Rukomet

Francuzima i treće zlato?

Željko Kubatka • srijeda, 06.01.2010.
Francuzima i treće zlato?
Foto: Kristijan Komarica

Poslije osvojenog olimpijskog i svjetskog zlata francuska reprezentacija se priprema osvojiti i zlato na Europskom prvenstvu u Austriji...

Nakon slavlja u Pekingu na Olimpijskim igrama 2008. godine francuski rukometni divovi su, uz malu pomoć danskih prijatelja, u finalu Svjetskog prvenstva svladali Hrvatsku i osvojili drugo zlato. S trećim zlatom s europskog prvenstva Francuska bi osvojila rukometni Grand Slam. Bio bi to poduhvat rijetko viđen i gotovo nedostižan.

Puno je činjenica koje ukazuju da su Francuzi glavni favoriti Europskog prvenstva, a prije svega sjajni rukometaši. Počevši od najboljeg svjetskog rukometaša te najboljeg vratara Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva Thierrya Omeyera, krila Abaloa i Guigoua, kružnih napadača Bertranda Gillea i Cedrica Sorhaindoa. Vanjsku liniju predvode Nikola Karabatić i Jerome Fernandez, dvometraš koji ima 287 nastupa za francusku reprezentaciju u kojima je postigao 1140 golova, dok u obrani caruje neprelazni Didier Dinart. Oporavio se i izvrsni Daniel Narcisse. Sve će to upakirati u moćni rukometni stroj francuski izbornik Claude Onesta.

Pored rukometaša na velikim natjecanjima je uvijek važno imati i svoje predstavnike u sudačkim, kao i u redovima delegata i službenih osoba. Francuzi su se i za to pobrinuli. Imaju sudački par, a potpredsjednik Europske rukometne federacije je Jean Brihault. Nažalost Hrvatska nema niti jednog službenog predstavnika ni sudačkog para, a zanimljivo je da će pravdu u Austriji dijeliti nama omiljeni danski sudački par Olesen – Pedersen koji sigurno još pamte kako su ispraćeni iz zagrebačke Arene.

Sve to čini Francusku glavnim favoritom Europskog prvenstva u Austriji. Francuzi su počeli sa pripremama tek u ovoj godini i imat će najkraće pripreme. Sastojat će se uglavnom od osvježavanja rukometaša od naporne polusezone po najjačim europskim klubovima i od puno pripremnih utakmica.

Prve dvije utakmice Francuzi igraju sa srpskom reprezentacijom 10. i 12. siječnja nakon čega sele na pripreme u Pariz. Prije samog puta u Austriju francuski rukometaši će odigrati turnir na kojem još sudjeluju Island, Španjolska i Brazil.

Francuska je u skupini D koja igra u Wiener Neustadtu zajedno sa Španjolskom, Mađarskom i Češkom. Europsko prvenstvo počinje utakmicom protiv Mađara.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH06.01.2010. u 18:46
    Samo da Francuzi ne budu prvaci, neću im oprostiti ono finale prošle godine niti njima niti onim lopovskim sucima.
    ALGHAZANTH