Nogomet

Basile pokupio sidro iz Boce

Maja Giljanović • petak, 22.01.2010.
Basile pokupio sidro iz Boce
Foto: Sandro Donda

Bivši izbornik Argentine Alfio Basile neopozivom je ostavkom zapanjio čelnike, igrače i navijače Boca Juniorsa. Basile je digao ruke od Boce nakon što je u srijedu izgubila u prijateljskoj utakmici od River Platea.

Alfio Basile je sredinom prosinca na klupi Boca Juniorsa preživio i 11. mjesto u Aperturi, dobio priliku krenuti ispočetka i vratiti sjaj 23 puta prvaka Argentine. Tim je čudnije da je 66-godišnjak mjesec dana poslije odlučio dignuti sidro i napustiti Bomboneru.

Bivši izbornik Argentine upravi Boce je dao neopozivu ostavku nakon što je Boca u srijedu na pripremnom turniru u Mar del Plati uoči starta Clausure izgubila od najljućeg rivala River Platea (1:3 u prvoj utakmici ključnog igrača Boce Juan Romana Riquelmea nakon dugog oporavka od ozljede): "Čovjek koji je učinio toliko toga dobroga za naš klub podnio je ostavku, a njegovu će ulogu privremeno preuzeti Abel Alves, objavio je predsjednik Boce Jorge Amor Ameal.

"Igrači su u čudu, a ni meni nije najjasnije što se dogodilo. Sve nas je njegova odluka uhvatile nespremnima, ali ne preostaje nam ništa drugo nego nastaviti jednako naporno trenirati", zaključio je Ameal i opovrgnuo spekulacije da će se u svlačionicu iz kancelarije u svlačionicu spustiti tehnički direktor Carlos Bianchi.

"Bianchi je izričito kazao da ga vođenje momčadi više ne zanima", izjavio je Ameal o čovjeku koji je bio trener od 1998. do 2001. i osvojio dvije Aperture, jednu Clausuru, dvije Cope Libertadores i jedan Interkontinentalni kup te od 2003. do 2004. i osvojio Aperturu, Copu Libertadores i Interkontinentalni kup.

51-godišnji bivši veznjak Boce Alfio Alves je uskakao kao "vatrogasac" i 2005. nakon otkaza Jorge Joseu Benitezu i lani nakon otkaza Carlosu Ischiji, a oba puta je čuvao teren upravo Basileu.

Basileu je ovo drugi put da napušta Bocu. Prvi put je dao ostavku kad je 2006. od Josea Pekermana preuzeo reprezentaciju (Argentinu je napustio u listopadu 2008. nakon povijesnog poraza od Čilea u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo), a na Bomboneru se vratio prošlog srpnja.

Za razliku od prvog mandata tijekom kojeg je Bocu odveo do dvije titule prvaka, jedne Cope i dvije Recope Sudamericane, drugi su obilježile blijede partije, 11. mjesto u ligi i toliko slabu statistika da su ostali bez Cope Libertadores sljedeće sezone.

Prvi je ovo put nakon 15 godina da ni Boca ni River nisu izborili nastup u Copi Libertadores. River je lani proživljavao još i teže trenutke od Boce (14.) i klubovi koji su južnoameričku verziju europske Lige prvaka kombinirano osvojili osam puta (Boca 1977., 1978., 2000., 2001., 2003. i 2007., a River 1986. i 1996.) najveće će natjecanje južne hemisfere pratiti na TV ekranima. Svoj su nastup lani izborili Estudiantes, Velez, Banfield, Lanus, Colon i Newell's Old Boys.

Prvo kolo Clausure na rasporedu je posljednjeg vikenda u siječnju, a dok sezone ne krene zaozbiljno, Boca i River će u Mendozi u nedjelju odigrati još jednu prijateljsku utakmicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!