Zimski sportovi

Hossa i Gaborik predvode Slovačku

Krešimir Ferlak • utorak, 29.12.2009.
Hossa i Gaborik predvode Slovačku
Foto: Kristijan Komarica

Slovačka je objavila svoju reprezentaciju za Olimpijske igre u Vancouveru. Glavne zvijezde su svima dobro poznate. To su Marian Hossa, Marian Gaborik, zatim Zdeno Chara i Lubomir Visnovsky, ali problem će svakako biti ne baš preširoka klupa.

Od 23 igrača, njih dvanaest dolazi iz NHL-a. Čak osmorica igraju ruski KHL, dok iz slovačke lige imamo tek jednog igrača. To je veteran Zigmund Palffy, koji je nakon dvanaest sezona u NHL-u, prije tri godine prekinuo karijeru. Ipak, vratio se prošle sezone i trenutno je najbolji strijelac slovačke lige. To je bilo dovoljno da ga trener Jan Filc uvrsti u ekipu, te će tako nekad svjetski velika zvijezda, ponovno odjenuti dres reprezentacije.

Druga zanimljivost je i poziv Miroslava Satana. On je legenda slovačkog hokeja, ali otkako je prošle godine uzeo Stanley Cup sa Pittsburghom, nije odigrao niti jednu utakmicu i trenutno je bez kluba. No, ipak je dobio poziv i očekuje se da će ubrzo zaigrati u nekoj ekipi. Vrlo vjerojatno u Europi, ali nije nemoguće da ga na pola sezone potpiše neki NHL klub.

Glavne napadačke zvijezde, ali i cijele reprezentacije su Marian Hossa iz Chicaga i Marian Gaborik iz New York Rangerse. Od njihove forme će najviše zavisiti uspjeh Slovačke na ZOI. Od napadača iz NHL-a tu su još Michal Handzus i Tomas Kopecky, a poziv je dobio i Pavol Demitra iz grada domaćina, Vancouvera, koji zbog ozljede još nije zaigrao ove sezone. Računa se ipak, da će za Olimpijske igre biti spreman.

Iako više ne igraju u Sjevernoj Americi, veliko iskustvo imaju Richard Zednik i Jozef Stumpel, te će oni također biti važni kotačići napadačkog stroja Slovačke. Uz njih su još tu iskusni Lubos Bartecko iz švicarskog Berna, te dvojac Spartaka iz Moskve - Branko Radivojević i Martin Cibak, te Marianov mlađi brat Marcel Hossa.

Defenzivni dio reprezentacije predvodi prošlosezonski osvajač Norris Trophya za najboljeg braniča NHL-a, Zdeno Chara. Uz njega glavnu riječ voditi će Lubomir Visnovsky iz Edmontona. Andrej Meszaros, Andrej Sekera i Milan Jurcina je ostali trojac iz NHL-a i od njih se očekuje da preuzmu dosta odgovornosti u reprezentaciji. Obrambeni dio ekipe zatvaraju Milan Strbak i Richard Lintner, obojica trenutno iz Ruske lige, ali su godinama dio reprezentacije.

Prvi vratar momčadi trebao bi biti mladi Jaroslav Halak iz Montreala. On trenutno odlično brani i jedan od najboljih vratara NHL-a u ovom trenutku. Tu je još i Peter Budaj iz Colorada, dok je treći vratar iskusni Rastislav Stana, koji će biti na raspolaganju ako zatreba njegova pomoć.

Iz sveg gore je vidljivo da je Slovačka jaka ekipa, koja u jednoj utakmici može svakoga dobiti. Problem bi mogla biti igra u kontinuitetu, jer ipak nemaju toliku širinu ekipe kao neke druge reprezentacije. Ali, iznenađenja su moguća i Slovačka itekako ima kvalitete i mogućnosti napraviti jedno, te ući u borbu za medalje.

Slovačka za Zoi:

Vratari: Peter Budaj (Colorado), Jaroslav Halak (Montreal), Rastislav Stana (Čerepovets)

Braniči: Zdeno Chara (Boston), Milan Jurcina (Columbus), Richard Lintner (Dinamo Minsk), Andrej Meszaros (Tampa Bay), Andrej Sekera (Buffalo), Martin Strbak (MVD), Lubomir Visnovsky (Edmonton)

Napadači: Lubos Bartecko (Bern), Martin Cibak (Spartak Moskva), Pavol Demitra (Vancouver), Marian Gaborik (NY Rangers), Michal Handzus (Los Angeles), Marcel Hossa (Dinamo Riga), Marian Hossa (Chicago), Tomas Kopecky (Chicago), Zigmund Palffy (Skalica), Branko Radivojević (Spartak Moskva), Jozef Stumpel (Barys Astana), Miroslav Satan (bez kluba), Richard Zednik (Lokomotiv Yaroslavl)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!