Zimski sportovi

Jedan je Teemu...

Krešimir Ferlak • subota, 20.02.2010.
Jedan je Teemu...
Foto: EPA

Na susretu protiv Njemačke, finski veteran Teemu Selanne upisao je jednu asistenciju. Ništa posebno, reklo bi se, za takvog igrača. Ali, nije to bila obična asistencija...

Nakon pogotka Kimma Timonena, jedna asistencija pripala je Teemu Selanneu. Tom asistencijom, tim poenom, Selanne je postao najbolji strijelac u povijesti olimpijskih igara. Ovaj vječiti Finac ušao je u 40. godinu, igra na svojim petim igrama, a sada je upisao pomalo nevjerojatno ostvarenje.

Teemu Selanne je bio najbolji strijelac u Naganu 1998. godine, a isti uspjeh ponovio je na olimpijadi u Torinu prije četiri godine. Nakon ove asistencije, ima ukupno 20 pogodaka i 17 dodavanja za ukupno 37 poena na olimpijskim turnirima. Stvarno pomalo nestvaran učinak finskog majstora koji je prestigao dosadašnje vodeće, Kanađanina Harrya Watsona, Čehoslovaka Vlastimila Bubnika i bivšeg igrača SSSR-a Valerija Kharlamova.

Posebna kaciga za Selannea

S obzirom da još uvijek nije u potpunosti zaliječio ozljedu čeljusti, koju je zadobio sredinom siječnja igrajući za svoj Anaheim, Selanne igra sa specifičnom kacigom na ZOI. S prednje strane ima štitnik za cijelo lice, da ne bi neki slučajan udarac vratio ozljedu. Iako izgleda pomalo čudno za profesionalnog hokejaša, sudeći po rekordu, to mu nimalo ne smeta.

U izjavama, Selanne je bio skroman, kao i obično. ˝Nisam ni znao da mogu srušiti rekord prije nego što sam došao ovdje. Nije mi to bio cilj. Nisam igrač koji pati na statistiku, ali zasigurno će jednoga dana biti ovo lijepo vidjeti, kada ću gledati unatrag na svoju karijeru˝, izjavio je Teemu nakon susreta.

Njegovi suigrači su ipak puno više pričali o tom rekordu. ˝Prije, igrači kao Kharlamov su bili sa drugog planeta i nitko nije mogao misliti da će jedan Finac se natjecati s njima. To je stvarno nevjerojatno, jako mi je drago zbog njega˝ izjavio je njegov suigrač iz prvog napada reprezentacije, kapetan Finske, a ujedno i klupski suigrač, Saku Koivu.

Selanne je, inače, karijeru započeo u Jokeritu, davne 1986, a u NHL-u je igrao za Winnipeg, San Jose, Colorado i najduže za Anaheim Duckse, čiji je i danas član. S Ducksima ima i Stanley Cup iz sezone 2006/07. Na ZOI je prvi puta nastupio u Albertvilleu 1992., a u Vancouveru nastupa peti i posljednji puta. Međutim, njegov rekord će biti još dugo zapisan, možda i za sva vremena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!