Zimski sportovi

Sve je spremno za šesti SQT

Antonija Pavlić • petak, 01.01.2010.
Sve je spremno za šesti SQT
Foto: Kristijan Komarica

Zagreb i Sljeme već su se u prvom izdanju Zlatnog medvjeda etablirali kao omiljena destinacija skijaša i skijašica u Svjetskome kupu, a prije šestog izdanja Trofeja Snježne kraljice Sportnet.hr vam donosi pregled svih dosadašnjih pobjednika i pobjednica..

Prva hrvatska slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu ove će godine doživjeti svoje šesto izdanje (pet puta u Zagrebu su vozile skijašice, dva puta skijaši). Od prve utrke i Zlatnog medvjeda prodefiliralo je Crvenim spustom mnogo skijašica i skijaša, neki s većim, neki s manjim uspjesima i dojmovima. No, jedno je svim utrkama bilo zajedničko - gotovo svaki put hrvatski skijaši i skijašice mnogobrojnim su gledateljima pokraj Crvenog spusta priređivali "šokove" i razočaranja, ali i izazivali sreću i ponos.

Svjetski skijaški kup u Hrvatsku je prvi puta stigao 20. siječnja 2005, a priliku da se premijerni puta natječu na sljemenskom Crvenom spustu dobile su najbolje svjetske slalomašice. Prva se sa starta u utrci Zlatnog medvjeda na 985 metara nadmorske visine otisnula Anja Pärson, a osim pobjednice Tanje Poutiainen utrku je obilježilo i odustajanje Janice Kostelić.

Pokazala je tada jedna od najboljih skijašica u povijesti bijelog sporta kako nije bila velika samo u izvedbama, već i u porazima. Hrvatska Snježna kraljica haklala je, naime, kolac nakon samo nekoliko prođenih vrata i dobrovoljno odustala, premda nitko čak niti iz snimke do danas nije uspio otkriti bilo kakvu nepravilnost. Njezin neuspjeh donekle su uspjele "popraviti" Nika Fleiss i Ana Jelušić, doskijavši do 9., odnosno 8. mjesta. Kraj Tanje Poutiainen na postolje su se plasirale još i Amerikanka Koznick, te Austrijanka Marlies Schild. Najveći uspjeh polučili su, ipak, organizatori, kojima su danima nakon utrke pristizale čestitke za sjajnu promociju skijanja i fantastičnu, definitivno najbolju atmosferu u ženskom dijelu Svjetskog kupa.

Drugo izdanje utrke na Sljemenu preimenovano je u Snježnu kraljicu, te je označeno do sada najuzbudljivijim. Utrka se održavala na sam 24. rođendan Janice Kostelić, a u prvoj jakosnoj skupini u hrvatskim su se nacionalnim bojama našle čak tri djevojke - Janica, Nika i Ana. Janica je ovoga puta prvu vožnju odradila pomalo rezervirano, u mislima zasigurno imajući nesretno odustajanje godinu ranije, no zato je u drugoj vožnji sa sedme pozicije maksimalno napala stazu i učinila praktički nemoguće - bez štapa i rukavice, koji su joj ispali već nakon početnih nekoliko metara, odradila je vožnju života i u cilj ušla s nevjerojatnih 1.90 sekundi prednosti pred tada vodećom. To joj je na koncu donijelo povijesno treće mjesto.

Prvu krunu Snježne kraljice uzela je Marlies Schild, a do druge je pozicije doskijala Kathrin Zettel. No, sve su one toga dana ipak bile manje važne - priča mjeseca, pa i čitave skijaške godine, bila je upravo Janica i njen podvig koji će se zasigurno još dugo prepričavati. Bodove su osvojile i preostale hrvatske predstavnice - Nika je u konačnici zauzela 12. mjesto, dok je Ana završila 25.

Objavom kraja karijere Janica je obilježila i treće izdanje Snježne kraljice, premda je u liku i djelu Ane Jelušić upravo 2007. godine dobila nasljednicu na tronu najbolje hrvatske skijašice. Mladu Riječanku nije smeo odlazak kraljice, već se u sljedećoj sezoni etablirala u prvoj jakosnoj skupini slalomašica, a nošena podrškom 20.000 gorljivih navijača perfektnom drugom vožnjom došla je do drugog mjesta. Prvo mjesto je, premda uz veliku nesigurnost, uspjela obraniti Marlies Schild, a treće mjesto pripalo je Šarki Zahrobskoj.

Sljedeća godina u povijest će, pak, biti upisana kao prva u kojoj su stazu na Sljemenu isprobali i najbolji svjetski slalomaši. U takvom razvoju događaja Janicu je na tronu zamijenio njezin mlađi brat Ivica i hladne glave se plasirao na fenomenalno drugo mjesto, iza Marija Matta i ispred Reinfrieda Herbsta. Pobjednica ženske utrke bila je po drugi puta Tanja Poutiainen, a na postolje su stale i Marlies Schild i Veronika Zuzulova.

Posljednje izdanje Trofeja Snježne kraljice ponovno je kao glavnu atrakciju donijelo utrku skijaša, a jedina razlika bila je u tome što su ovoga puta zamijenili uloge sa skijašicama i odradili noćnu utrku. Najbolje kombinirano vrijeme u dvije vožnje ostvario je Jean-Baptiste Grange, drugo mjesto obranio je Ivica Kostelić, a za iznenađenje se pobrinuo Talijan Giuliano Razzoli koji je, nosivši na prsima startni broj 43, doskijao do treće pozicije! Za povijesni rezultat izborio se i drugi hrvatski predstavnik Dalibor Šamšal, 22. mjestom upisavši prve bodove u Svjetskom kupu.

U konkurenciji skijašica titulom se okitila Njemica Maria Riesch, premda valja istaknuti i kako joj je američka skijaška perjanica Lindsey Vonn samo nekoliko vrata prije cilja poklonila sigurnu pobjedu. Drugo mjesto pripalo je Nicole Gius, a treća je po drugi puta bila Šarka Zahrobska. Hrvatice nisu ostvarile dobre plasmane - Ana je uzela 16. mjesto, a Nika se plasirala na 19. Sofija Novoselić i Matea Ferk nisu uspjele završiti prvu vožnju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!