Zimski sportovi

Švedska s iskustvom u obranu zlata

Krešimir Ferlak • nedjelja, 27.12.2009.
Švedska s iskustvom u obranu zlata
Foto: Davor Sajko

Švedska je druga od velikih reprezentacija koja je objavila ekipu za Olimpijske igre u Vancouveru. Trener Bengt-Ake Gustafsson izabrao je vrlo iskusnu ekipu u kojoj ima čak trinaest igrača koji su osvojili zlatnu medalju prije četiri godine u Torinu.

Okosnicu reprezentacije Švedske čine vrlo iskusni igrači koji već godinama igraju na raznim natjecanjima za Tre Kronor. Ipak, kako to obično bude, ima i ponekih iznenađenja u ekipi. Od 23 igrača, čak ih 19 igra u NHL-u, dok četvorica dolaze iz europskih liga.

Prvi švedski vratar je Henrik Lundqvist i tu nema nikakvih iznenađenja. Uz njega su u momčad ušli već iskusni Stefan Liv, koji već dugo brani u Švedskoj, te rookie iz Toronta Jonas Gustavsson. Lundqvist će svakako biti broj jedan, ali ako će zatrebati, Švedska ima dobre zamjene.

Četvrti puta za Olimpijske igre izabran je Daniel Alfredsson, a uz njega glavne napadačke igle bit će Henrik Zetterberg, Nicklas Backstrom, braća blizanci Henrik i Daniel Sedin, te Peter Forsberg. Iako je trenutno ponovno ozlijeđen, Forsberg bi trebao biti spreman do Vancouvera, a znamo da kada je barem upola zdrav, Forsberg i dalje može donijeti prevagu.

Od iskusnih napadača tu je Tomas Holmstrom iz Detroita te dvojac iz Columbusa, Samuel Pahlsson i Fredrik Modin. Uvrštenje Modina je prilično iznenađenje s obzirom da je dugo bio ozlijeđen i tek je počeo igrati, ali on je vrlo cijenjen u švedskoj reprezentaciji pa je opet tu. Napadački dio popunjavaju mladi Loui Eriksson i Patric Hornqvist te Mattias Weinhandl, koji ima NHL iskustvo, a trenutno je jedan od najboljih strijelaca ruske lige.

Obranu predvodi kapetan Detroita i vjerojatni kapetan reprezentacije Nicklas Lidstrom, koji će, kao i Alfredsson, četvrti puta nastupiti na ZOI. Tu su, naravno, Mattias Ohlund i Nicklas Kronwall, a malo je iznenađenje uvrštavanje Douglasa Murraya iz San Josea. Međutim, čini se da je trener Gustafsson prepoznao da će mu fizički snažna igra Murraya dobro doći na olimpijskom turniru.

Preostalu četvorku u obrani čine trojica iz NHL-a i jedan iskusni branič iz Švedske. To je Magnus Johansson koji je već desetak godina važan kotačić reprezentacije. Tobias Enstrom iz Atlante je odličnim igrama zaslužio poziv, a tu su još Johnny Oduya iz New Jerseya i Henrik Tallinder iz Buffala, koji će napokon dobiti priliku na Olimpijskim igrama.

Momčad je puna poznatih igrača, ali ipak ima nekoliko značajnih izostanaka. Johan Franzen je ozlijeđen pa nije mogao konkurirati, ali Mikael Samuelsson i Alexander Edler iz Vancouvera su se smatrali sigurnima u ekipi, ali ipak nisu izborili mjesto. Napomenimo da se trenutno na listi ozlijeđenih nalaze čak četvorica izabranih igrača – Alfredsson, Forsberg, Zetterberg i Kronwall. Međutim, u švedskom timu računaju da bi svi oni trebali biti spremni do drugog mjeseca.

Švedska, tako, s vrlo iskusnom ekipom ide po obranu zlata od prije četiri godine. Čini se da Rusija i Kanada imaju jače adute, ali tako je bilo i u Torinu, pa se na kraju igara ipak orila švedska himna. Nemojte se previše iznenaditi ako se to ponovi u Vancouveru.

Švedska za ZOI:

Vratari: Jonas Gustavsson (Toronto), Stefan Liv (HV 71 Jonkoping), Henrik Lundqvist (NY Rangers)

Braniči: Tobias Enstrom (Atlanta), Magnus Johansson (Linkopings), Niklas Kronwall (Detroit), Nicklas Lidstrom (Detroit), Douglas Murray (San Jose), Johnny Oduya (New Jersey), Mattias Ohlund (Tampa Bay), Henrik Tallinder (Buffalo)

Napadači: Daniel Alfredsson (Ottawa), Nicklas Backstrom (Washington), Loui Eriksson (Dallas), Peter Forsberg (MoDo), Tomas Holmstrom (Detroit), Patric Hornqvist (Nashville), Fredrik Modin (Columbus), Samuel Pahlsson (Columbus), Daniel Sedin (Vancouver), Henrik Sedin (Vancouver), Mattias Weinhandl (Dynamo Moscow), Henrik Zetterberg (Detroit)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!