Rukomet

Grupa u kojoj svi mogu ispasti

Matej Milanović • petak, 15.01.2010.
Grupa u kojoj svi mogu ispasti
Foto: Bruno Karadža

U Innsbrucku će se igrati skupina C Europskog rukometnog prvenstva. Grupa u kojoj igraju Njemačka, Poljska, Slovenija i Švedska obećava velika uzbuđenja obzirom da se sve reprezentacije imaju pravo nadati prolazu...

NJEMAČKA

Na klupi će ih voditi legendarni Heiner Brand koji je na čelu Njemačke od 1997. Na Europskim prvenstvima je osvojio sve tri medalje. Ključni igrači sastava su Holger Glandorf koji doduše ima problema s ozljedom pa vjerojatno neće biti potpuno u formi, vratar sastava Johannes Bitter te Michael Kraus razigravač momčadi o kojem ovisi puno u igri Njemačke.

Upravo je Kraus za Sportnet.hr dao svoj komentar o očekivanjima i favoritima ovog Europskog prvenstva: "Mi od ovog prvenstva očekujemo mnogo, ali Europsko je kao i uvijek jako težak turnir i svjesni smo toga. Favoriti su uvijek isti: Francuska, Hrvatska, Danska, Španjolska, Poljska i naravno Njemačka. Ima tu još dobrih momčadi koje će tražiti svoju priliku iz sjene, a to su Island, Češka, Mađarska i Srbija. Mislim da će ovo biti jedno jako zanimljivo prvenstvo i vjerujem da ćemo vidjeti dosta iznenađenja."

U pripremama nisu briljirali. Jedva su dobili slabašnu Austriju s 30:29, a nakon toga su doživjeli dva poraza od Islanda, oba puta sa četiri gola minusa. Pripreme su zaključili opuštajućim dvobojem s Brazilom kojeg su dobili 34:22.

Glavni problem je što reprezentacija nema onoliko kvalitetnih igrača koliko ih je bilo kad su se osvajale medalje. Uz to nema Pascala Hensa, koji bi bio odlično rješenje u napadu. Ako Glandorf ne bude u stanju igrati na maksimumu svojih mogućnosti Nijemci će imati dosta problema ukoliko netko od ostalih ne iskoči. Kraus sam ipak ne može odvesti Njemačku u polufinale.

Na Europskim prvenstvima su po jednom zauzimali sve pozicije od prvog do petog mjesta. Najveći uspjeh im je upravo zlato osvojeno 2004. u Sloveniji, kada su u finalu svladali domaćine. Što se tiče ostalih protivnika u skupini, zanimljivo je da su uvjerljivo svladali Poljake na prošlom Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj u prvoj fazi po skupinama s 30:23, no u konačnici su Nijemci bili peti, a Poljaci brončani. Također igrali su u kvalifikacijskoj grupi sa Slovenijom i dvaput slavili, minimalno u gostima te +8 doma.


POLJSKA

Poljake vodi Bogdan Wenta koji je od ove reprezentacije stvorio svjetski priznatu silu i koji ju je doveo do svjetskog srebra i bronce. Zvijezde sastava su dva odlična pucača i vratar, odnosno desni vanjski Marcin Lijewski, lijevi vanjski Karol Bielecki te vratar Slawomir Szmal.

U listopadu su na turniru svladali Češku i Slovačku te izgubili od Rusije s 35:30. Pred sami turnir igrali su na Interwetten Cupu s Hrvatskom gdje su porazili Austriju i Mađarsku i izgubili od naše reprezentacije.

Poljaci imaju dobru reprezentaciju i timski su veoma snažni. Ipak, ovise dosta o igri pojedinaca, posebno Lijewskog i Bieleckog. Ako njih dvojica ne funkcioniraju Poljaci teško dolaze do pobjeda. Posebno problematičan zna biti Bielecki koji često forsira i kad ne treba, pa se nerijetko dogodi da uzalud troši lopte.

Nastupili su na zadnja četiri prvenstva Europe. Prva dva puta zaustavljeni su u prvoj fazi, a zadnja dva su ispadali nakon druge faze po skupinama. Sada traže novi iskorak i ulazak u polufinale. Na zadnjim velikim natjecanjima su nekoliko puta igrali sa Slovenijom. Susretali su se na tri uzastopna natjecanja od Eura 2006. do Eura 2008. U Švicarskoj su slavili Slovenci, a u Njemačkoj na Svjetskom prvenstvu i na prošlom Europskom u Danskoj slavila je Poljska.


SLOVENIJA

U Austriji će ih voditi Zvonimir Serdarušić. Serdarušić je jedan od najboljih svjetskih trenera, no ovo mu je prvi izazov kao izbornik neke reprezentacije. Primarni cilj na ovom Europskom mu je izboriti nastup u drugom krugu.

Neprikosnovena zvijezda reprezentacije je Vid Kavtičnik. Desno krilo slovenske reprezentacije i Kiela u protekle četiri sezone. Ovog ljeta je u paru s Karabatićem otišao u Montpellier i jedan je od razloga zašto su francuskom sastavu porasli apetiti u Europi. Od ostalih igrača može se izdvojiti vratara Zagreba Gorazda Škofa.

U pripremama za Europsko još u listopadu su izgubili na turniru u Austriji upravo od domaćih. Pred sam početak natjecanja u Sloveniji su s ogromnih 33:24 poraženi od Srbije. Nakon toga su otišli na turnir u Dansku. Tamo su tijesno poraženi od domaćina od kojih su primili 36 golova, a potom su dobili Češku sa +7 i istom razlikom izgubili od Norveške.

Najveći problem Slovenije bit će obrana. U četiri pripremne utakmice najmanje su primili 30 golova, a prosječno su ih primili 34 po susretu. Serdarušić se nada da će povratkom Aleša Pajoviča i obrana izgledati bolje. U svakom slučaju obranu moraju popraviti pod hitno, jer s toliko puno primljenih golova teško će ostvariti zacrtani cilj.

Slovenci se vraćaju na velika natjecanja nakon propuštenih Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva 2009. Na Europskim prvenstvima ističe se njihov najveći uspjeh u povijesti, već spomenuto srebro koje su osvojili 2004. pred svojom publikom. Osim toga jedini vrjedniji rezultat je peto mjesto iz Eura 2000. kada su u Hrvatskoj svladali našu reprezentaciju i izborili odlazak na Olimpijske igre.


ŠVEDSKA

Švedsku vodi par Ola Lindgren i Staffan Olson. Dvojac koji je bio član zlatne generacije švedskog rukometa sada pokušava preporoditi reprezentaciju i vratiti je na staze slave. Proteklo Europsko i Svjetsko pokazali su da su na dobrom putu.

Najbolji igrači u sastavu su Kim Andersson i Dalibor Doder. Andersson je jedna od važnijih karika u Kielu, a Doder je eksplodirao tek na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Njih dvojica mogu slomiti svaku obranu, a i ako njima ne ide ima još nekoliko igrača koji mogu biti jako opasni i riješiti utakmicu.

U pripremama su dvaput svladali slabašni Portugal i to jednom sa svega tri razlike. Osim toga igrali su na turniru u Norveškoj i uz dvije lagane pobjede sa Slovačkom i Egiptom upisali su i poraz od domaćina s 24:20.

Švedska ima dobre pojedince i dobro djeluje kao momčad. Međutim dugo nisu ostvarili veliki rezultat i moraju dokazati u prvom redu sebi, da mogu zaredati nekoliko dobrih utakmica protiv jakih protivnika i vratiti se u polufinale velikog natjecanja po prvi put nakon 2002. i domaćeg europskog zlata.

Zlatna generacija Švedske vladala je Europskim prvenstvima. Osvojili su četiri od prvih pet izdanja, a na onom kojeg nisu dobili bili su četvrti. Nakon toga osvojili su jedno sedmo i jedno peto mjesto. Švedska ima neriješenih računa i s Nijemcima i s Poljacima. Od Njemačke su izgubili odlučujući dvoboj za ulazak u polufinale na prošlom prvenstvu Europe, a Poljaci su ih zaustavili u kvalifikacijama za Peking i u kvalifikacijama za Europsko 2006, jedino koje su propustili. Ipak, treba spomenuti da su se Šveđani i Poljaci susreli u kvalifikacijama za ovo prvenstvo i Skandinavci su dobili doma te igrali neriješeno u gostima.


Ova skupina nema izrazitog favorita, niti ima momčad za koju se može reći da će sigurno ispasti. S pravom se može tvrditi da sve četiri reprezentacije mogu biti prve, ali i zadnje i vjerojatno će detalji odlučivati o tome tko će od njih ispasti, a tko će s najbolje pozicije u drugu fazu. Na papiru su lagani favoriti Poljaci koji ciljaju medalju. Švedska bi ako uđe u drugi krug s četiri boda također mogla ozbiljno razmišljati o medalji, a Nijemci iako se nadaju polufinalu ne djeluju dovoljno jako za tu fazu natjecanja. Slovenija se pak čini najslabijom karikom, no od utorka do petka imat će priliku dokazati na terenu da to nije tako.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.01.2010. u 21:13
    Naj zanimljivija grupa po meni su favoriti Poljska i Njemacka a između Slovenije i Švedske treba traziti treceg putnika u drugi krug
    Obrisan korisnik
  • irilov15.01.2010. u 17:32
    strasna grupa, uopce ne mislim da slovenci tako lako ispadaju, pogotovo ako pajo bude igra...inacew smatram da na ovom euru od 16 ekipa njih 13 moze u 1/2f, pa cak i ceska, tek aut i ukr nemaju sta trazit...
    irilov
  • Janez_15.01.2010. u 16:51
    Samo se čudo može desit u našim igračima, de konačno prestanu igrati ko pič.ice u obrani, i počinju zabijati iz kontranapada.
    Janez_
  • ALGHAZANTH15.01.2010. u 16:15
    Nemoj se prerano predati jer ova skupina djeluje najizjednačenije od svih.
    ALGHAZANTH
  • Janez_15.01.2010. u 15:36
    Slovenija ispada, več sam pomiren sa tim.
    Janez_