko zlato! U odličnoj i dramatičnoj utakmici, u produžetku su svladali SAD sa 3:2! Junak dana, mjeseca, godine, desetljeća, zove se Sidney Crosby!

Sve medalje, sva događanja i sve drame ovih Olimpijskih igara stanu u ovu utakmicu. Barem za Kanađane. Još od kad je Vancouver dobio organizaciju Igara, sanjalo se samo zlato u muškom hokeju na ledu. Turnir nije idealno krenuo za Kanadu, ali ipak su se trgnuli, zaigrali bolje i stigli do finala. Finala, također s protivnikom iz snova.

Naime, ipak je ovo borba i za Sjevernoamerički kontinent, Europu su izbacili i sada Kanada želi pokazati tko je gazda. Amerikanci pak, teret favorita bez problema predaju domaćinima i spremaju taktiku koja ih je dovela do pobjede u skupini. Da, to je jedini poraz Kanađana na turniru. Još jedan razlog više zašto je ovo idealan protivnik i idealan scenarij.

Ne treba niti pokušavati da se opiše atmosfera u Canada Hockey Placeu, to se jednostavno mora vidjeti. A gledanost? Prije par dana susret Kanada – Rusija je srušio sve rekorde gledanosti. Sada je i on otišao u zaborav, ovo je susret kojeg gleda cijela Sjeverna Amerika. A i većina od ostatka svijeta.

S obzirom da je ipak riječ o finalu Olimpijskih igara, bilo je razumljivo da su obje ekipe ušle pomalo oprezno u susret. Igralo se u odličnom tempu, vrlo brzo i dinamično, ali prvih desetak minuta nije bilo većih prilika. Amerikanci su imali nešto opasnije pokušaje, ali ništa zbog čega bi Roberto Luongo trebao ozbiljnije intervenirati.

Onda je dvorana eruptirala, jer je Kanada povela. Iza gola je pogriješio Erik Johnson, pločicu je uzeo Mike Richards, njegov udarac je obio Ryan Miller, ali odbijenu pločicu u mrežu zakucava Jonathan Toews. Taj pogodak nije puno promijenio odnos snaga na terenu, i dalje se igralo izjednačeno, a rezultat se do kraja perioda nije mijenjao.

Nastavak je ponudio još više uzbuđenja. U petoj minuti drugog dijela, Amerikanci su dobili prvog igrača više na susretu, ali nisu mnogo napravili. To su ubrzo kaznili Kanađani novim pogotkom. Zabio je Corey Perry nakon jednog prilično lošeg čišćenja američke obrane. Sada je to već bila značajna prednost za domaćine Igara.

Nije taj pogodak ipak poremetio Amerikance, koji su nastavili sa svojom igrom, malo su ubrzali tempo i ubrzo su nagrađeni pogotkom. Pucao je Patrick Kane, njegov udarac je preusmjerio Ryan Kesler i pločica se izmigoljila Luongu i zakoprcala u Kanadskoj mreži. Do kraja drugog dijela bilo je ponešto prilika sa obje strane, ali je ostalo 2:1 za Kanadu.

Nije padalo na pamet Kanadi igrati opreznije ili slučajno čuvati rezultat, već su nastavili pritiskati i prvih desetak minuta treće trećine bili su bolje momčad. SAD je krenuo odlučnije tek u zadnjih sedam-osam minuta, ali kanadska obrana je zaustavljala većinu napadu već u samom začetku. Sijevnula je tri minute prije kraja kanadska kontra, ali Sidney Crosby je propustio riješiti susret.

Zadnjih minutu i pol, Amerikanci su izvukli i Millera i krenuli u totalni napad. I to im se isplatilo! Opet je pucao Kane, pločica je pogodila Jamieja Langenbrunner, Luongo je kratko obranio, a nečuvani Zach Parise zabija za izjednačenje i produžetak samo 24 sekunde prije kraja! Šok za Kanadu i prepunu dvoranu koja je već spremala slavlje.

Krenulo se u produžetak, u finalu se on igra 20 minuta, a naravno prvi gol je i pobjednički. Kanada je puno bolje otvorila i pogodak je praktički od prve minute visio u zraku. Nekoliko prilika su propustili, a onda su zabili. Zabili za zlato. Jarome Iginla je pronašao Sidneya Crosbya koji prizemnim udarcem vara Millera i Kanadi donosi zlatnu medalju!

Bio je ovo scenarij i kraj kakav su sanjali! Njihov junak, Crosby donio je zlato! Bio je to zlatni gol koji će se prepričavati generacijama, a noćas će se u Kanadi slaviti do dugo u noć. I onda sutra opet. I opet! Dosanjali su najveći san, uzeli su najveće zlato, a imena ovih hokejaša ući će u kanadsku povijest zauvijek!

ZOI Vancouver, hokej, finale:
Kanada - SAD 3:2 OT (Kesler 33., Parise 60. / Toews 13., Perry 28., Crosby 68.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.07.2010. u 14:46
    legenda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2010. u 01:02
    Sidney Crosby!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2010. u 00:46
    SID THE KID!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik