Zimski sportovi

Finci pokazali karakter

Ante Jukić • nedjelja, 28.02.2010.
Finci pokazali karakter
Foto: EPA

Hokejaši Finske osvajači su brončane medalje na ZOI u Vancouveru. Finska je noćas, zahvaljujući velikom preokretu u posljednjoj trećini, rezultatom 5:3 svladala Slovačku...

Uvijek je teško motivirati se za utakmice za treće mjesto, budući da polufinalni porazi sa sobom donose i veliko emotivno pražnjenje, a finskim hokejašima u Vancouveru situacija je bila posebno bolna. Utakmica kakva se odigra jednom ili nijednom u životu (primili šest pogodaka u prvih 13 minuta dvoboja sa SAD-om) morala je ostaviti traga čak i na prekaljenim igračima poput Selannea i Sakua Koivua, no Finci su se izdignuli iznad svega i uzeli broncu. Slomiti ih nije uspjelo ni 3:1 vodstvo Slovačke nakon dvije trećine noćašnjeg dvoboja.

Nakon što je Niklas Hagman u samoj završnici prve trećine iskoristio situaciju s igračem više i doveo Finsku u vodstvo, Slovaci su odgovorili pravim uraganom u drugoj polovici drugog perioda, kada su u razmaku od samo devet minuta postigli tri gola. U listu strijelaca redom su se upisivali svi najbolji igrači slovačke reprezentacije - na 1:1 izjednačio je Gaborik, za 2:1 pogodio je Marian Hossa, dok se za treći pogodak pobrinuo Demitra, čovjek koji je u petak imao u "šahu" 30-ak milijuna Kanađana.

Sve je, tako, uoči posljednje trećine upućivalo na prvu olimpijsku medalju u kratkoj povijesti slovačke hokejske reprezentacije, no Finska je tada pokazala veliki karakter, vodeći se onom poznatom - "sve što vi možete uraditi, mi možemo uraditi bolje". Fincima su, naime, za tri pogotka trebale samo tri i pol minute, a treba reći da su im u velikom povratku uvelike pomogli i Slovaci, koji su ušli u probleme s isključenjima. Niklas Hagman je u šestoj minuti posljednje trećine drugim pogotkom večeri smanjio na 2:3, prije nego je svojih pet minuta na ovim Igrama dočekao i Olli Jokinen. Prekaljenom napadaču za dva su pogotka bile dovoljne točno dvije minute, i Finska je niotkuda ponovno došla u vodstvo.

Slovaci su do kraja utakmice pokušali sve, minutu i pol prije kraja izvadili su i Halaka u zamjenu za dodatnog napadača, no gol je, na njihovu žalost, pao na krivoj strani. 11 sekundi prije posljednjeg zvuka sirene Filppula je pogodio praznu slovačku mrežu i postavio konačnih 5:3.

Kraj ove utakmice značio je i oproštaj velikog broja igrača obiju reprezentacija od reprezentativnog dresa, barem kad su OI u pitanju. Sreću da svoj posljednji ples okrune medaljom na kraju su imali finski veterani, dok onim slovačkim utjehu može praviti spoznaja da su odličnim nastupom u Vancouveru kupili simpatije velikog broja ljubitelja hokeja. I da su pet minuta držali u šahu veliku Kanadu..

ZOI hokej na ledu, utakmica za treće mjesto (m):

Finska - Slovačka 5:3 (Hagman 3., 46., Jokinen 47., 49., Filppula 60. / Gaborik 30., Marian Hossa 36., Demitra 39.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!