Zimski sportovi

"San svakog Švicarca je pobijediti na Lauberhornu"

Antonija Pavlić • nedjelja, 17.01.2010.
"San svakog Švicarca je pobijediti na Lauberhornu"
Foto: EPA

Carlo Janka pobijedio je na Lauberhornu i tako ostvario san svakog Švicarca, no nije se želio previše zanijeti u prognozama i očekivanjima. Pobjedu, u ciljnoj ravnini, čak nije niti dostojno proslavio...

Carlo Janka s 23 godine na leđima postao je jednim od najmlađih pobjednika Lauberhorna, već se profiliravši u fantastičnog spustaša i predodredivši za još mnogo pobjeda u Wengenu. Mladi Švicarac, ipak, nije htio previše "poletjeti".

"San svakog švicarskog spustaša je pobijediti na Lauberhornu. Fantastično je slaviti ovdje s tek 23 godine, na stazi na kojoj veliku ulogu igra i iskustvo. Nevjerojatno", oduševljen je bio Janka.

"Kernen-S zavoj bio je mjesto gdje sam napravio najveću razliku. U njega sam ušao i izišao s velikom brzinom i vrlo vjerojatno mi je to donijelo pobjedu. Wengen je tradicionalna postaja Svjetskog kupa, a do njega možete doći samo vlakom. Volim ovo mjesto, ljepši je dio Švicarske."

Manuel Osborne-Paradis konstantan je u brzim disciplinama, a na Lauberhornu je jednom već bio treći. Sada je taj rezultat popravio, a sljedeće godine očekuje se - pobjeda.

"Stazu volim samo zbog publike. Lauberhorn je poznat kao opasna, zastrašujuća pista, na kojoj se na svakome metru mora napadati. Staza uistinu ima sve što se traži od jednog spusta - brza je, puna zavoja, atraktivna. Ovoga tjedna sam imao mnogo dvojbi, uistinu ne znam kako sam danas odradio dobru utrku."

Lihtenštajnski veteran Marco Buchel s 39 godina na plećima konačno je ostvario sportski san i moći će se mirno umiroviti nakon Olimpijskih igara.

"Kada sam ušao u cilj bio sam iznimno umoran i pokušao sam ostati na nogama, ali nisam mogao. Čuo sam fantastičnu publiku i osjetio toplinu u srcu - bio je to trenutak o kojem sam sanjao čitav život. Ležao sam na snijegu i gledao u nebo razmišljajući o tome kako su mi se ostvarili snovi. Dobro sam skijao, no moram priznati kako sam imao i malo sreće."

Šaljivo je Buechel prokomentirao hladnokrvnost pobjednika Carla Janke, koji nije posebno proslavio preuzimanje vodstva, a niti konačno saznanje o pobjedi. Nisu ga bez povoda prozvali "Ledenim".

"Ne znam kako netko ne može poluditi u cilju nakon što osvoji Lauberhorn. Janka je definitivno jedan od najboljih skijaša koje sam upoznao. Naporno trenira i ima sve predispozicije da postane još kompletniji."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!