Zimski sportovi

Capitalsi i Penguinsi nemoćni protiv tradicije

Ante Jukić • četvrtak, 31.12.2009.
Capitalsi i Penguinsi nemoćni protiv tradicije

Pretposljednji dan 2009. godine donio je dva zvučna obračuna u najjačoj hokejskoj ligi svijeta, a oba su na kraju pripala domaćim momčadima. San Jose Sharksi produžili su neugodan niz Capitalsa na gostovanjima u ovom kalifornijskom gradu, dok je na drugom kraju kontinenta Martin Brodeur još jednom razoružao Pittsburgh Penguinse...

Sudar vodećih momčadi konferencija ipak nije donio neizvjesnost kakva se očekivala. Zahuktali San Jose Sharksi upisali su noćas i šestu uzastopnu pobjedu u sezoni, te čak sedmu vezanu kad su u pitanju gostovanja momčadi iz glavnog grada SAD-a. Zadnji put su Capitalsi u San Joseu slavili davne 1993. godine, a nakon toga upisali su tek jedan remi. Nema sumnje, ne bi Capsi imali ništa protiv da i ovako rijetki posjeti Kaliforniji postanu još rjeđi.

Noćašnji susret definitivno je prelomljen kad je Clowe krajem druge trećine pogodio za 3:0, nakon što su u prvom periodu, u razmaku od samo 15 sekundi, Pavelski i Mitchell donijeli dva gola prednosti domaćinima. Početkom posljednje trećine nadu Capitalsima nakratko je vratio Knuble, no brzi pogoci Pavelskog i Thorntona brzo su ohladili goste. Konačnih 5:2 sedam i pol minuta prije kraja postavio je Ovečkin.

Inače, kad već nije bilo velike borbe, derbi večeri pobrinuo se za jednu zanimljivost. Clowe i Thornton su, naime, svoje pogotke postigli iz kaznenih udaraca, što samo po sebi ne bi bilo tako zanimljivo da se nije dogodilo nakon gotovo 28 godina "suše". Posljednji put jedna je momčad zabila dva kaznena udarca u "regularnom" dijelu utakmice 11. veljače 1982. godine, a bili su to Vancouver Canucksi.

Kad smo već kod zanimljivih podataka i rekorda, nema vjerojatno češćeg gosta u tim NHL rubrikama od Martina Brodeura. Sjajni vratar New Jersey Devilsa upisao je noćas 105. shutout u karijeri, a s druge strane leda bili su, pogađate, Pittsburgh Penguinsi, koji ove sezone nikako izaći na kraj s momčadi iz Newarka. Pogocima Bergforsa i Langenbrunnera (u praznu mrežu) Devilsi su došli i do četvrte ovosezonske pobjede nad aktualnim prvacima, ograničivši pri tome Crosbyja, Malkina i društvo na samo dva pogotka od čak 126 upućenih udaraca na gol. Nije sigurno, ali moguće je da ti podaci imaju nekakve veze s Brodeurom...

U posljednjoj provjeri prije novogodišnjeg dvoboja na otvorenom, Boston Bruinsi i Philadelphia Flyersi kombiniranim su snagama "utrpali" deset golova, a posebno je odzvonilo visokih 6:0 Flyersa na gostovanju kod NY Rangersa, uz tri pogotka Gagnea. Bruinsi su, pak, bili malo milosrdniji, protiv Atlanta Thrashersa slavili su rezultatom 4:0.

Ostale utakmice večeri donijele su 3:1 pobjedu Edmontona u kanadskom derbiju kontra Toronta, minimalna slavlja Calgaryja i Colorada protiv Los Angelesa, odnosno Ottawe, te teško izborenih 2:1 Montreala u Tampi. Za trijumf na Floridi Canadiensima je trebao produžetak, u kojem se u junaka susreta prometnuo Plekanec.

NHL. rezultati, 30.12.2009: Boston - Atlanta 4:0, New Jersey - Pittsburgh 2:0, NY Rangers - Philadelphia 0:6, Tampa Bay - Montreal 1:2 (OT), Ottawa - Colorado 3:4, Calgary - Los Angeles 2:1, Edmonton - Toronto 2:1, San Jose - Washington 5:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!