Nogomet

Dinamo i Primorac zaigrali istu igru

Vedran Attias • četvrtak, 11.02.2010.
Dinamo i Primorac zaigrali istu igru
Foto: Davor Sajko

Hrvatski prvak je posljednjeg dana prijelaznog roka potpisao bivšeg napadača Osijeka Karla Primorca što je otvorilo mnoga pitanja na koja je vrlo teško dati odgovor...

Dinamo je, malo za promjenu, iznenadio svoje navijače kupnjom umjesto prodajom igrača, no rijetko tko se nije zapitao "zašto Karlo Primorac?" Povijest nas uči kako ne treba previše sumnjati u izbor igrača koje Dinamo dovodi jer, kako Zdravko Mamić voli reći, "netko je osvojio sve ove trofeje; netko je bio četiri puta zaredom prvak i dominira hrvatskim nogometom" pa stoga kada se na vagu stave pogoci i promašaji Dinamove uprave - "debelo" prevagnu oni dobri transferi.

Naravno, obzirom na broj igrača koji (neki doslovno) prođu Maksimirom teško je očekivati kako neće biti promašaja, a uoči nastavka sezone vrlo je teško prognozirati hoće li Primorac biti Morales ili Papadopoulos odnosno Pokrivač ili Jertec. Zapravo, kako će netko dati pametan odgovor na pitanje kada je jasno da niti u Dinamu, a vjerojatno niti sam Karlo Primorac - ne znaju.

Vezane vijesti

Kako ne znaju? Jednostavno - kada bi Dinamo znao da će Primorac kvalitetom biti igrač za najbolju hrvatsku nogometnu momčad ne bi mu dali ugovor na samo šest mjeseci, odnosno do kraja sezone, da bi se onda "dogovorili o mogućem nastavku suradnje". S druge strane, Primorac se također odlučio "kockati" i umjesto ugovora na nekoliko godina sa stranim klubom radije će se okušati u Dinamu pa tko zna - možda sve skupa ispadne dobro za obje strane.

Drugo pitanje jest: "što će Primorac Dinamu?" Logično je kako je trener Kruno Jurčić potvrdno kimnuo glavom za njegov dolazak, no uz Mandžukića, Dodu, Kramarića i Slepičku - gdje će igrati? Ako se uzme u obzir kako je Mandžukić prvi napadač, a Čeh i Brazilac se bore za mjesto drugog zapravo je jasno kako bi Primorčevim dolaskom najviše mogao "patiti" mladi Krama.

Kramarić u Lokomotivu?

Velika nada Dinama Andrej Kramarić dolaskom Primorca sigurno će se još teže izboriti za svoje minute pa je pitanje je li mu bolje ulaziti u igru svaku drugu utakmicu po 20 minuta za Dinamo ili do kraja sezone igrati i tresti mreže za Lokomotivu? S druge strane, trening Dinama žešći je od većine utakmica domaće lige pa je pitanje koliko je posudba dobra za mladog napadača.

Dinamo se prije početka priprema riješio Sivonjića koji se vratio u Inter, no Sivi tako i tako nije napadač profila Primorac koji stasom i načinom igre više sliči na Slepičku. Ako uzmemo u obzir kako je Jurčić znao Mandžukića koristiti na krilu, no tada je rijetko igrao s još dva napadača, opet je teško zamisliti dvojac Slepička - Primorac već prije jednoga od njih dvojice s Dodom ili Kramarićem. Opet, pitanje je koliko je realno očekivati od igrača koji zbog (ne)nogometnih razloga nije mogao igrati u Osijeku da se u Dinamu izbori za status drugog ili trećeg napadača.

Kada se podvuče crta, Primorac početkom veljače sigurno nije pojačanje za Dinamo, no nekadašnja mlada nada Osijeka pokazala je više puta kako zna igrati nogomet i možda, ako ga zaobiđu ozljede, baš u Dinamu konačno pokaže svoj puni potencijal i zasja. Takvome se raspletu nadaju u Maksimiru, a i sam igrač jer bi tada - svi bili na dobitku.

Gledajući u povijest, Dinamo je rijetko griješio s igračima iz domaće lige; posebno s onima iz Osijeka...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • jazzwa11.02.2010. u 20:38
    ma ovo je posao, doveo igrača bez odštete, odigrat će koju utakmicu protiv sesveta i istre, ući zadnjih 15 minuta protiv međimurja i zadra, i na kraju sezone prodat ga za koju paru u japan, ukrajinu ili rusiju, kakav je Maminjo biznismen svaka čast
    jazzwa
  • Obrisan korisnik11.02.2010. u 17:49
    gluposti, pa nisu ludi da Kramu pošalju na posudbu, on je naš najbolji igrač i to će pokazati
    Obrisan korisnik
  • damac11.02.2010. u 16:10
    ma i ak ne bude dobar, već će njega mamić negdje spakirat za solidnu lovu
    damac
  • danchy11.02.2010. u 15:31
    kramarić mora igrat, a tko će bit gruga špica nek odluči jurčić, al dečko ima budućnost i veći je talent od svih ostalih napadača Dinama zajedno. Mandžukića ako ne misli trčat na klupu odmah nitko nije preplaćen na prvu postavu pa ni on
    danchy
  • Obrisan korisnik11.02.2010. u 11:53
    kakvu lokomotivu nema smisla mali krama mora igrat u dinamu on je veci potencijal od sukera i nema smisla ga davat lokomotivi a igrace bez buducnosti drzat u maximiru poput primorca i slepia
    Obrisan korisnik