Zimski sportovi

Görgl vodi, Vonn out, naše loše

Matej Milanović • srijeda, 24.02.2010.
Görgl vodi, Vonn out, naše loše
Foto: Bojan Koprivica

Nakon prve vožnje olimpijskog veleslaloma za skijašice vodi Austrijanka Elisabeth Görgl, a druga je iznenađujuće Francuskinja Taina Barioz. Prvu vožnju u kojoj je bila jako slaba vidljivost, obilježilo je izlijetanje Lindsey Vonn zbog kojeg je Julia Mancuso zaustavljena usred svoje vožnje. Hrvatice su pak sve ostvarile visoke zaostatke.

Prvu vožnju je obilježio pad Lindsey Vonn koja je na stazu krenula kao 17. Amerikanka je vodila na sva tri mjerenja vremena, no u posljednjem sektoru staze je napravila pogrešku zbog koje je izletjela sa staze i ostala bez prilike za novu medalju. Njen pad nije utjecao samo na nju, već i na njezinu sunarodnjakinju Juliu Mancuso.

Naime, Mancuso je kretala odmah iza Vonn i organizatori su je pustili na stazu da bi je potom zaustavili kad je došla blizu zone u kojoj je Vonn pala, nakon što je Mancuso već odvozila više od polovice staze. U ponovljenoj vožnji Amerikanka je dobro krenula ,ali je puno gubila u svim ostalim sektorima te je na kraju zaostala sekundu i tri desetinke.

Najbolja je u prvoj vožnji bila Austrijanka Elisabeth Görgl koja je na sva tri međuvremena bila gora od tri skijašice koje su joj iza, ali je odlično odradila finiš utrke i došla do vremena 1:15,12 kojim je zasjela na vrh. Pozitivno je iznenadila Francuskinja Taina Barioz koja je odlično odvozila prva tri sektora, ali je u završnici bila bitno sporija od Görgl te pred drugu vožnju zaostaje dvije stotinke za prvim mjestom.

Jedna od velikih favoritkinja za zlato, Kathrin Zettel, odradila je dobru vožnju, posebno drugi sektor u kojem je bila izrazito brza. Nakon prve vožnje zaostaje 16 stotinki sekunde za prvim mjestom i ima velike šanse za olimpijski naslov.

Četvrta je još jedna Austrijanka, Eva Maria Brem koja je bila izvrsna u prvom i trećem sektoru, ali je jako puno izgubila posebno u posljednjem dijelu staze te zaostaje 26 stotinki za Görgl. Samo jednu stotinku iza je Slovenka Tina Maze koja je u zadnjem sektoru izgubila desetinku u odnosu na Görgl, ali je nadoknadila zaostatak za ostalima te se i dalje može nadati odličju.

Ozbiljnu šansu za medalju imaju i Njemice Viktoria Rebensburg koja zaostaje 35 stotinki i Maria Riesch koja ima skoro pola sekunde zaostatka. Anja Paerson je prvu vožnju završila na 12. mjestu s devet desetinki zaostatka, a Tanja Poutiainen zaostaje malo više od sekunde na 13. poziciji. Posebno je razočarala Denise Karbon koja je zaostala tri sekunde i jednu desetinku.

Hrvatice nisu briljirale. Matea Ferk je izletjela, Ana Jelušić je zaostala pet i pol sekundi, Tea Palić četiri sekunde i 83 stotinke, a Nika Fleiss dvije desetinke manje od Palić.

Olimpijske igre, Vancouver, Veleslalom skijašice, Prva vožnja:
1. Elisabeth Görgl (Austrija) 1:15,12
2. Taina Barioz (Francuska) +0,02
3. Kathrin Zettel (Austrija) +0,16
4. Eva Maria Brem (Austrija) +0,26
5. Tina Maze (Slovenija) +0,27
6. Viktoria Rebensburg (Njemačka) +0,35
7. Maria Riesch (Njemačka) +0,48
8. Manuela Mölgg (Italija) +0,67
9. Tessa Worley (Francuska) +0,68
10. Kathrin Hölzl (Njemačka) +0,69
...
36. Nika Fleiss (Hrvatska) +4,63
37. Tea Palić (Hrvatska) +4,83
...
44. Ana Jelušić (Hrvatska) +5,50

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2010. u 11:35
    nase nisu lose, one su na razini svojih veleslalomskih nastupa ove sezone! samo laiku to izgleda lose, svakome tko imalo prati skijanje je jasno da su one u razini svojih fis bodova. jedino je ana malo losija od prosjeka ali to je bilo ocekivano s obzirom na ravnu stazu i mekan snijeg. zato ja ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani24.02.2010. u 23:34
    Slažem se, Tea je na razini njih dvije a ovo su joj prve OI.
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik24.02.2010. u 20:43
    Možda se može prihvatiti da su Ana i Nika postigle loše rezultate (ne znam što se od njih očekivalo u veleslalomu?) ali ne može se reći da je Tea Palić bila loša.
    Obrisan korisnik