Rukomet

"Mladi donose želju i glad"

Vedran Attias • subota, 26.12.2009.
"Mladi donose želju i glad"
Foto: Davor Sajko

Na okupljanju naše rukometne reprezentacije uoči Europskog prvenstva u Austriji izbornik Lino Červar govorio je o ciljevima na prvenstvu, pomlađivanju reprezentacije i protivnicima koji nas tamo očekuju...

Dan iza Božića zakazano je okupljanje hrvatske rukometne reprezentacije u Zagrebu na koje su došli svi osim igrača koji igraju Bundesligu jer imaju još klupskih obaveza. Što se tiče programa, izbornik Lino Červar bio je vrlo jasan: "U Zagrebu smo do 30. kada idemo u Makarsku gdje treniramo do 6. siječnja kada idemo na turnir u Austriju na kojem igraju Poljska, Mađarska i Austrija da bi se potom vratili u Makarsku gdje smo do 18. kada letimo u Austriju."

Iako Europsko prvenstvo u Austriji treba gledati kao zasebno natjecanje, treba ga promatrati i kao dio olimpijskog ciklusa: "Skupili smo se nakon dugo vremena za novi projekt - Europsko prvenstvo u Austriji koje nam dolazi kao veliki izazov. Pred nama je olimpijski ciklus u kojem su osim Austrije i Svjetsko prvenstvo u Švedskoj kao i Europsko u Srbiji što su sve natjecanja na kojima želimo sudjelovati. Naravno, uvijek je cilj i postići dobar rezultat."

Vezane vijesti

U medijima se dosta potenciralo pomlađivanje reprezentacije, no izbornik na to gleda drugačije: "Zapravo sam se jako začudio što se to sada potencira jer mi smo to počeli već na Svjetskom prvenstvu, ali ne bih htio da se pogrešno shvati - iskusniji igrači su nama itekako bitni. S mladim igračima dobijete još veću želju i glad, iako naravno niti ovi iskusni nisu siti. Drago mi je što mogu reći kako imamo sedam igrača između 21 i 23 godine i isto toliko dvometraša što svakako nije zanemarivo."

Osim mladih igrača, "okosnica" reprezentacije je i dalje ista: "Iskusni igrači su i dalje tu; imamo pet igrača koji su počeli sjajni niz 2003., imamo Šolu i Golužu koji su uz mene treneri i tako i dalje uz reprezentaciju, a Kaleb i Jović su prestali igrati prema tome nitko nije otpisan. Iako, ne želim o tome polemizirati jer u kolektivnom sportu momčad donosi pobjede i kolektiv je taj koji odlučuje, a ne pojedinac."

O Metličiću

Dosta se pisalo o "sukobu" Line Červara i Petra Metličića pa je bilo zanimljivo čuti što izbornik kaže o reprezentaciji bez kapetana: "Zvao me zadnji puta kada smo razgovarali i tu se nema posebno što raspravljati. On je ugradio sebe u naše rezultate i tu uopće nema spora, ali zadnje što mi je rekao jest kako se želi odmoriti i kako se ne bi priključio pripremama. Rekao je kako bi se mogao naknadno priključiti reprezentaciji ako ćemo imati velikih problema, no inače ne", jasan je bio Červar.

Hrvatsku već na otvaranju prvenstva čeka opasan protivnik - Norveška: "Imam veliku datoteku DVD-a, spisova i snimki protivnika; mislim da nikad nismo imali toliko, ali teren je nešto sasvim drugo. Ozbiljno ćemo se spremati za svakog protivnika, a prvi je Norveška koja je vrlo opasan protivnik. Nema više Haggena niti nekih drugih, ali Kjelling na vanjskoj poziciji i Ege na golu sjajno vode tu momčad. Imaju Lokea na crti i nekoliko igrača iz Bundeslige tako da je jasno kako se radi o vrlo dobroj momčadi. Dolazi čak 1.000 njihovih navijača što znači da puno očekuju i kako su vrlo ambiciozni pa će biti vrlo bitno dobiti tu prvu utakmicu, a za što će nam trebati puno znoja."

Naravno, reprezentaciji Hrvatske ne bi trebala izostati potpora s tribina: "Uopće ne sumnjam kako će biti puno naših navijača. Austrija je blizu i pozivam ih da dođu; oni nas nikada nisu napustili, a na nama je vratiti im na terenu", zaključio je izbornik.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov26.12.2009. u 17:35
    a mene straj prvoga pravoga kiksa nakon 2003. ...tako lako se odrec spoljarica, dominikovica, dzombe, pa i pere...
    irilov
  • Obrisan korisnik26.12.2009. u 15:57
    ovaj put idemo na zlato,to nam još jedino fali!
    Obrisan korisnik