Ostali sportovi

Stigla je Super Bowl nedjelja

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 07.02.2010.
Stigla je Super Bowl nedjelja
Foto: EPA

Obračun vrijedan Super Bowla odigrat će dvije najbolje momčadi prvenstva, Indianapolis Colts i New Orleans Saints. Super Bowl 44. ugostit će Miami po rekordni 10. put, a radi se o utakmici koja sadrži dva trenutno najbolja dodavača lige i momčadi koje svojim stilom igre obećavaju zanimljivu nedjeljnu večer.

NFL, Super Bowl XLIV

Miami, 7/8. veljače 2010.

Sun Life Stadium, Kickoff: 00.28h

Indianapolis Colts - New Orleans Saints

U "blagdanskom" okruženju, otprilike 100 milijuna Amerikanaca, pratit će ove nedjelje najgledaniji i najvažniji sportski događaj u SAD-u. Sve oči javnosti uprte su u Miami koji je ovog tjedna postao potpuni centar pažnje s obzirom da igra ulogu domaćina u Super Bowlu XLIV kojim će se zaključiti još jedna sezona NFL-a.

Indianapolis Coltsi (14-2) idu po svoj treći prsten, dok su New Orleans Saintsi (13-3) prvi puta u velikoj utakmici. Dodavač Peyton Manning ide po svoj drugi naslov, nakon što je prije tri godine upravo u Miamiju osvojio kišoviti Super Bowl XLI. Dok bi mu ovaj naslov vjerojatno osigurao titulu najboljeg dodavača u povijesti, QB Saintsa, Drew Brees, će pokušati dokazati kako pripada među najbolje.

Na koga obratiti pozornost

INDIANAPOLIS

Mladi hvatači Austin Collie i Pierre Garcon su ove sezone bili ključni dio Coltsa. Garcon je zabljesnuo u finalu NFC-a, a Collie u obje utakmice doigravanja ima polaganje.

Vezni branič Gary Brackett je QB obrane Coltsa i drugi u momčadi po broju tackleova (99). Njegova fokusiranost će biti ključna u koordinaciji obrane Indianapolisa.

NEW ORLEANS

Marques Colston - krilni hvatač Saintsa ima ove sezone 70 hvatanja za devet TD-a, a morat će ga čuvati neiskusni novaci Powers ili Lacey u obrani Coltsa.

Darren Sharper - branič Saintsa igra nevjerojatno i ove sezone ima devet presječenih lopti i tri postignuta polaganja. Vrebat će Manningova dodavanja.

Ovaj će Super Bowl tako po prvi puta nakon 1993. ugostiti dvije momčadi s najboljim omjerom u NFL-u. Očekuje se zaista atraktivan dvoboj dvaju veoma efikasnih napada koji njeguju igru dodavanjem i čiji su dodavači uistinu sama krema NFL-a. Drew Brees predvodi najbolji i najefikasniji napad lige, a zabio je i najviše TD dodavanja (34) u regularnoj sezoni. Napadi Peytona Manninga su uvijek prava poslastica, kako za dobre poznavatelje ove igre, tako i za "usputne prolaznike".

"Ovo je vrhunski dvoboj zbog svega što je Peyton postigao i zbog svih prepreka koje je Brees morao prijeći. Uistinu izvanredan dvoboj", rekao je velikan NFL-a, umirovljeni dodavač Dan Marino.

Koristeći formulu dodavačkog ratinga, analitičari su zaključili kako se radi o drugom najboljem dvoboju dodavača u povijesti Super Bowla. Njihov prosjek passer ratinga je sa 104.8 tek mrvicu niži od onog između Marina i Joa Montane u Super Bowlu XIX (105.9). Dovoljno dobra preporuka.

Njih će dvojica biti u centru pažnje, ali se radi o ukupno snažnim ekipama koje su poprilično uvjerljivo prolazile kroz sezonu u kojoj su dugo vremena bile neporažene. Brees na raspolaganju ima sjajnu skupinu hvatača(Henderson, Colston, Meachem) i veoma eksplozivne i raznovrsne probijače. Trener Saintsa Sean Payton je među najboljima kada je u pitanju izbor akcija i New Orleans zaista koristi puno formacija i ima puno oružja.

"Ovo je trenutak koji sam čekao dugo vremena. Posao nije gotovo, ali naravno da ćemo uživati u ovome. Sada moramo u Miamiju dovršiti posao", ozbiljan je Brees u najvažnijem tjednu NFL-a.

Osim odlične igre dodavanjem, Saintsi su šesti u ligi u probijanju s Thomasom (šest TD-a), Bellom (pet) i Bushom (pet), koje Payton i Brees jednako dobro koriste i u igri dodavanjem, što je dodatan izazov za obranu Indianapolisa. Reggie Bush je osobito opasan i u specijalnim timovima, a mlada zvijezda u ovim doigravanjima igra osobito dobro nakon nekoliko razočaravajući sezona u NFL-u. Veoma okretan, s brzim promjenama smjera i jako koristan u igri dodavanjem, Bush bi mogao biti prekretnica u ovom Super Bowlu.

"Imaju veoma dobre probijače, brze probijače kao Reggie Bush. Pokušavamo mu ostati blizu na otvorenom terenu pa ćemo ga malo više stisnuti nego što to inače radimo", izjavio je branič Coltsa, Clint Session, koji predvodi momčad sa 103 tacklea u regularnoj sezoni.

Ključni dvoboji Super Bowla XLIV

Manning vs. Williams - bit će to nadmudrivanje QB-a Coltsa i koordinatora Saintsa. Manning protiv Williamsa za sada ima odličan učinak i Williams će se morati potruditi zaustaviti ga.

Clark vs. obrana Saintsa - Dallas Clark (TE) je za sada bio ključan čovjek u napadu Coltsa i obrana New Orleansa će se njim itekako namučiti.

Wayne vs. Porter - hvatač Coltsa ići će na najboljeg krilnog braniča Saintsa. Tracy Porter igra veoma dobro, ali ga čeka ponajbolji krilni hvatač u ligi.

Mathis vs. Stinchcomb - borba u rovovima. Zbog ozljede Freeneyja obrana Coltsa će se osloniti na Mathisa kojeg čeka odličan linijaš Saintsa, Jon Stinchcomb.

Manning je sa sebe skinuo auru dodavača koji ne zna pobjeđivati u velikim utakmicama. Uvjerljiva doigravanja, uslijedila su nakon odlične regularne sezone sa čak sedam preokreta u zadnjoj četvrtini i 33 TD dodavanja. Odlično čita obrane i na raspolaganju mu je dugogodišnji suigrač Reggy Wayne koji je zaslužan za 100 uhvaćenih lopti i 10 TD-a, baš kao i veteran na poziciji tight enda, Dallas Clark, koji se pokazao kao posebna enigma za koordinatore protivničkih obrana.

"Morate odlučiti kako s njim", rekao je trener Saintsa o Clarku: "Hoćete li na njega staviti linebackera, krilnog braniča, safetyja? On toliko doprinosi."

I dok su Saintsi zdravi uoči prvog Super Bowl nastupa u svojoj povijesti, Coltse muči ozljeda najboljeg obrambenog igrača Dwighta Freeneyja, čiji je gležanj desne noge bio glavna vijest ovog tjedna. Službeno upitan za nastup, pitanje je koliko Freeney može biti efikasan u nedjelju. Trener Jim Caldwell se nada da bi njegova zamjena, Raheem Brock, trebala obaviti dobar posao, a tu je i starter Robert Mathis koji iza sebe ima odličnu sezonu.

Freeney je jedan od najboljih defensive endova lige čiji je zadatak obaranje dodavača, a Freeney je ove sezone u tome bio fantastičan. Ozlijeđen je i novak Powers, starter na poziciji krilnog braniča koji ima veće šanse za nastup, a Coltsima će trebati sva pomoć protiv napada Saintsa, Breesa i njegovih hvatača koji odlično koriste duboka dodavanja. Obrana Coltsa je za sada bila veoma pedantna i neće smjeti griješiti protiv najboljeg napada lige.

Obrana New Orleansa je jedan od ključnih razloga njihovog dolaska u Miami. Bez nje, Brees sa svojim odličnim napadom prošlih sezona nije mogao puno, a to se promijenilo dovođenjem koordinatora Gregga Williamsa koji je izjavio kako neće štedjeti Manninga i kako se nada da će ga njegovi igrači nekoliko puta udariti "za pamćenje". Williams je svjestan kako je pritisak na njemu nužan ukoliko želi spriječiti Manningova precizna dodavanja. Obrana Saintsa je odlična u krađi lopti, s 39 u regularnoj sezoni bili su druga najbolja obrana lige u toj kategoriji.

Peytonov otac, Archie Manning, jedan je od najpopularnijih dodavača u povijesti New Orleans Saintsa. Tamo se rodio i odrastao i Peyton koji će sada u Super Bowlu zaigrati protiv bivše momčadi svog oca i momčadi grada u kojem je odrastao i za koju je navijao.

Super Bowl koji ima sve predispozicije za ulazak u instant klasik kategoriju. Dvije veoma izjednačene momčadi i dva vanserijska dodavača s raznolikim arsenalom oružja. Dva veoma atraktivna stila s mnogo dodavanja i talenta. Coltsi gotovo da i ne probijaju, a Saintsi i kada probijaju to rade veoma atraktivno. Fantastična sportska priredba za koju zaista vrijedi žrtvovati jednu noć sna u večeri s nedjelje na ponedjeljak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 18:23
    A valjda ćemo i na netu nać nekakav dobar stream. Bio je za NBA All-stars odličan prijenos preko Facebooka prošle godine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 18:14
    naravno ESPN amerika 404 na maxtvu...
    Obrisan korisnik
  • Morales07.02.2010. u 16:21
    inace ne pratim bas NFL,ali volio bi ovo pogledati...ima li gdje prijenos da mi iz HRV mozemo gledati? na maxtv-u ili tako nesto...
    Morales
  • aristotel07.02.2010. u 15:22
    saintsi su mi ove sezone stvarno pobrali simpatije.. imaju neku pozitivnu energiju oko sebe.. a i igraju najatraktivnije i nemaju ni jednog segmenta igre koji ne rade dobro (kao što je slučaj sa probijanjem kod coltsa).. još kad osjetite povezanost tima sa cijelim gradom i kako se ljudi... [više na forumu]
    aristotel
  • Topovski_udar07.02.2010. u 12:13
    jedva čekam,Saintsi moraju pobjedit
    Topovski_udar