Nogomet

Gostima samo mrvice

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 30.11.2009.
Gostima samo mrvice
Foto: Duje Bonačić

Dva pišljiva boda. To je bio ukupan učinak gostujućih momčadi u 16. kolu Prve HNL, od čega je polovicu teškom mukom zaradio Dinamo u Puli. Drugi gostujući bod upisao je Slaven Belupo, no Koprivničanci teško da su taj bod iz Kranjčevićeve posebno proslavili s obzirom da su protiv donedavnog fenjeraša vodili s velikih, ali očito ne i nedostižnih 3:0…

Mizeran gostujući učinak nije ništa novo u HNL-u, u 16. kolu je tek bio nešto izraženiji nego inače. Tek četiri momčadi imaju pozitivan učinak na strani, što će reći da za 75 posto prvoligaša vrijedi ona poštapalica o spuštanju gaća još kod naplatnih kućica. Više se čak ne mora ići na Maksimir ili Poljud da bi se unaprijed otpisali bodovi, sada je zastrašujuće ići i u Vinkovce, Koprivnicu, pa čak i Čakovec. Naime, Međimurci, složit će se i oni – ne baš najjača momčad u ligi – kod kuće imaju pet pobjeda uz dva remija i tek jedan poraz.

Iako u HNL-u situacija još nije tako loša kao u susjednoj BiH gdje godinama i najbolje momčadi osvoje tek poneki bod u gostima, usporedba s ligama “petice” reći će kako u HNL-u zaista malen broj momčadi zna kvalitetno igrati u gostima.

U Hrvatskoj, primjerice, 55 posto utakmica završi pobjedom domaćina, dok je u svim ligama “petice” taj postotak ispod 50 posto, tek je u Engleskoj 52.5. S druge strane, gosti u HNL-u sva tri boda osvajaju u 23 posto slučajeva, dok je u spomenutim ligama taj postotak između 26 i 33 posto. U Bundesligi je, na primjer, ta razlika gotovo neprimjetna (36.8 – 33.6), pa nije nimalo čudno da je upravo njemačka liga jedna od najzanimljivijih ove sezone.

Čak ni dominantni Dinamo ne briljira u gostima, u osam utakmica samo je četiri puta pobijedio, pa ne čudi da onda ima itekako problema kada prelazi hrvatsku granicu. Kako se ne bi mučili, kada Modri ne uspijevaju dobiti ni u Puli kod iste momčadi koju su na startu prvenstva pobijedili sa 7:1.

Zbog svega toga treba pohvaliti Šibenik i Cibaliju koji su u gostima bolji i od Dinama, a upravo zbog toga su i visoko pozicionirani na ljestvici. Rijeka, Osijek i Slaven Belupo neće moći ostvarivati rezultate koje priželjkuju dok domaću formu ne počnu barem donekle prikazivati i na tuđim terenima.

Najbolju utakmicu kola odigrali su Zagreb i Slaven, Pjesnici su “ponovili Liverpool” i s 0:3 stigli do boda zahvaljujući kolapsu gostiju i fenomenalnom pogotku Jefthona koji se pokazuje pravim potezom kluba. Baš kao i Igor Štimac, jer neovisno o njegovim drugim potezima ili izjavama, neosporno je preporodio Zagreb i vratio ih iz ponora u kojem su bili prije nego je došao.

Najuvjerljivija je bila Lokomotiva koja je pregazila Rijeku, očito motivirana izjavama koje su tijekom tjedna stizale s Kantride. Sigurne, rutinske domaće pobjede od 2:0 upisali su Karlovac (prekinuli niz od tri poraza) i Šibenik (i oni mogu žaliti što nisu napunili mrežu Sesvećana), a s 2:0 je slavila i Cibalia, no nimalo uvjerljivo - Želimir Terkeš promašio je i jedanaesterac i niz dobrih šansi, što su Vinkovčani znali kazniti.

Dinamo je svojom igrom u Puli odlično zavarao skaute Anderlechta, ako je to Modrima bio cilj, jer su odigrali jedno veliko NIŠTA, a samo Butini mogu zahvaliti što nisu upisali i treći poraz u prvenstvu. Hajduk je također imao više sreće nego znanja, zahvaljujući nespretnom potezu Jugovića Splićani su s bijele točke svladali rivala za europska mjesta.

Uz Zagreb, jedini domaćin koji je primio gol – Varteks – uspio se iskobeljati iz ranog zaostatka te pogocima Smrekara i Mumleka upisao četvrtu domaću pobjedu. Daleko od toga da je Hajduk briljirao protiv Osijeka, ali rezultatski gledano, Splićani su ostvarili najznačajniju pobjedu ove subote. Eventualni poraz od Osijeka udaljio bih od mjesta koje vode u Europu, ovako su prepolovili zaostatak za Osijekom i zadržali kakav-takav priključak sa Šibenikom, Cibalijom i ostalim klubovima ispred sebe. Nenad Gračan je, izgleda, primijenio taktiku Croatije iz Sesveta protiv Lokomotive, jer njegova momčad pala je bez ispaljenog metka, nastavivši nizati očajne rezultate daleko od Kantride. zaslužio je ovu poziciju i zbog dosadašnjih igara ove sezone, a svakako i zbog nastupa protiv Sesveta. Šibenski playmaker bio je glavna violina svoje momčadi, kreirao je sve napadačke akcije, nerijetko i sam prijetio. Osim što je asistirao za drugi gol domaćih, pamtit će se i fantastičan pokušaj “škaricama”, no gostujući vratar odličnom je intervencijom spriječio pogodak godine. u žestokoj konkurenciji nadmašio je Asima Šehića i posebno Vedrana Jugovića koji su svoje tragedije i nespretnosti ispisali protiv Dinama i Hajduka. Terkeš je, poput Šehića, propustio realizirati jedanaesterac, promašio je i nekoliko dobrih šansi, te je ”najzaslužniji” što Zadar nije barem bodom okrunio jednu od rijetkih solidnih partija u gostima. Krasni su bili i udarci Sopića, Smrekara, Delića, posebno Jefthona, ali nagrada ide u ruke karlovačkom veznjaku koji je prvo krasnim, brazilskim potezom prošao čuvare i potom topovskim udarcem matirao međimurskog vratara za 2:0. ”Kao trener i kao purger ne mogu dopustiti da netko izjavljuje kako će nas doći pobijediti i da pritom apostrofira sudačku pomoć. Sudac je danas dobro odradio svoj posao, a mi smo nadigrali Rijeku u svim elementima nogometne igre. Na kraju, svaka čast mojim igračima - bili su ludi psi, prave zvijeri na terenu" Dinamo je, za razliku od nekih drugih momčadi, pristao igrati u Puli, pa iako zbog toga HTV nije mogao prenositi utakmicu, na dobitku su bili Puljani, navijači Istre. Umjesto otužne atmosfere na Kantridi imali smo tako barem jedan skoro pun stadion, pa iako je time vjerojatno igrao na vlastitu štetu, Mamić je napravio korektan i hvale vrijedan potez.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!