Zimski sportovi

Kanadi zlato, a Bozzettu napokon medalja

Matej Milanović • nedjelja, 28.02.2010.
Kanadi zlato, a Bozzettu napokon medalja
Foto: EPA

U paralelnom veleslalomu za boardere na Olimpijskima igrama u Vancouveru Jasey Jay Anderson je uzeo zlato pred Benjaminom Karlom. Treće mjesto je pak uzeo 36-godišnji Mathieu Bozzetto, legendi discipline kojem je to prva olimpijska medalja...

Već u kvalifikacijama paralelnog veleslaloma otpao je Slovenac Rok Marguč koji je bio tek 23, a njemu se pridružio i brončani iz Torina, Austrijanac Siegfried Grabner koji nije završio niti prvu vožnju. Švicarac Nevin Galmarini i Roland Fischnaller su pak ostali vani za samo dvije, odnosno tri stotinke. Kao 16. se provukao dalje brončani iz 2002. Amerikanac Chris Klug.

U osmini finala ispao je drugoplasirani u Svjetskom kupu i prvi u kvalifikacijama, Andreas Promegger iz Austrije koji je zaostao 88 stotinki za Klugom u prvoj vožnji, a u drugoj je diskvalificiran. U ostalim dvobojima samo je Mathieu Bozzetto izveo preokret.

Francuz kojem je ovo bio četvrti nastup na Olimpijskim igrama i koji je osvojio četiri Mala globusa, dva Velika globusa i dva svjetska srebra nikad nije osvojio olimpijsko odličje budući da je bio četvrti, peti i šesti u prošla tri izdanja. U prvoj vožnji osmine finala sa Šveđaninom Danielom Bivesonom zaostao je 47 stotinki, no sjajnom drugom vožnjom preokrenuo je na konačnih 36 stotinki vodstva.

U četvrtfinalu Bozzetto je izgubio šest desetinke od Kluga u prvoj vožnji, ali je Amerikanac ispao u drugoj i poklonio Francuzu ulazak u polufinale. Slovenci Žan Košir i Rok Flander ispali su od Austrijanca Benjamina Karla, odnosno Kanađanina Jaseyja Jay Andersona. I Karl i Anderson su prošli lagano, a njima se pridružio i iznenađenje natjecanja, Rus Stanislav Detkov. Rus je tek 26. u poretku za Mali globus, no u četvrtfinalu je izbacio finalistu iz Torina, Švicarca Simona Schocha.

U polufinalu je Karl lagano svladao Bozzetta natjeravši ga kao i prije četiri godine da se u finalu za treće mjesto bori za medalju. Anderson je pak bez većih problema porazio Detkova. U borbi za broncu Detkov je izgubio skoro sekundu u prvoj vožnji, a u drugoj je diskvalificiran te je Bozzetto napokon mogao proslaviti olimpijsku medalju, prvu u svojoj bogatoj karijeri.

U finalu je pak Karl odradio sjajnu prvu vožnju i skupio 76 stotinki prednosti pred Andersonom. No, u drugoj vožnji je Austrijanac potpuno podbacio i u cilj ušao sa sekundom i jednom desetinkom zaostatka, za konačnih 35 stotinki minusa u odnosu na Andersona. Karl, vodeći u poretku za Mali globus, je tako bacio ogromnu šansu za zlato, koju je trećeplasirani u poretku Svjetskog kupa spremno iskoristio donijevši domaćoj reprezentaciji još jedno prvo mjesto.

Olimpijske igre, Vancouver, Snowboard, Paralelni Veleslalom:
1. Jasey Jay Anderson (Kanada)
2. Benjamin Karl (Austrija)
3. Mathieu Bozzetto (Francuska)
4. Stanislav Detkov (Rusija)
5. Simon Schoch (Švicarska)
6. Žan Košir (Slovenija)
7. Chris Klug (SAD)
8. Rok Flander (Slovenija)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!